Ez történt januárban

A sokáig tartó tavaszias időt követően 23-án érkezett meg a tél, délen közel 30 centi hullott.

A 2014-es esztendő többnyire erősen felhős vagy borult égbolttal kezdődött, a következő napokban azonban – elsősorban délen – hosszabb időszakokra is kisütött a Nap. Az évszakhoz képest lényegesen melegebb volt. Északkeleten a tartósan párás, ködös levegő miatt megnőtt a szálló por koncentrációja. 5-én Budapesten szmogriadót rendeltek el amit egy nap után lefújtak, ugyanis egy hidegfronthoz tartozó csapadéksáv vonult át a térség felett és ezért javult a levegő minősége. Ugyanezen a napon olyannyira felmelegedett a levegő, hogy több rekord is megdőlt, Kaposváron 16,3 fokot regisztráltak a műszerek.

A hidegfront sem hozott lehűlést, sőt jelentősebb változás sem történt. A frontot követő napon jobbára napos időben volt részünk, majd sokfelé képződött köd és inkább csak délnyugaton, valamint a hegycsúcsokon sütött ki a Nap. A ködből többfelé volt tapasztalható szitálás, alig mérhető mennyiség esett. A nyirkos, ködös levegő és borult ég ellenére is legalább 4-5 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál. 10-én érkezett egy újabb gyenge hidegfront, felszállt a pára, északnyugat felől felszakadozott a felhőzet.

Alig telt el két nap és másik, immáron kissé erősebb hidegfront vonult át felettünk, északon hamarább, délen később csökkent a felhőzet. 13-án sokfelé napos idő volt jellemző. Az év harmadik hetében is inkább tavaszra, mintsem télre emlékeztetett minket az idő. 14-én és 15-én egy mediterrán ciklon szállított fölénk nedves levegő, országszerte esett néhány milliméter eső, sőt a Nagy Hideg-hegyen havazott is, vékony hólepel borította a tájat. Ezzel együtt a meleg nem tágított, több növény indult virágzásnak a januári tavaszban. Az évszakhoz képest olykor 8-10 fokkal melegebb idő egészen 21-ig tartott, ekkor északkelet felől lassan hidegebb levegő kezdett el beszivárogni a Kárpát-medencébe. Addig azonban többször 10-15 fokos csúcshőmérsékleteket mértünk, voltak éjszakák és helyek ahol mindössze 5 és 7 fok közé süllyedt a hőmérséklet. A magasban egy erős futóáramlás mentén szaharai homok szállítódott Közép-Európa felé. Ez időszakban gyakorta volt felhős ég, időszakosan gyengén esett az eső.

Cserhátsurány közelében 19-én kora hajnalban 4,4-es földmozgás volt. Beszámolók szerint több településen is épületkárok keletkeztek; megrepedtek a házfalak, kémények dőltek le. 22-én 3,2-es utórengés következett be, melynek központja ezúttal a Nógrád megyei település volt.

 

Egy Észak-Európában elhelyezkedő anticiklon peremén északkelet felől fokozatosan hidegebb levegő áramlott hazánkba, északkeleten az esőt, havas eső, majd havazás váltotta fel. Eközben egy mediterrán ciklon szállított fölénk nedves levegőt. E kettő együttes hatásaként délnyugat felől 23-án este havazás vette kezdettét, végre megérkezett a tél. 24-én tehát – észak, északkelet kivételével – egyre többfelé volt havazás. Délen, délkeleten helyenként havas eső, néhol eső is előfordult. A megerősödő szél és az intenzív havazás miatt a délnyugati megyékben jelentős hófúvás volt. Kamionstopot rendeltek el Somogyban, Baranyában és Tolnában, a könnyebb közlekedés segítségére átmenetileg ingyenessé tették az M6-os és M7-es autópályát, sok helyen csúsztak árokba a gépjárművek. 25-én nyugaton felszakadozott a felhőzet, az ország keleti felében azonban tovább folytatódott a havazás, északkeleten is jelentős (15-20 cm-es) hóréteg alakult ki, délnyugaton 30-35 cm-t is mértek. A Kisalföldön és Budapest környezetében nem esett említésre érdemes mennyiségű hó.

 

Keleti szomszédunknál is fennakadásokat okozott a mediterrán ciklon, Romániában a napokig tartó hófúvás hatalmas hótorlaszokat emelt. Eközben itthon lenyugodott időjárásunk, többnyire erősen felhős vagy borult maradt az ég, tattöbbfelé volt hószállingózás, gyenge havazás. A hófödte tájakon ahol kiderült az ég -12, -15 fok közé hűlt a levegő. Átkeverő légmozgás hiányában megnőtt a szálló por koncentrációja, több nagy városban veszélyessé vált a levegő. 29-én hajnalban dél felől újabb havazás kezdődött, ezúttal – az ország más régióihoz hasonlóan – Budapesten is hullott néhány centiméter hó. 30-án a Dunántúlon több helyen volt ónos eső, fagyott eső, csúszóssá váltak az utak. 31-én a megerősödő Kossava szél a déli megyékben megerősödött, felkapta a korábban lehullott havat, egyes útszakaszokon hóbuckák keletkeztek. A szélcsatornában a nappali órákban is fagyos maradt a levegő.

 

 

A fotókat Sárosi Kati, Horváth István, Cirlus, Omegas, Illa Kata, Tóth Gábor Gyula, Marci82, ExtremWeather, Galloanita, Tompika100, Pataki Balázs, Pócsai Sándor, Bokafoto észlelőink és stábunk készítették.

 

« 2013 január

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2014.02.05 20:21


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

2024 januárja lett a valaha mért legmelegebb január
Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon
Káprázatos gyémántpor halók alakultak ki a Dél-Alföldön