Ez történt decemberben

Ónos esővel, erőteljes jegesedéssel indult az idei téli szezon, majd két melegrekordot és zivatarokat követően megérkezett a hó.

Jegesedés északon

Szomorkás, párás, országszerte csapadékos idővel kezdődött december. A Földközi-tenger felett örvénylő ciklon nedves, a magasban enyhe; míg a kelet-európai anticiklon talajközelben fagyos levegőt szállított a Kárpát-medence fölé. Elsején a Normafán és Pilisben jelentős zúzmaraképződés volt megfigyelhető, az arra túrázókat mesevilág fogadta. Ez azonban még csak a kezdete volt az ezt követő ónos esőnek. Az ország északi erdeiben a folyamatosan zuhogó eső és a fagyponti alatti hőmérséklet katasztrófa helyzetet teremtett. Az erőteljes jegesedés következtében számtalan fa esett áldozatul a mostoha időnek, több utat kellett lezárni a balesetveszélyessé váló körülmények miatt. A helyzet másodikán sem javult. Harmadikától azonban fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet a kritikus 400-1000 m közötti magasságban is, de a rengeteg kidőlt fa továbbra is akadályozta a közlekedést. Herczeg László jóvoltából meg tudhattuk mennyire viszontagságos a jeges erdőben egy páncélozott csapatszállítóval megközelíteni egy mobil adótornyot. Néhány igencsak bátor, saját testi épségét veszélyeztető észlelőnk a misztikussá vált erdőkből elképesztő felvételekkel ajándékozott meg minket.

 

Melegrekord délnyugaton

A melegedés felhőkkel járt együtt, az ország túlnyomó részén 10-ig borult volt az ég, inkább csak nyugaton szakadozott fel a felhőzet. Többfelé, több alkalommal eredt el az eső, sőt északon havas eső, hó is hullott. A gyakori csapadék több tízezer hektárt öntött el vízzel, legsúlyosabb helyzet a Körösök mentén alakult ki, ott szinte mindenhol másodfokú készültséget kellett elrendelni.

A szél megélénkülésével a legtöbb helyen felszakadozott a felhőzet, csupán délkeleten ragadt be a köd. 13-án az Északi-középhegység vidékén maradt felhős, ködös az idő, másutt több órára kisütött a nap, délnyugaton 15 fokos meleg lett. 14-én érte el csúcsát a felmelegedés, ekkor Drávaszabolcson 17,2 fokkal megdőlt a napi melegrekord. A korábbi hetek enyhe időjárásának következtében a Holt-Körös vize vörösre színeződött, elszaporodott benne az amerikai eredetű vízinövény, a moszatpáfrány. A hónap közepén az északnyugati országrészben maradt hideg és köd, míg a Dél-Dunántúlon ekkor is tavaszt idéző enyhe idő volt. Ezekben a napokban a rétegfelhőzetből számottevő mennyiségű csapadék sehol sem esett.

 

 

Zivatarok, fővárosi melegrekord

Ezután némileg változékonyabbra fordult időjárásunk, egymást követően frontok váltották egymást. Ezzel azonban nem lett hidegebb, bizonyossá vált a hó nélküli karácsony. A szél megélénkülésével – olykor megerősödésével – eltűntek a ködfoltok, hosszabb időszakokra sütött ki a nap. Sokkal inkább tavaszra emlékeztető időben volt részünk, mintsem télre. Helyenként kibújtak a hóvirágok. 20-án még jobban eltávolodtunk a téli jellegtől hiszen az esti órákban érkező erős hidegfront mentén többfelé nyarat megszégyenítő zivatarok törtek ki. A hatalmas villámok mellett egyes cellákból jégeső is esett. A zivatarokat a megújult Időkép térképünkön követhettük nyomon.

 

A front távozását követően ismét igen enyhe levegő került fölénk. 23-án olyannyira meleg lett, hogy megdőlt a fővárosi melegrekord, 12,4 fokot mértek Budapest belterületén; délnyugaton 14-15 fok is volt. Szenteste is enyhe idő volt, ekkor azonban fokozatos lehűlés vette kezdetét, karácsony másnapján erősebb hidegfront vonult át felettünk. A jobbára napos idő ellenére visszatértek a hőmérsékletek a normál kerékvágásba.

 

Karácsonyt követő havazás, kemény mínuszok

Az év utolsó napjaira keményített be a tél; az északkelet felől érkező hideg és egy mediterrán ciklon nedves levegője országunk felett találkozott. A dunántúli megyékben 27-én este havazás kezdődött, amely másnap átterjedt a déli területekre is. A megerősödő szél leginkább nyugaton, délnyugaton okozott hófúvást, a délnyugati határon 20-25 cm-es hóréteg alakult ki. Szerencsére igazán komoly hóátfúvások nem voltak, de így is másodfokú figyelmeztetés volt érvényben a veszély miatt. A ciklon távozásával a legtöbb helyen felszakadozott a felhőzet, a Dunántúlon fordultak elő hózáporok. A kitisztuló égbolt, a fölénk érkező keményen fagyos levegő kedvezett az erős éjszakai lehűlésnek. Az erős szél és a fagyos levegő lenyűgöző jégformákat alkotott a Balatonon. Stábunk ellátogatott tehát a magyar tengerhez, ahol egy drón segítségével madártávlatból páratlan felvételeket készítettünk. A sok milliónyi apró jégtábla és a folyékony Balaton találkozását videóban rögzítettük. Az év utolsó napjának reggelén helyenként -20 fok közelébe csökkent a hőmérséklet.

 

Jég és víz - madártávlatból

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2013 december

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2015.01.06 12:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
Az év egyik utolsó tűzgömbje villant fel felettünk éjjel (videó)
Mohácsnál is kiöntött a Duna