Ez történt augusztusban

40,6 fok Győrött - az év legmelegebb napját fokozatosan átlagosan meleg, változékonyabbá forduló idő váltotta fel, Zabaron 3,3 fokos minimumot mértek.

A hidegfronttal zárult júliust követően melegedés kezdődött, napról-napra magasabbra kúszott fel a hőmérő higanyszála. Az országos tisztifőorvos újból piros hőségriasztást adott ki. 3-án már igazi forróságban volt részünk, ekkor Pestszentlőrincen 37,6 fokig melegedett fel a levegő. Korábban ezen a napon még nem mértek ennyire meleget a fővárosban. Csupán 4-én torpant meg a hőség további fokozódása (Újpesten 36,0 fok – ez is rekord), ekkor az ország északnyugati területeit egy hidegfront érintette, ott az este illetve az éjszaka folyamán a megerősödő szélben záporok, zivatarok is előfordultak.

 

9-ig aztán szinte semmi változás sem történt, sőt tovább fokozódott a perzselő forróság, a magasabb hegyek kivételével mindenütt elérte vagy meghaladta a maximum-hőmérséklet 35 fokot. A térségünket uraló anticiklon következtében alig volt felhő az égen. A korábbi napi melegrekordok sorozatosan dőltek meg; 7-én Baja-Csávolyon 39 fokig, 8-án Győrött 40,6 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, ez utóbbi nap volt 2013 legmelegebb napja. Az éjszakák is szokatlanul enyhék voltak. 9-én kora este nyugati vidékünket egy hosszan elnyúló hidegfront érte, ekkor a Nyugat-Dunántúlon mérséklődött a hőség, este zivatarok alakultak ki, ugyanakkor – a főváros mellett – Baja-Csávolyon ismét rekord meleg volt, itt 39,5 fokot rögzítettek a hőmérők. Másnap a front lassan áthaladt országunkon, keleten viszont kánikula tombolt, erre délutántól növekedett meg erősen a gomolyfelhőzet és zivatarok törtek ki. Hajdúszoboszlót elverte a jég, a vihar fákat csavart ki, háztetőket bontott meg.

 

Ezután három napon keresztül nagyjából átlagosan meleg, napos idő volt jellemző, a hetek óta tartó aszály nem enyhült, a korábbi hőség után viszont 8-10 fokkal esett vissza a hőmérséklet. A derült ég alatt kitűnő feltételek mellett csodálhattuk meg a Perseida meteorraj hullócsillagait. A következő hidegfront 13-án érte el nyugati megyéinket, mely a következő napon – hullámot vetve – lassan haladt át felettünk. Sokfelé erősen felhőssé vált az égbolt, több helyen volt gyenge eső, zápor, de számottevő mennyiség nem esett. 15-én hajnalban a baranya megyei Felsőszentmárton közelében a Richter-skála szerinti 3,0-as erősségű földrengés volt.

 

A front elvonulását követően anticiklon húzódott fölénk, kiderült az ég, ezért az éjszakai órákban többfelé 10 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, sőt 16-án Zabaron megdőlt a napi hidegrekord, ekkor 3,3 fokig zuhant a hőmérséklet. Az ezt követő két éjszakán is rekord hideget regisztráltak a nógrád megyei településen. A nappalok melegedésével aztán enyhébbeké váltak az éjjelek is, az ünnepi hosszú hétvégén nagyrészt napos idő volt jellemző, egyre több helyen érte el, illetve haladta meg a hőmérséklet a 30 fokot, azonban éppen augusztus 20-ra érkezett meg a következő hidegfront. A 35 fokot közelítő kánikula az ország nyugati kétharmadában megszűnt, arrafelé megerősödött a szél, beborult az ég és többfelé esett az eső, zápor, elszórtan gyenge zivatarok is voltak. Keletre délután és este érkezett meg a front és erre is kialakultak záporok, zivatarok, néhol felhőszakadás. A tűzijátékot sok településen elhalasztották.

 

A következő nap kelet felé távozott a front, keleten is megszűntek a záporok, lassan felszakadozott a felhőzet, mérséklődött az erős szél. Átmenetileg anticiklon húzódott fölénk, 23-ig száraz, napos, késő nyári idő volt jellemző, 30 fok alatti csúcshőmérsékletekkel. 24-től azonban nedves légtömegek érkeztek, a Dunántúlon beborult ég és az eleredő eső miatt visszaestek a hőmérsékletek, míg máshol még 25-én is sokat sütött a nap és csak estére növekedett meg a felhőzet, alakultak ki záporok, helyenként zivatarok. Mindeközben a tavalyi évhez hasonlóan idén is virágzott a Duna. 24-én este az eget kémlelő szerencsés észlelőink egy látványos tűzgömböt láthattak, egyesek hangrobbanásról is beszámoltak.

 

 

26-a és 29-e között egy sekély ciklon okozott változékony időt. Ebben az időszakban többnyire erősen felhős, olykor borongós égbolt volt jellemző, sokfelé jeleztek záporokat, zivatarokat. Nagyjából a sokévi átlag körüli hőmérsékletet mérhettünk. 26-án az egyik alacsony felhőalappal rendelkező zivatarcellából Velence mellett gyenge tornádót figyeltek meg. Mégis nem ekkor, hanem 28-án voltak legaktívabbak a zivatarok, Budapestre és Jászságba is peremfelhővel érkeztek a viharok. A cellákat sok helyen felhőszakadás kísérte, helyenként rövid idő alatt 40-50 mm-nél is több esett. A hónap utolsó napjára távozott a légörvény, mögötte szárazabb levegő érkezett, anticiklon húzódott fölénk. Több órára kisütött a nap, erősödött a nappali felmelegedés, de hűvösek maradtak az éjszakák.

 

 

A fotókat BBkris, Bieber Tamás, Nemethandr78, Bazsa007, Cserháti Ádám, Rácz József, Fülöp László, Szakter Eszter, Biborka68, Károly Ákos, Chris93, MacB00k, Rippel Erik és Gonda Attila észlelőink készítették.

 

« 2012 augusztus

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2013.09.05 14:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek
31,2 fok az új napi melegrekord április 14-én
Az év második hőségnapja is melegrekordot hozott