Ez történt októberben

A kezdeti enyhe időszak után több hullámban érkezett hidegebb levegő, makacs ködfoltok is megjelentek, végül ízelítőt kaphattunk a télből.

Felhős, változékonnyá váló időjárással kezdődött október. Egy hullámzó frontálzóna hidegfrontja 2-án haladt keresztül országunkon. A reggeli és hajnali órákban a fővárosban az Alföldön alakultak záporok, zivatarok. Kora délutántól aztán többfelé törtek ki zivatarok, melyeket erős széllökések, helyenként jégeső is kísért. Szeged térségében kora este az őszt megcáfolandóan egy gyorsvonat sebességével szupercella vágtázott át, a félelmetes peremfelhőről észlelőink segítségével számtalan fotóval számolhattunk be olvasóinknak. A front mögött a korábbinál jó pár fokkal hűvösebb levegő érkezett fölénk, az erősödő éjszakai lehűlést mérsékelt felmelegedés követte, helyenként csak lassan oszlott fel pára és köd.

 

Átmeneti melegedést követően 7-én nyugat felől újabb hidegfront érte el hazánk területét. Először nyugaton, majd keleten is egyre több helyen fordult elő eső, záporeső, helyenként zivatar.A többfelé megerősödő északnyugati szél elég hideg levegővel árasztotta el a Kárpát-medencét. A Balatonnál 118 km/h-ás széllökést is mértek. A hidegfrontot követően kiderült az ég, majd leállt a szél, így kedvező feltételek adódtak az erős éjszakai lehűlésnek. A Bakony és az Északi-középhegység vidékén 9-én virradóra sokfelé fagypontig süllyedt a hőmérő higanyszála, több helyen deresedés volt megfigyelhető. Az elmúlt pár hét kissé csapadékosabb időjárása nem enyhítette nagyobb mértékben a szárazságot, a Maros homokszigetei továbbra sem tűntek el.

 

10-től néhány fokos melegedést kezdődött, délnyugat felől nedvesebb levegő áramlott fölénk, emiatt többfelé felhők uralták az égboltot. Több helyen volt kisebb eső, záporeső. E mellett azonban – zömmel rövidebb – napos időszakok is előfordultak, az éjszakák több fokkal enyhültek. A hajnali órákra párássá vált a levegő, helyenként ködfoltok is képződtek.

 

 

 

16-án egy mediterrán ciklon vonult át felettünk, a Dunántúlon sokfelé volt kiadós (20 mm körül) eső, míg a keleti tájakon zömmel csak jelentéktelen mennyiségű csapadék hullott. 1000-1500 m felett az Alpokban havazott. Gyorsan „tovább állt” a nedves légörvény, anticiklon épült fel; ennek áramlási rendszerében száraz, egyre melegebb levegő érkezett délnyugat felől. Ennek felelően sokat sütött a nap, azonban főként az Alpokalján csak lassan oszlott fel a reggeli órákra képződött köd. Ezen területeket leszámítva tavaszi időt élvezhettünk. 20-án érte el csúcsát a meleg, több rekord is megdőlt, Körösszakálon 26,8 fokot mértek a legmelegebb délutáni órákban.

 

A Nemzeti Ünnepünk hetében napról-napra hűvösebb levegő árasztotta el hazánk területét. Ezért fokozatosan gyengült a nappali felmelegedés, mind több helyn maradt 20 fok alatt a napi maximum hőmérséklet. Ezzel egy időben a reggelre képződött pára-és ködfoltok egyre makacsabbak voltak. 25-ére az ország teljes területén a megülepedett alacsonyszintű rétegfelhőzet, emiatt borult, párás idő lett úrrá. Az éjszakai és nappali hőmérséklet egyaránt 10 fok körül alakult.

 

 

A viszonylag enyhe, ámde nyirkos, borongós időnek a Skandináva felől bezúduló hideg levegő vetett véget illetve az ennek következtében kialakuló mediterrán ciklon. A térségünk fölé helyeződő ciklon 3-4 napon keresztül határozta meg időjárásunkat. Ez időszakban többfelé fújt erős szél és az ország teljesen egészén hullott jelentős mennyiségű csapadék.Eleinte mindenütt eső esett, majd nyugaton és északon látogatást tett a tél, ott általában 2-8 cm hó hullott. 29-én helyenként hamisíthatatlan téli tájkép fogadta az útra indulókat. Ekkor országszerte 5 fok alatt maradt napi csúcshőmérséklet. A hónap utolsó két napján aztán már változóan felhős-napos idő volt, említést érdemlő csapadék nem esett, ugyanakkor mindkét napon reggelente többfelé fagypont alá hűlt a levegő.

 

Mindeközben nagyszerű bejentéssel kedveskedhettünk Olvasóinknak, Pozsonynál újabb lokátorral bővült radarhálózatunk, így a jövőben az eddigeknél hamarabb láthatjuk az északnyugat felől közeledő frontok csapadékmezejét.

 

A fotókat Tóth Gábor Gyula, Tóth Dávid, Bodrogi Attila, adrinatic, mozdonyvezetone, csaby83, kapitany91, Kisbenedek Zoltán észlelőink valamint a Facebook profliunkra feltöltő Koltai Tamás készítették.

 

<<< 2011 október

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.11.03 9:40


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta