Ez történt áprilisban

Mozgalmas időszakon vagyunk túl, a több hidegfronton felül hidegcsepp, hidegörvény, sekély ciklonális mező szinesítette áprilist.

Napos, száraz idővel kezdődött az év negyedik hónapja. Ugyan nem volt teljesen zavartalan a napsütés, mert fátyolfelhők szűrték meg azt. Sőt, időnként gomolyok is képződtek és helyenként jelentéktelen zápor is esett, 2-án délben Sopron környékén megdörrent az ég. 5-én egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon felhőzete takarta el a napot, délen szórványosan gyenge eső, zápor is volt, mérséklődött a meleg. 6-án nyugaton szórványosan voltak zivatarok.

 

Erős hidegfront, hidegcsepp, jégdara

7-én átmenetileg anticiklon alakította időjárásunkat, ekkor országszerte több órás napsütést élvezhettünk. 8-án egy erős hidegfront érkezett, késő délutántól a megnövekvő gomolyfelhőzetből az ország északnyugati felében zivatarok pattantak ki. Helyenként felhőszakadás is volt, Sopronban 30-40 mm esett. Másnap keleten, északkeleten esett 10 mm-t meghaladó mennyiségű eső, miközben nyugat felől csökkent a felhőzet. 10-én egy hidegcsepp helyeződött a Kárpát-medence fölé. Ennek hatásaként már délelőttől gomolyfelhők képződtek, kora délutántól pedig többfelé alakultak ki záporok, helyenként zivatarok. Egyes cellákból jégdara, illetve jégeső is esett. A csapadék mennyisége azonban a legtöbb helyen nem haladta meg az 5 mm-t.

 

Az elvonuló hidegcsepp még egy-két napig a keleti megyékben okozott felhős időt, eközben a Dunántúlon helyenként záporok alakultak ki. 14-ig lassan melegebb levegő töltötte ki légterünket, a nappali csúcsértékek több helyen a 20 fokot is elérték vagy aztmeghaladták. Ekkor egy erős hidegfront érkezett. A kezdeti napsütést erőteljesen megnövekvő felhőzet követte, az ország déli felében sokfelé alakultak ki záporok, a Dunántúlon elszórtan zivatarok. A Kisalföldön viharos erejű széllökések is voltak. A hidegfront mögött 15-én a gomolyfelhő-képződésből gyorsan mozgó záporok képződtek, melyekből jégeső és jégdara is esett, sőt a hegyekben futó hózáporokis voltak.

16-án egy hidegörvény hatásaként ismét záporok és zivatarok fejlődtek. Egyes intenzívebb cellákból jégeső és hódara is esett. Az amúgy sem kellemes hőmérsékletet (Tmax: 10-15 fok) az erős szél tovább rontotta. A változékony időt egy tőlünk délre örvénylő ciklon biztosította, melynek hidegfrontja – szokatlan irányból – kelet felől 19-én vonult át felettünk. A megnövekvő gomolyfelhőkből délutántól eleinte keleten, majd máshol is záporok és zivatarok pattantak ki. Kisebb zivatarláncok összeálltak; az alacsony felhőalappal rendelkező viharfelhők nyarat meghazudtoló látvánnyal söpörtek át az országon. A szélerősödés mellett helyenként jégeső esett a mogorva, sötét fellegekből.

 

 

Felhőtölcsérek napjai

Az erősen változékony idő ezzel nem ért véget, a sekély ciklonális mező kitűnő feltételeket adott a felhőképződésnek. A felhőkből szórványos jelleggel többfelé volt eső, zápor, elszórtan zivatar. Helyenként jégeső is esett, a lassú cellaáthelyeződés következtében itt-ott felhőszakadás mennyiségű csapadék hullott. Először Váton, majd Vámosmikolán és Zselízben, végül Galgagyörkön is tubát fotóztak. A sok felhő gyakran takarta a napot, ugyanakkor ez nem vetette vissza a hőmérsékleteket, az átlagosnál mintegy 3-5 fokkal volt melegebb.

 

Az időjárási felállás nem változott a hónap utolsó napjaiban sem. A többnyire napos délelőttöket követően a déli óráktól erőteljes gomolyfelhő-képződés volt jellemző, melyekből délutántól összességében többfelé alakultak záporok és zivatarok. Az erősebb cellákból jégeső és felhőszakadás mennyiségű eső esett. 29-én délután Mezőhegyesen, 30-án délelőtt Almáskamarásnál tornádót láttak! Szerencsére egyik sem okozott kárt. 30-án a tornádót követő pár óra elteltével pedig Békéscsaba határában ismételten felhőtölcsér, ezúttal tuba alakult ki.

 

Ismét a világűrben jártunk

a Messer Hungarogáz és a MyActionCam támogatásával – egy kamerákkal felszerelt meteorológia ballont bocsájtottunk a világűr felé. A szerencsés földet érést követően csodálatos fotókkal mutathattuk be milyen egy zivatarcella közel 26 km-es magasságból.

 

 

 

A fotókat Szabó Bálint, Horváth István, Bakos Liza, Optimus40, Kortyis Dávid, Ferenc Zsuzsanna, Crisis, Pócsai Sándor, Szűcs Péter és Aponyi Ilona készítették.

 

« 2013 április

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2014.05.06 12:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 kilométer magas hamufelhő és több ezer villám követte Ruang vulkán kitörését
Állati melegen indult a hét
Viszlát, fagy