Ez történt szeptemberben

Gyakorlatilag átmenet nélkül csöppentünk át a nyári forróságból a hűvösebb őszbe, ezzel együtt csapadékosabbá vált időjárásunk.

A hónap legelső napjaiban kissé változékonyabb időben volt részünk, 1-jén és 3-án is egy-egy hidegfront vonult át felettünk. Ennek hatásaként a kevés napsütés mellett a felhők uralták az égboltot és szórványosan volt zápor, főleg északkeleten és nyugaton elszórtan zivatar. A második hidegfront alkalmával sokfelé megerősödött, a középső tájakon viharossá fokozódott a szél. Ezután megnyugodott időjárásunk, anticiklon húzódott fölénk, mindenütt kiderült az ég, sokat sütött a nap. Napról-napra egy-egy fokkal emelkedtek a nappali csúcshőmérsékletek, ugyanakkor hidegek maradtak az éjszakák. A völgyekben és az Alföldön többnyire 7-10 fokig a hűlt a levegő, sőt a fagyzugos helyeken 5 fok alatti minimumok voltak. A száraz, derült időt kihasználva az Időkép a Pannon Közeli Világűr Projekt tagjaival együttműködésben Székesfehérvárról újabb meteorológiai szondát bocsájtott a magasba

 

9-re aztán nyugat felől egy hullámzó frontálzóna érte el hazánkat, mindenütt beborult az ég és főként a nyugati tájakon esett az eső, záporeső. 10-re virradóra elvonult a frontzóna vastagabb felhőzete. Leállt a légmozgás, az eső után párássá vált a levegő, sok helyen köd is képződött. Ekkor a déli órákig hamisíthatatlan őszi idő volt, az alacsonyszintű felhőzet lassan oszlott fel, alig emelkedett 20 fokig a hőmérséklet.

 

A következő napok is jobbára változékonyan teltek, a közelünkben tartózkodó magassági hidegörvény miatt gyakran növekedett meg a felhőzet, melyekből záporok, zivatarok is kialakultak, Zircen jégeső is esett. 14-én az örvényhez tartózó okklúziós front húzódott fölénk és ezen a napon a délnyugati határ kivételével novembert idéző borongós, sokfelé esős, hűvös napunk volt. A középső megyékben megerősödött a szél. Másnapra kelet felé távoztak az esőfelhők, több-kevesebb időre szinte mindenütt kisütött a nap, ugyanakkor nyugat felől egy melegfronthoz tartozó fátyolfelhők érkeztek. A felhőkkel rövid időre enyhe levegő sodródott fölénk.

 

16-án este, 17-én virradóra megerősödő széllel markáns hidegfront hozott felhőket, sok helyen esőt, záport. Nyugaton helyenként 30 mm esett, miközben 80-90 km/h-ás, Budapesten 100 km/h-át elérő széllökések is voltak. Az osztrákoknál 1200-1300 m felett havazott. A front távozás után kiderült az ég, mérséklődött a szél, 18-án hajnalra 4-7 fok közé hűlt a levegő, sőt a Bakony lábánál majdnem fagyott. Gyors egymásutánban előbb egy melegfront, majd egy hidegfront vonult át országunkon. A megnövekvő gomolyfelhőkből északkeleten zivatarok pattantak ki, megerősödött a szél. 20-án ismét meglehetősen hűvös időre ébredhettünk, az Északi-középhegység és helyenként a Bakony völgyeiben újból fagypont közelébe süllyedt a hőmérséklet. Ugyanekkor Ausztria magyar határhoz közeli településén földrengés volt, melyet Sopronban is érezni lehetett.

 

A gyakran szeles időjárás tovább folytatódott, 21-én 60-65 km/h-ás, 23-án 90 km/h-ás széllökések is voltak. Ezzel együtt a hónap utolsó hetének közepére néhány fokos enyhülés következett be, nagyjából a sokéves átlagnak megfelelő hőmérsékleteket mérhettünk. Egyik-másik nap igazán gyönyörű napkeltét illetve napnyugtát láthattunk. Ezekben a napokban nyugaton volt felhősebb az ég, míg keleten naposabb az idő, említésre érdemes csapadék csak helyenként hullott.

 

A hónap utolsó hidegfrontja 26-án haladt át keresztül rajtunk; a front előtt elsősorban délen még nyárias értékekre (25-27 fok) szökött fel a hőmérő higanyszála. A középső megyékben és az Alföldön zivatarok pattantak ki, helyenként felhőszakadás is előfordult. A nyugalomra jutott hideg levegőben, 29-én virradóra északon, északkeleten a völgyekben fagypont alá csökkent a hőmérséklet. Ekkor melegfront érkezett, az ország délnyugati felében esős, novemberi idő volt jellemző, ugyanakkor északkeleten csaknem zavartalanul sütött a nap. E két nap alatt a Dél-Dunántúlon 40-50 mm eső esett. Az első komolyabb fagyok „látótérbe” kerültek...

 

 

A fotókat Biborka68, Kacs Dév, Kovács Anzelm, Szűcs Jáni Diána, Self, Bordás Alexandra, Tóth Gábor Gyula, Konkoly Dorina, Borza Judit, Brazilguta észlelőink készítették.

 

« 2012 szeptember

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2013.10.06 23:05


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta