Ez történt októberben

Meglehetősen hűvös idővel köszöntött be az ősz második hónapja, később viszont szokatlanul enyhe, sokfelé napos idő lett úrrá.

Tovább hűlt a levegő a hidegre forduló szeptembert követően. Erdélyben havazott is, helyenként 5-10 cm hó hullott, az erős szél miatt hófúvás volt. Az anticiklonális hatások miatt hazánkban lassan csökkent felhőzet és mindenütt megszűnt a csapadék, ugyanakkor a napsütés hatására sem emelkedtek a hőmérsékletek 10-13 fok fölé. Egymásután több, napi hidegrekord is megdőlt; 3-án Szécsényben -4,3 fokot, 4-én Zabaron -9,3 fokot, míg 5-én ugyancsak a Nógrád megyei településen -8,6 fokot mutattak a hőmérők higanyszálai. A 6-ára virradó éjjelen is szokatlanul hideg volt, ekkor Nyírlugoson -7,1 fokig hűlt a levegő. 2-án kora este az alsó-ausztriai Baden közelében 4,2-es erősségű földmozgás volt, Sopronban sokan érezték a rengéshullámokat. 4-én kora hajnalban az egyik webkameránk tűzgömböt látott.

 

A fokozatos melegedés hatására a hőmérsékletek elérték az ebben az időszakban megszokott értékeket, jobbára napos idő volt jellemző. 9-én és 10-én aztán egy sekély légörvény nedves levegőt szállított fölénk, a megnövekvő felhőzetből több helyen fordul elő gyenge eső, záporeső. A Dunántúl déli megyéiben esett számottevő mennyiség. Az enyhe időben országszerte harlekinkaticák hada jelent meg, télire kerestek búvóhelyet.

 

Az említett légörvény nem csak nedves, de labilis rétegzettségű levegőt is fölénk sodort, így 11-én a délutáni és esti órákban nyugat felől intenzív záporok, sőt elszórtan zivatarok alakultak ki. Helyenként nyarat meghazudtoló peremfelhővel érkeztek a viharok. A következő pár napban a több-kevesebb napsütés mellett erősebben felhős égtájak és időszakok is voltak, számottevő mennyiségű csapadék nem hullott. 12-én a keleti országrészben 27-29 fokkal tetőzött az őszi „kánikula”. A reggeli órákra foltokban köd képződött, a hegytetőkről fantasztikusan nézett ki a később feloszló ködpaplan. 15-én ismét zivatarosra fordult időjárásunk, ekkor a délen élőket dörgés ébreszthette. Délelőtt délkeleten zivatarlánccá erősödtek az intenzívvé váló záporok. Makón és Csanádpalotán jég esett, míg Csabacsűdön tubát kaptak lencsevégre. Délutántól felszakadozott a felhőzet.

 

16-án egy ciklon hidegfrontja miatt csaknem országszerte esős időben volt részünk, a nyugati megyék kivételével mindenütt jelentős mennyiségű csapadék hullott. Ekkor, illetve 18-án sokfelé megerősödött a szél. Átmenetileg hidegebbé váltak az éjszakák, de csak néhol volt gyenge fagy. 19-én délelőtt Bábolnánál földrengés volt, a mozgás következtében repedések jelentek meg egyik észlelőnk házának falán. Mindeközben visszatért a vénasszonyok nyara, csak nyugaton voltak makacsabb ködfoltok. 20-ára sok helyen 20 fok felett tetőztek a hőmérsékletek, sőt 21-én virradóra rekord meleg éjszaka volt, Kaposváron mindössze 16 fokig hűlt a levegő.

 

Ezzel nem ért véget az „októberi hőség” időszaka, sőt a Nyugat-európai ciklon előoldalán még további melegedést tapasztalhattunk. A hajnalonta megjelenő ködfoltok csak kevés helyen zavarták a nyári időt. Nemzeti ünnepünkön volt a legmelegebb, már hajnalban rekord dőlt, három helyen is mindössze 16,3 fokig süllyedt a hőmérséklet. Napközben a ragyogó napsütésben Baján 27,3 fokig, a fővárosban 24,9 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, mindkettő érték ugyancsak rekordot jelentett. 24-én sem volt még ennyire meleg, mint az idén, Pakson 26,1 fokos csúcsértéket rögzítettek a műszerek. A jó idő ezreket csábított a szabadba.

 

A sokéves átlagnál sokkal – 7-10 fokkal – melegebb csaknem a hónap végéig tartott ki, 29 én mind hajnalban, mind pedig a délutáni órákban rekord meleg volt. Kaposváron csak 16,6 fokig csökkent a hőmérséklet, míg délután kora nyárt idézően, Baján 25,5 fokot mérhettünk. 30-án aztán egy gyenge hidegfront következtében a Dunántúlon több fokkal mérséklődött a meleg, északon és nyugaton megnövekvő felhőzetből záporok is voltak. Az Alföldön ugyanakkor sorozatban a 11. napon is elérte a maximum-hőmérséklet a 20 fokot. Október a délnyugati határvidék kivételével napos idővel zárult.

 

 

A fotókat Szakter Eszter, Fülöp László, Bexter, Szili Ferenc, Kacs Dév, Józsa Szilárd, Bakos Liza, Lesz, Roli530, Kléri János és Sándor Ferenc észlelőinknek valamint a kékestetői webkamerának köszönhető.

 

« 2012 október

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2013.11.04 9:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Egyre melegebb idő jön hétvégén