Ez történt májusban

Három tornádó, megszámlálhatatlan tuba, rengeteg jégverés és felhőszakadások sorozata - az év ötödik hónapja röviden.

Kánikulai meleggel köszöntött be a tavasz harmadik hónapja. Elsején sok helyen 30 fok fölé melegedett fel a levegő. A következő napoktól azonban lassan kora nyárira mérséklődött a meleg, leépült az anticiklon, nedves, labilis légtömegek érkeztek. 2-án elsősorban a Fővárost vették ostrom alá a viharfelhők, a rengeteg villám közepette helyenként 30 mm-nél is több esett. A pénteki (3-a) ballagás napján is Budapest volt a célpont, ekkor azonban már déltől aktivilizálódtak a cellák. Kora délután a Duna-kanyarban haladt el egy erős zivatargóc, Szentendrét elverte a jég. A zivatar az Északi-középhegység vidékén haladt tovább. A következő két napban kevesebb helyen alakultak ki zivatarok, keleten sütött többet a Nap és ott volt a melegebb. 4-én ugyanakkor Sopronnál egy szupercella haladt el, a beszámolók szerint a növényekben kárt okozott az intenzív jégverés.

 

6-án és 7-én ismételten az országban több helyen törtek a magasba a gomolyfelhők és főként az ország középső sávjában valamint északon alakultak ki záporok és zivatarok. A Duna–Tisza közén sokfelé 30 mm-nél is több esett e két nap alatt. Az erősebb gócokból jégesőt is jelentettek Észlelőink. A zivatarokért felelős sekély ciklonális mező helyét ezt követően két napra anticiklon vette át, a változóan felhős égből csak helyenként fordultak elő záporok, a sokéves átlagnál pár fokkal melegebbet mérhettünk.

 

Nem tartott sokáig az enyhe, száraz idő, ugyanis 11-én nyugat felől egy lassan mozgó hidegfront érkezett. A Dunántúlon a borultságig növekvő felhőzetből sokfelé esett az eső és az északnyugati szél hideggel árasztotta el nyugati tájegységünket. Ugyanakkor keleten maradt a nyári idő, míg a köztes területeken délutántól egyre többfelé fordult elő zivatar. Az este folyamán Szegeden egy szupercella haladt át, a felhőszakadásból helyenként diónyi jég is esett. 12-én északkeleten figyeltek meg Észlelőink heves zivatarokat, ott egy zivatarlánc is létrejött. A zivatarokban sokfelé volt jégeső, felhőtölcsérek is kialakultak, Őrben tornádó bontotta meg a házak tetejét. Néhány napra mindenütt jelentősen lehűlt a levegő, a záporok, zivatarok nyomán enyhült a szárazság; a magassági hidegörvény kelet felé hagyta el hazánkat, melegedés kezdődött.

 

 

 

A melegedést kettő, 48 óra különbséggel - szokatlan irányból, délnyugat felől - érkező hidegfront torpantotta meg. Az első 17-én késő délután érkezett. A már Szlovéniában összeállt zivatarlánc több helyen is szupercella „társaságában” vonult át. 19-én este tehát újabb, ezúttal sokkal hosszabb zivatarlánc alakult ki. A strandidőt squall line zárta le, ismét szupercellák alakultak ki. Kb. a Duna vonaláig sokfelé kísérte a zivatarokat jégeső, erős kifutószél illetve rengeteg villám. A késő éjjelig, félelmetes felhőkkel vonuló zivatarok északkelet felé hagyták el hazánkat.

 

Ezután folytatódott a változékony idő, a fölénk helyeződő hidegörvény illetve a 23-án hazánkat megközelítő mediterrán ciklon együttes hatásaként a gyakori felhőzetnövekedésből sok helyen voltak ismétlődő záporok, zivatarok. A zivatarokat gyakorta jégeső kísérte. Az utolsó fagyosszent tehát hideg idővel telt. A sötét színű felhőkből helyenként földig nem érő felhőtölcsérek nyúltak alá. Jellemzően csak rövidebb időszakokra sütött ki a nap, a maximumok alig érték el a 17-21 fokot.

 

 

Május legvége semhozott változást, folytatódott az erősen változékony időjárás a Kárpát-medencében. 26-án a felhőkből 12 alkalommal is tubát figyeltek meg Észlelőink, a Mátrában téli tájat varázsolt a jégeső. Mindössze 29-én volt aránylag kellemes nyári időnk. Az újabb magassági hidegörvény miatt gyakran tekinthettünk fel erősen felhős vagy borult égre. Országszerte több alkalommal fordultak elő záporok, zivatarok. Az Alföldön a magasban érkező afrikai eredetű homok következtében sáros eső esett. A zivatarokat felhőszakadás kísérte, egyes helyeken pár nap leforgása alatt 50 mm-nél is több eső esett, néhol villámárvíz alakult ki. 30-án a kunmadarasi tornádóról adtunk hírt, ott szerencsére nem keletkeztek károk, ugyanakkor Cegléden háztetők rongálódtak meg a viharban, míg Jászberénynél a fákat tarolta le a tornádó. A tavasz utolsó napja sem múlt el égi háború nélkül, ekkor az ország középső széles sávjában csapott le a ménkű. A korábbi napokhoz hasonlóan jég is esett a rémisztő felhőkből.

 

A fotókat Sebifule, Osztogonác Róbert, Chintamani,  Mitróné Lisovszki Tímea, Levai Martina, Eszti97, King09, Slide911, Hoffman Ferenc, Mernokur, Bencsik József, Tibike12, Soreg és Felugyelo észlelőink illetve követőink készítették; a videó Kozma István jóvoltából tekinthető meg.

 

« 2012 május

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2013.06.04 15:08


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Fürödjünk vagy hajózzunk 1-jén a Balatonnál?
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Hó és jég, reggel dér fehérített