Ez történt júliusban

A kezdeti változékonyságot fokozatosan egyre szárazabb és melegebb idő váltotta fel, a hónap végére hőség lett.

A kissé hűvösen zárult, de összességében mozgalmas júniust követően a július fokozatosan melegedő idővel kezdődött. Alig képződött gomolyfelhő, országszerte sokat sütött a nap, 4-ig csak néhol volt zápor vagy zivatar. A szerencsések sötétedés után megfigyelhették az ún. éjszakai világító felhőket. 2-án este 3,5-es erősségű földrengés volt a nógrád megyei Szátokon, károkról nem érkezett jelentés. A felhőoszlató anticiklon peremén 5-től nedvesebb légtömegek érkeztek, így kedvezőbb feltételek adódtak a szórványos zivatarok kialakulására.

 

A délutáni felhőképződés nyomában elsősorban a déli és keleti tájakon pattantak ki frissítő zivatarok, melyeket helyenként szélerősödés itt-ott felhőszakadás jelzett. 7-én Baján egy intenzívebb zivatart követően az autók tengelyéig ért a víz, sőt az egyik szupermarket parkolója is víz alá került. Ezzel együtt igazi, kellemes nyári idő volt jellemző, a délutáni csúcshőmérsékletek többfelé elérték vagy meghaladták a 30 fokot, a Balatonon fürdőzőket 25 fokos vízhőmérséklet fogadta.

 

 

11-én egy hidegfront érkezett, ennek következtében erőteljes gomolyfelhő-képződés indult meg, az ország keleti, északkeleti felében többfelé törtek ki zivatarok, egy zivatarlánc is kialakult. Többek közt Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben és Orosházán is felhőszakadás volt, a viharos széllökések mellett jég is esett.

A front távozását követő hétvégén mérsékelten meleg, jellemzően napos, száraz időt élvezhettünk, mindössze az északkeleti országrészben volt több felhő és hűvösebb, egy magassági hidegörvény érintette a térséget. 15-én egy újabb gyenge hidegfront vonult át felettünk, északkeleten és délnyugaton sokfelé záporok, zivatarok alakultak ki. A Hortobágyon egy szupercella száguldott át, útvonalát jégeső, felhőszakadás, erős széllökések jelezték. Ezután ismét melegedés vette kezdetét, a kiépülő anticiklon következtében sokat sütött a nap, legfeljebb elszórtan fordult elő zápor, néhol zivatar.

 

A száraz, meleg levegő kitűnő feltételeket adott látványos boszorkánytölcsérek kialakulásának. Fegyverneknél és Székesfehérvárnál is megfigyelték a jelenséget. A 20-án északkelet felől érintő hidegfront előtt sokfelé 30-33 fokig melegedett fel a levegő, csak északkeleten volt helyenként zápor. A front mögött gyakorlatilag csak egy napra mérséklődött a meleg; egy anticiklon illetve egy magassági gerinc határozta meg a Kárpát-medence időjárását. A verőfényes napsütést csak északkeleten és délen, délnyugaton zavarták olykor gomolyfelhők, itt-ott záporok és zivatarok is kialakultak. 24-től az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriadót rendelt el, a napi középhőmérséklet észak, északkelet kivételével elérte a 25 fokot. 25-én nedvesebb levegő érkezett, emiatt nyugat felől megnövekedett a felhőzet, főként nyugaton kisebb eső, zápor is előfordult, megtorpant a felmelegedés. Ezután megállíthatatlanul tört be hazánkba az afrikai eredetű meleg a szubtrópusi anticiklon áramlási rendszerében. Az ÁNTSZ gyorsan a legmagasabb fokúra emelte a hőségriadó szintjét, míg Országos Meteorológiai Szolgálat előbb a Dunántúlra, majd az északkeleti megyék kivételével máshová is piros hőségriasztást adott ki.

 

 

A hőhullám 29-én tetőzött, Baja-Csávolyon 40,0 fokig szökött fel a hőmérő higanyszála; míg az ország nagy részében 36 és 39 fok közötti maximumokat mérhettünk. Ekkor az esti órákban egy hidegfront érkezett nyugat felől, a megélénkülő déli szél egyre több helyen fordult át északnyugatira, mely megerősödött, főként nyugaton porviharok is kialakultak. A zivatarlánccal érkező frontból jellemzően csak 1-5 mm-nyi csapadék hullott; másnap északkeleten voltak helyenként intenzívebb zivatarok, felhőszakadás. Mintegy 10 fokot hűlt a levegő, felfrissült az idő július utolsó két napjára.

 

 

A fotókat Orosz Tibor, Medvegy, Szemán Viktor, p242, Rippel Erik, Pócsai Sándor, Bodrogi Attila és feleday észlelőink készítették; a videó Oláh Péter jóvoltából tekinthető meg.

 

« 2012 július

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2013.08.04 13:40


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek
31,2 fok az új napi melegrekord április 14-én
Az év második hőségnapja is melegrekordot hozott