Ez történt szeptemberben

A számtalan hidegfront átvonulása ellenére az átlagosnál enyhébb idő jellemezte a hónapot, kissé javult az aszályhelyzet.

Augusztus utolsó napján a Dunántúlra ért hullámzó frontálzóna szeptember első napját is meghatározta. Amíg nyugaton lehűlt a levegő, felhők uralták az égboltot és helyenként kisebb eső, záporeső is előfordult, addig keleten maradt a nyári meleg, főleg fátyolfelhők szűrték a Nap sugarait. Körösszakálon 35,2 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, megdőlt az eddig rekord. Ugyanekkor nyugaton több helyen 20 fokot sem mértek. Ezután eltávolodtak a felhők, csapadék nem esett. A száraz időjárás miatt nem csak a tavaink vízszintje csökkent le nagy mértékben, hanem a folyóinkon is igen alacsony vízállásokat regisztráltak. A Felső-Tiszán helyenként térdig érő vízben lehetett átgázolni, leállt a hajóközlekedés. Szomszédjainknál sem volt jobb a helyzet, sőt a mediterrán térségben több helyen csaptak fel erdőtüzek, melyek füstjét a délnyugati szél hazánk fölé sodorta és így színesítette meg a napnyugtákat.

 

A 6-án átvonult hidegfront mögött – melyből a keleti megyékben helyenként 5-10 mm eső esett – újból nyári időjárásban volt részünk, anticiklon helyeződött fölénk. Eleinte hűvösek voltak a hajnalok és átlagos a nappali felmelegedés, viszont sokat sütött a nap. A napok előrehaladtával egyre melegebb és egyben száraz léghullámok érkeztek délnyugat felől, több fokkal melegebb volt a sokéves átlagnál, nyári időt élvezhettünk.

 

A 30 fok körüli csúcshőmérsékleteknek 12-én egy hullámzó frontálzóna érkezése vetett véget. Nyugat felől megnövekedett a felhőzet, egyre több helyen eredt el az eső, eleinte záporeső, megerősödött a szél.Másnap a Duna–Tisza közéig borult maradt az ég és sokfelé esett, meglehetősen hideg (Tmax 10-15 fok) volt. Ugyanekkor az ország keleti megyéiben inkább csak fátyolfelhők szűrték a napsütést, csapadék nem esett és csak néhány fokkal csökkent a hőmérséklet. Két nappal később kelet felé távolodott el a frontrendszer, ott is tovább hűlt a levegő, de számottevő mennyiségű eső a legtöbb helyen nem esett. Az Alpokban havazott, 1000 m felett több centiméter – helyenként 20-30 – hó hullott.

 

A hónap közepére anticiklon helyeződött fölénk, ennek következtében száraz, eleinte felhősebb, majd naposabb időben volt részünk. Kissé melegebb levegő áramlott hazánkba, néhány fokkal magasabb maximumokat mérhettünk. A késő nyár 19-éig tartott, ekkor egy erős hidegfront érkezett északnyugat felől. Már a front előterében megnövekedett a gomolyfelhőzet, több helyen pattantak ki záporok, zivatarok. A Szekszárd melletti Cikóra rövid idő alatt négyzetméterenként 44 liter víz zúdult, mely sárlavina kialakulásához vezetett. 20-án lassan egyre inkább keletebbre korlátozódott az eső, nyugat felől szakadozott a felhőzet, de csak 10-17 fokig melegedett a levegő. A Nyugat-Dunántúl kivételével végre sokfelé jelentős mennyiségű (15-30 mm) eső esett. Az Alpok mellett a Tátrában is hó formájában érkezett az égi áldás.

 

A meglehetősen hűvös, sőt hideg légtömegek miatt a hajnali órákra erőteljesen lehűlt a levegő, 21-én a Bakonyban fagypont alá csökkent a hőmérséklet, míg az Északi-középhegység völgyeiben taajmenti fagy volt jellemző. A következő napokban lassan melegebb levegő áramlott fölénk, fokozatosan lettek enyhébbek az éjszakák és kellemesen enyhék nappalok. A 25-én virradóra átvonult hidegfront nyugaton számottevő mennyiségű csapadékot hagyott maga után, viszont nagyobb mértékben nem hűlt le a levegő, folytatódott a késő nyári idő.

 

Olyannyira meleg léghullámok érték el hazánkat, hogy 27-én két rekord is megdőlt. A legmagasabb napi minium rekordja 21,8 fokra módosult, melyet Pécsett mértek. Napközben kánikulai idő volt az ország döntő keleti két harmadában. Ennek eredményeként mind eddiginél magasabbra kúszott fel a hőmérő higanyszála, Orosházán 32,6 fokot jeleztek a mérőműszerek. Az őszi változékony idő ezután tovább folytatódott, 28-ára ismét egy gyengébb hidegfront vonult át felettünk. A déli megyékben 5-15 mm-nyi eső esett, de ezúttal sem csökkent nagyobb mértékben a hőmérséklet. Az első őszi hónap utolsó napjaiban változóan felhős, az átlagosnál néhány fokkal enyhébb idő volt a jellemző.

 

A fotókat Bodrogi Attila, viki89, Orosz Tibor, Gedó Károly, Gömbös Dezső, sizso és Tóth Gábor Gyula észlelőink valamint a Facebook profliunkra feltöltő Cseke Ferenc készítették.

 

<<< 2011 szeptember

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.10.04 13:54


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta