Ez történt januárban

Igazán mozgalmasan, csapadékosan indult 2013, helyenként 50 cm hó is hullott, a hófúvás több alkalommal megnehezítette a közlekedést.

Számottevő légmozgás hiányában sokfelé ködösen, borongósan indult az újév. A sűrű ködfoltok következtében a látótávolság helyenként 50 m alá süllyedt. Éjjel -5 fok, napközben általában 0, -3 fokot mértek Észlelőink. 3-ától változékonyabbá vált időjárásunk, eleinte szárazabb levegő érkezett fölénk, ezért a legtöbb helyen több órára kisütött a Nap, jó pár fokot emelkedett a hőmérséklet. 4-én megerősödött a szél, voltak helyek ahol 10 foknál melegebbet regisztrálhattunk. 5-én egy hidegfront hatásaként áprilisra jellemző gomolyfelhőket csodálhattunk, a Tisza vonalában villámlással és dörgéssel járó záporok is kialakultak, melyeket jégeső kísért.

 

Melegfront követte a hidegfrontot, 6-án sokfelé esett csapadék: eső, havas eső, hó hullott. Nyugaton 6-7 fokig melegedett fel a levegő. Ezután rögtön újabb hidegfront vonult át felettünk, ennek következtében immáron száraz levegő érkezett, kelet felől felszakadozott a felhőzet, nyugaton maradt tartósan borult az ég. A korábbi „trendeket követve” 9-én egy melegfronti felhőzet borította be országunkat. Nyugat felől havazás kezdődött, mely lassan – éjszakára – átterjedt keleti megyéinkre is. A legtöbb helyen 2-5 cm hullott, estére sokfelé sűrű köd nehezítette a közlekedést.

 

A 11-én átvonult hidegfront nyomában szárazabb, több fokkal hidegebb levegő érkezett, 12-én és 13-án virradóra a Zemplén kiterjedtebb körzetében nem egy helyen -15 fok alá süllyedt a hőmérséklet. Ekkortól egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerültünk, délnyugat felől havazás kezdődött.

A csapadékkal a magasban jelentős enyhülés következett be, ezért dél felől 14-én virradóra a havazás átváltott havas esőbe, ónos esőbe illetve esőbe.Mindössze a Nyugat-Dunántúlon és az északi határ mentén maradt mindvégig hó a csapadék formája, arra sokfelé lelassult a közlekedés. A legtöbb hó Vas és Zala megyében hullott, 20-30 centis vastagságot mértek Észlelőink. A csapadékból az Alföld egy jelentős hányada kimaradt, sőt ott 6-8 fokig melegedett fel a levegő.

 

 

A rendkívül izgalmas időszak ezzel nem ért véget, hiszen 17-én virradóra a Dunántúlon sokfelé kezdődött intenzív havazás. Ekkor ismét egy mediterrán ciklon határozta meg országunk időjárását. A hatalmas méretű vizes hópelyhek sűrű hullása következtében óráról-órára, gyorsan vastagodott a hóréteg nyugaton. Ugyanezen a napon Komárom térségét 3,4 erősségű földrengés rázta meg.

Nem mindenütt havazott, keleten és északkeleten még a Nap is előbukkant, délkeleten 5 fokig emelkedett a hőmérséklet. 18-ra az Országos Meteorológiai Szolgálat 5 megyére piros figyelmeztetést adott ki a hófúvás miatt. Az erős szél komoly hótorlaszokat emelt, több útszakaszt is le kellett zárni, települések váltak megközelíthetetlenné. A Dunántúl egyes pontjain az 50 cm-t is elérte a hóvastagság. Mindeközben a keleten élők mit sem érzékeltek a hatalmas havazásból, ott estig szemerkélt az eső, ónos eső illetve havas eső. Végül azonban ők sem maradtak hó nélkül, 19-én hajnalra illetve délelőtt általában 2-10 cm közötti hóréteg alakult ki.

 

Gyorsan olvadásnak indult a lehullott hó, 21-én az ország délkeleti felébe egy napra berobbant tavasz, többfelé 10 fok fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála, egy közeledő ciklon előterében érkezett az enyhe levegő. Máshol is gyenge olvadás volt jellemző. Ezután a ciklon átvonultával visszatért normál kerékvágásba időjárásunk. Szórványosan havazott, havas eső, eleinte eső is esett. Alig távozott az előző, máris megérkezett a következő légörvény. Ebből délnyugaton hullott hó, míg a Dél-Alföldön 3-6 fokos csúcshőmérsékletet mértek. A megerősödő szél a már korábban is hóval borított területeken hófúváshoz vezetett. 22-én este egy különös fényvillanás keltette fel olvasóink ezreinek figyelmét.

 

A légörvény távozásával egy időben mindenütt megszűnt a csapadékhullás, nyugat felől többfelé felszakadozott a felhőzet, leállt a szél. Ez kedvezett az erős éjszakai lehűléshez, 27-én virradóra ugyanis a hóval borított területeken sokfelé -15 fokig vagy kevéssel ez alá csökkent a hőmérséklet. 28-ára ismét a felhők lettek úrrá, ekkor az ország keleti felében többfelé havazott. Északon helyenként 10 cm hó hullott. Fokozatosan a nyugat-európai ciklon áramlási rendszerébe kerültünk, ezért a korábbiaknál több fokkal enyhébb léghullámok érkeztek fölénk. 30-án a délen és délnyugaton, 31-én sokfelé 10 foknál is magasabbra emelkedett a hőmérséklet. Ekkor egy átvonult hidegfront nyomán megerősödött az északnyugati szél, a Széchenyi-hegyen 102 km/h-ás széllökést mértünk, több órára kisütött a Nap.

 

A hónap közepén időjárásunkat meghatározó ciklon idején olyannyira sok fotó érkezett szerkesztőségünkbe, hogy cikkünk végén egy csokorba gyűjtöttük a legjobb felvételeket.

Dorog és Eplény

 

Hóréteg alatt, árokba csúszott busz, lezárt út.

 

Nehézkes parkolás, rendkívüli útviszonyok, remek sízési feltételek.

 

 

A számtalan fotót Észlelőinknek, Olvasóinknak és Facebook követőinknek köszönhetjük

« 2012 január

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2013.02.10 17:23


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

2024 januárja lett a valaha mért legmelegebb január
Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon
Káprázatos gyémántpor halók alakultak ki a Dél-Alföldön