Ez történt novemberben

A kezdeti enyhességet követően fokozatosan egyre hidegebb levegő érkezett, a Dunántúlon többfelé 100 mm-nél is több esett.

A szokatlanul meleg október harmadik dekádját a szokásosnál néhány fokkal enyhébb november eleje követte. Ugyanakkor a korábbinál felhősebbé, változékonyabbá vált időjárásunk. Az első markáns hidegfront 3-án érkezett, ezt megelőzően viszont rekord enyhe volt az éjszaka, Kaposváron mindössze 14,9 fokig csökkent a hőmérséklet. A front napközben szinte néhány óra alatt vágtázott át az országon, a rövid időre viharossá váló szélben Nógrádban viharkárok keletkeztek. Az átmeneti enyhülés után 5-én máris nyakunkon volt a következő hidegfront. Több, mint tíz fokos hőmérséklet-kontraszt alakult; amíg keleten 20 fok fölé szökött fel a hőmérő higanyszála, addig a Dunántúlon alig 10 fokot mérhettünk. Országszerte esett eső, délnyugaton és északon 20-30 mm esett.

 

Gyors ütemben 6-án egy melegfront felhőzete borította be az égboltot, számottevő mennyiségű csapadék ebből sehol sem esett. A déliesre forduló áramlással melegebb légtömegek érkeztek. A reggeli pára-és ködfoltok felszállását követően legalább néhány órára mindenütt kisütött a nap. 9-én a déli és keleti országrészben 17-21 fok közé kúszott fel a hőmérő higanyszála, Sellyén 23,1 fokkal megdőlt a napi országos melegrekord. Ekkor egy hidegfront érkezett északnyugat felől. Ebből, illetve egy kimélyülő mediterrán ciklonból a Dunántúlon három nap leforgása alatt sokfelé 30-50 mm-nyi csapadék hullott, nyugaton viharos szél fújt. Mindeközben a Fülöp-szigeteken egy szupertájfun pusztított, 380 km/h-ás széllökést produkált Haiyan.

 

A hónap közepére az anticiklonális hatások miatt egyhangúvá vált időjárásunk. Az éjszakákon napról-napra több helyen képződött köd, míg a nappali órákban több helyen voltak tartósan párás, felhős területek. Szerencsére nem volt mindenütt borús az égbolt, elsősorban a keleti megyékben néhány órára előbújt a nap. A korábbi hetek lényegesen melegebb időjárásának hatására Fegyverneken beért a földieper.

 

17-én reggelre olyan sűrű köd képződött, hogy nem tudtak leszállni a repülőgépek a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A gyakran felhős, szürke, nyirkos napok sorozata az Északi-középhegység és az Észak-Alföld kivételével csupán 19-én szakadt meg, ekkor több helyen is előbújt a Nap. A szálló por koncentrációja átlépte az egészségügyi határértéket, majdnem elrendelték a szmogriadót. Mindeközben Európában megindult a makroszinoptikus átrendeződés, több napos bizonytalanság után bizonyossá vált a közeledő hidegbetörés.

 

Addig azonban még az évszakhoz képest kb. 5 fokkal volt melegebb, elsősorban a keleti országrészben sütött ki a Nap pár órára. A hidegfront közeledésével először nyugaton, majd máshol is megnyíltak az ég csatornái, a Nyugat-Dunántúlon másfél nap alatt 40-50 mm esett. 24-én este a hideg utat tört a Kárpát-medencébe; másnap virradóra az eső egyre több helyen váltott át havazásba. A hó csak a hegyekben maradt meg, ott helyenként 4-5 cm-es hóréteg képződött. Síkvidéken csak átmeneti hólepel alakult ki. A megerősödő, viharossá fokozódó szélben Fonyódon 108 km/h-ás széllökést mértünk.

A hónap végére anticiklon határozta meg időjárásunkat, így felhős és napos tájak, illetve időszakok egyaránt voltak. Főleg szerda virradóra esett délen kevés hó mutatóban, majd leginkább délen és keleten sütött a Nap. A hőmérsékletek nagyjából a sokéves átlag körül alakultak, ám előfordultak hidegebb éjszakák és helyek is, 28-án reggel néhol -10 fokig hűlt a levegő. Ekkor egy érkező melegfront felhőzete alá sütő napsugarak színpompás naplementét eredményeztek.

 

 

A fotókat Bodrogi Attila, Bbkris, Csaby83, Borza Judit, Mullertimi, Roli530, Szabó Bálint, Dombi Attila, Zsombok Imre és Kacs Robi nevű  Észlelőnik készítették.

 

« 2012 november

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2013.12.03 18:59


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta