Ez történt márciusban

Nőnapkor délen és a Dunántúlon 20 fokok, a Nemzeti Ünnepkor hóvihar, 17-én Vásárosnaményban -18 fokos hideg volt.

A meteorológiai tavasz első napja felhősen indult, egy gyenge hidegfront érintette hazánkat. A következő három-négy nap viszont túlnyomóan derült, napos idővel telt. A mérsékelt nappali felmelegedést (Tmax: 7, 10 fok) követően az éjszakai órákban fagypont alá hűlt a levegő; északon és északkeleten -5 fok alatti értékeket mértek. 5-én kezdődött érezhető enyhülés, ekkor viszont késő délutántól a mérsékeltté váló déli, délnyugati széllel már felhők sodródtak fölénk. Csapadék sehol sem volt belőlük.

 

8-ig tovább folytatódott a sokéves átlagnál melegebb idő, az enyhe léghullámok beáramlása. A gyakran felhős ég mellett mindenütt volt több-kevesebb napsütés, elszórtan kisebb eső, záporok. 8-án a csúcshőmérséklet helyenként elérte a 20 fokot, ekkor zivatarok is kialakultak. A tavasz tizedik napján az enyhe, nedves, kissé labilis légtömegek több helyen is kedveztek záporok, délen – Szeged közelében – zivatarok kialakulásának, Etyek határában felhőtölcsért fotóztak, míg a Vajdaságban tubát. 13-ig maradt a sokéves átlagnál 4-5 fokkal enyhébb idő, a változóan felhős ég mellett több-kevesebb időre kisütött a Nap, elszórtan záporok, néhol zivatarok is voltak.

 

14-én gyökeres változás vette kezdetét. Egy erősen kimélyült mediterrán ciklon vonult el országunktól délkeletre. A kiadós csapadékkal kísért légörvényt nyugat felől fokozatosan havazás váltotta fel. A viharossá fokozódó északi, északnyugati szelet a Dunántúlon orkán erejű széllökések kísérték, ezért ott sokfelé valóságos hóvihar lett úrrá. Keleten eleinte ónos eső is esett. Az irdatlan erővel fúvó szél (Fonyód 117 km/h-ás széllökés) pillanatok alatt óriási hóbuckákat emelt, a jegessé váló utakon sorra akadt el vagy csúsztak árokba a gépjárművek, több megyében piros riasztás volt a hófúvás miatt. Északkeleten több helyen is tartóssá váltak az áramszünetek; 160 település és tízezrek maradtak villamos energia nélkül, kb. 5.500 gépjármű akadt el és közel 60 település vált megközelíthetetlenné. Az M1-es és az M7-es autópálya a szó szoros és átvitt értelmében is lefagyott, ezrek töltötték a nemzeti ünnepre virradó éjjelt autóikban. A helyzet normalizálódása érdekében a honvédség lánctalpasait és a légimentők helikoptereit vetették be; közösségi oldalakon osztották meg egymással az emberek az információkat.

 

 

A ciklon távozását követően kiderült az ég, két napon is hidegrekord dőlt, 16-án virradóra Nyírlúgoson -14,2 fokot, míg 17-én Vásárosnaményban -18,2 fokot mértek. Az átmeneti viszonylag kedvező időjárási feltételek kihasználva az Időkép egy időjárási ballont eresztett útjának, mely 32 km-es magasságig jutott; több légköri paramétert rögzített útja során. Ezután egy nyugat-európai ciklon előoldalán a megerősödő szél nedves, ám enyhébb légtömegeket hozott, az enyhülés csapadékkal járt. 19-én több helyen is záporok alakultak ki a megnövekvő gomolyfelhőzetből, délkeleten zivatar és jégeső is volt. 20-án a napsütéses időben sokfelé 15-16 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

 

21-én egy távolodó mediterrán ciklon hátoldalára kerültünk; a megerősödő szél a korábbiakhoz képest sokkal hidegebb levegővel árasztotta el a Kárpát-medencét, itt-ott 100 km/h-ás széllökések is előfordultak. Sokfelé esett; az esőt 22-én virradóra havas eső, majd havazás váltotta fel, mely napközben mindenütt megszűnt. Két napon keresztül száraz maradt az idő, de csak északkeleten voltak napos helyek, a sokéves átlagnál kb. 10 fokkal volt hidegebb.

25-én délnyugat felől mind több helyen kezdődött havazás, újabb mediterrán ciklon érkezett. A március végi havazás több megyében is a másodfokú figyelmeztetés elrendelését indokolta. Délnyugaton egyes útszakaszokon és határátkelőkön kamionstop lépett életbe, sőt a 66-os és 67-es utakon a hólánc használatát tették kötelezővé. A 2,5 napon keresztül tartó havazás eredményeként a legvastagabb hóréteg a déli és délnyugati megyékben alakult ki, ott 20-30 cm-t is mértek Észlelőink.


 

A ciklon lassan távozott, északkeleten szűnt meg legkésőbb a havazás. Ezután délire fordult az áramlás, melegebb, átmenetileg szárazabb légtömegek érkeztek. 28-án a Dunántúlon és délen több órára kisütött a Nap. Nem tartott sokáig a száraz idő, a ciklonális felállás következtében 29-től ugyanis ismét csapadékossá vált időjárásunk; ekkor kezdetben északon és a hegyekben havazott, majd ott is eső lett jellemző. Sok helyen 2-3 nap leforgása alatt 20-30 mm-nél is több esett, ráadásul erőteljes volt az olvadás, egyre több helyen léptek ki medrükből a folyók és patakok, a belvizes területek nagysága napról-napra nőtt. A hónap utolsó napján egy ciklon haladt keresztül országunkon, emiatt kettősség alakult ki. Amíg húsvét vasárnapján nyugaton mindössze pár fokkal mértek melegebbet fagypontnál és több helyen is havazott, addig keleten 16, 17 fokig melegedett fel a levegő és délutántól zivatarok érték el a térséget. A Vajdaságban egy tornádó házakat rongált meg és fákat csavart ki.

 

 

Végül egy csokorba gyűjtve, néhány, márciusra kevésbé jellemző fotó.

 

 

A számtalan fotót Észlelőinknek, Olvasóinknak és Facebook követőinknek köszönhetjük.

« 2012 március

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2013.04.05 10:41


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Sosem volt még ilyen meleg a március, mint idén
Idén egy hónappal hamarabb zöldült ki a természet
Az idei március volt a legenyhébb 1901 óta