Ez történt decemberben

Az Alföld csaknem teljes egésze szárazon maradt a múlt hónapban, a hideg légpárnás helyzetben sok szép kép született.

Csaknem teljesen zavartalanul napos idővel köszöntött be első téli hónapunk, a hőmérsékletek nagyjából az átlagos körül alakultak. 1-jén reggel a Baranya megyei Versend térségében 3,2-es erősségű földrengés volt. Ezt követően lassan leépült az anticiklon, illetve a magasban enyhébb légtömegek érkeztek. E kettő együttes hatására 4-én több helyen volt egész nap – zúzmarás – köd és borult, nyirkos idő. A figyelem középpontja egyre inkább az Észak-Európában végigtaroló Xaver keresztnevet kapó viharciklonra terelődött. Skóciában 180 km/h-ás széllökéseket is mértek. Ennek a ciklonnak a hidegfrontja 6-án, azaz Mikulás napján érkezett a Kárpát medencébe.

 

A megerősödő majd, viharossá fokozódó északnyugati szél a magasban a korábbinál sokkal hidegebb levegőt szállított. A záporok egyre több helyen hózáporokba váltottak át, sőt többször és több helyen – főleg az ország középső sávjában – igen gyorsan mozgó hózivatarok alakultak ki. A néhány perces intenzív gócok helyenként 1-3 cm-es hóréteget hagytak maguk után.A front mögött gyorsan megszűnt a hideg beáramlása, sőt jó pár fokkal megenyhült az idő. 9-én reggel a könnyed zápor után a főváros lakói hosszú ideig tartó szivárványban gyönyörködhettek. Az este érkező hidegfrontból sehol sem esett említést érdemlő csapadék, ugyanakkor jelentős lehűlést tapasztalhattunk. A Nyugat-Dunántúl kivételével -5 és -9 fok közé hűlt a levegő. A soron következő – hosszabb időszakban – eseménytelen időnek néztünk elébe, hatalmas kiterjedésű anticiklon épült fel.

 

Ahogy a korábbi modellszámításokból várható volt, egyre több helyen lettek a felhők úrrá. Délnyugaton és délen tartott ki a legtovább a napsütés. Szerencsére a korábbi hideg légpárnás tapasztalatokkal ellentétben nem nőt jelentősen a légszennyezettség. Az idő előrehaladtával már csak a hegycsúcsok emelkedtek ki a ködpaplanból, ott sokáig derült maradt az ég, míg az ország jelentős részén ködös, nyirkos idő volt jellemző. 15-én egy gyenge, érintőleges hidegfront nyomán nyugaton, északnyugaton több helyen felszakadt a ködfelhőzet, néhány órára kisütött a Nap. A helyenkénti napsütésnek gyorsan befellegzett, nem tágított a hidegpárna. A szerencsések és a kalandra vágyók a hegyek tetejére jutva egészen fantasztikus kilátásban gyönyörködhettek; ők gyorsan elfelejthették a ködpaplan alatti szürkeséget. A sokáig fennálló időjárási helyzet (anticiklon) néhány furcsaságot rejtett magában. Az Eplényben működő hóágyúk közvetett hatásaként tetemes mennyiségű hó hullott Olaszfaluban. A nagy ipari üzemek környezetében havas lett a táj, míg egy viszonylag keskeny sávban – tengerszint felett kb. 500-800 m között – a hegyekben jelentős zúzmara-képződés volt megfigyelhető, helyenként 10 cm-es réteg rakódott a faágakra. 20-án egy gyenge érintőleges hidegfront elsősorban a Dunántúlon szaggatta fel a megülepedett ködréteget, ott több helyen is kisütött a Nap.

 

Északnyugat-Európában megerősödött a ciklonális tevékenység, a Dirk nevű viharciklonban 930 hPa-ig süllyedt a légnyomás. Az erősödő déli, délnyugati légáramlás miatt hazánkban a ködpaplan mind többfelé szállt fel, csupán északkeleten, a völgyekben volt még napokig hideg, párás idő. Amint napossá vált időjárásunk a hőmérsékletek úgy szöktek fel egyre magasabb értékek felé. Karácsonyra tavaszias idő köszöntött be, szenteste napján észak kivételével már a 10 fokot is meghaladta a maximum hőmérséklet.

Olyannyira meleg lett, hogy 26-án hajnalban, míg 27-én hajnalban és napközben is rekord értékeket mutattak a mérőműszerek, Békéscsabán 15,5 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Sokakat csábított a szabadba az enyhe időjárás. Ugyanakkor a tartósan felhős északi megyékben – így Budapesten is – egészségtelenné vált a levegő. A decemberi tavaszban előbújt a hóvirág, országos átlagban kb. 5-7 fokkal volt melegebb a sokéves átlagnál. A gyakorta felhős, olykor napos, reggelente ködös időjárás volt jellemző az óév utolsó napjaiban is, csupán a Dunántúlon esett néhány milliméter eső.

 

 

A fotókat Baranyai Richárd, Czupor László, Váraljai Zsolt, Gáspár Sára, Feleday, Marci82, Zoli104, Jónás Károly,Gulyás Attila, Bakos Liza, Lőrincz Bence, Tündi91 és Borza Judit Észlelőnik és Olvasóink készítették.

 

« 2012 december

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2014.01.04 13:20


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz holnap
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét