Ez történt augusztusban

Felhőszakadásokban és zivatarokban augusztusban sem volt hiány, a kánikulai nyár 13-án ért véget.

A júliusi erősen változékony, fülledt időjárás augusztusban tovább folytatódott. A meleg, páradús, labilis légtömegek kedveztek a gomolyfelhő-képződésnek. 1-jén a Balatonnál volt heves zivatar, egyes helyeken rövid idő alatt 30-60 mm esett, ráadásul orkán erejű szél kísérte a vihart. 2-án Budapestet vették célba a viharfelhők, a felhőszakadás után utcák, terek kerültek víz alá, fák estek áldozatul az erős szélnek. 3-án Pécsen és Kaposváron szakadt le az ég, az erősebb zivatarcellákból több 10 mm esett le, az autók tengelyéig ért a víz, lelassult a közlekedés. 4-én virradóra a Duna–Tisza közén volt hangos az éjszaka, sokakat mennydörgés ébresztett fel álmukból. 5-én a napi viharok indításaként Pécsen tuba alakult ki, webkameránkon is nyomon követhettük mozgását. Ezután a Duna vonalától keletre (a Dunántúlon egy gyenge hidegfront hatására stabilizálódott a légkör) törtek ki nagy számban zivatarok. Az Alföldön a jégesővel kísért égi háború helyenként özönvízszerű esőt hozott, lokálisan a havi mennyiség zúdult le alig pár óra alatt. Az ítéletidő helyenként fákat csavart ki.

 

 

Kettő nyugis nap

6-án még többfelé voltak zivatarok, Budapesten és Debrecenben a felhőszakadás után utcák kerültek víz alá. A sötét fellegekből több tíz milliméternyi eső esett, amíg a hömpölygő vizet nem vezették el a csatornák csaknem megbénult a közlekedés. 8-án már csak a Duna vonalától keletre törtek magasba a gomolyok. Az erősebb zivatarokat ezúttal is felhőszakadás kísérte, a kifutószél helyenként fákat csavart ki, de csak kisebb szemű jégdarabok hullottak. 9-én és 10-én mindenütt naposra és szárazra fordult időjárásunk, ugyan az előző napon északon, északkeleten a délelőtti órákban sokáig megmaradt a reggelre képződött köd.

 

 

Vége szakadt a strandidőnek

Egy hullámzó frontzóna hidegfronti szakasza érintette 11-én és 12-én a nyugati, északnyugati megyéket. Emiatt arra sok volt a felhő, záporok, zivatarok is kialakultak. Zalában és Vasban szupercella haladt át. A Perseidák megfigyelését a telehold zavarta, szerencsére azonban sokfelé felhőtlen volt az ég. A fent említett hidegfront 13-án az esti órákban érkezett országunkba, ott ismét szupercella fejlődött ki. Másnap a lassan mozgó front kettősséget okozott; a Tiszántúlon még kánikula volt sok napsütéssel, míg a Dunántúlon sokfelé esős, hűvös, szeles idő volt jellemző. Délnyugaton 50-80 mm-nyi eső esett. Délután keletre is megérkezett a felfrissülés, zivatarok törtek ki. Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rába körmendi szakaszán, a vízállás itt megközelítette a négy méteres szintet.

 

A folytatásban egy anticiklon épült fel, ennek következtében szárazra fordult időjárásunk. A több órás napsütést csak olykor zavarták felhők, melyekből helyenként fordult elő zápor. Az évszakhoz képest mérsékelt nappali felmelegedést hűvös éjszakák követték. 18-án virradóra olyannyira lehűlt a levegő, hogy Zabaron 4,9 fokos minimumot mértek, rekord dőlt. A csendes, kora őszre emlékeztető idő nem tartott sokáig, augusztus 20-án egy hullámzó frontzóna haladt át lassan országunkon. A hidegfronti vonalán, illetve előtt zivatarok pattantak ki, míg a front mögött eső esett. Az intenzívebben zivatarokban jégeső és erős szél is előfordult. Az eső és zivatarok távozását követően a legtöbb helyen megtartották az ünnepi tűzijátékot.

 

Frontos 20-a után csípős reggelek

Ezután átmenetileg anticiklon alakította időjárásunkat, ismét hidegek voltak a reggelek és nappali felmelegedés is elmaradt az augusztus második felére jellemző értékektől. 23-án érkezett a soron következő hidegfront, mely következtében a Dunántúlon több helyen alakult ki zápor, zivatar; estétől máshol is esett. A felhőszakadások Veszprémben okoztak gondokat; a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék következtében egyes útszakaszok váltak járhatatlanná, míg máshol pincékbe tört be a víz. Másnap a Nyírségben voltak kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, jégeső és falfelhő kíséretében csaptak le a viharok. Az évszakhoz képest hűvösebb idő hatásaként a Balaton vize 20 fokosra csökkent.

Némi nyugalmat követően 27-én egy hidegfront okozott változékony, főként délen esős időt. A front helyenként monumentális felhőkkel, záporok és zivatarok kíséretében vonult át. Távozása után anticiklon vette át az uralmat a Kárpát-medence felett, így alapvetően kellemes, napos, lassanként melegedő idővel búcsúzott a nyár. A melegedés előtt azonban még meglehetősen csípősek voltak az éjszakák, többfelé 10 fok alá hűlt a levegő. 29-én hajnalban keleti szomszédunknál Csíkszeredán mindössze 0,1 fokot regisztráltak, mely rekordot jelentett, sőt ez volt a romániai augusztus leghidegebb reggele is egyben. Mindeközben sikerrel zárult a kilencedik radarunk tesztelése, mely Szegeden állt működésbe.

 

A számtalan látványos fotót köszönjük minden észlelőnknek!

 

« 2013 augusztus

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2014.09.05 17:07


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta