Ez történt novemberben

Esősen indult a hónap, majd anticiklon lett úrrá, felhőssé, ködössé vált az idő, végül rekord meleget mérhettünk.

Egy mediterrán ciklon miatt esősen és szelesen indult az ősz utolsó hónapja. Túlnyomóan erősen felhős volt az ég, sokfelé esett eső, záporeső. A déli, majd északnyugati szél sokfelé megerősödött. 2-án és 3-án délen, délnyugaton zömmel napos, enyhe időt élvezhettünk, ugyanekkor északon, északkeleten tartósan párás, borongós, helyenként ködös idő volt jellemző.5-én hajnalban egy hullámzó frontálzóna hidegfrontja érte el északnyugati vidékünket, mely napközben délkelet felé haladva söpört át felettünk. Országszerte beborult az égbolt és eleredt az eső. Az Alpokalja térségében közel egy havi mennyiség esett, emiatt ott harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni.

 

 

A front távozását követően hol kisebb, hol nagyobb nedvességtartalmú légtömegek váltották egymást; íy felhősebb és naposabb időszakok is voltak, említésre méltó csapadék csak kevés helyen esett. 10-én sokfelé tartósan megmaradt a hajnalra képződő köd vagy megemelkedve borús, nyirkos okozott. Ez utóbbi nap kivételével pár fokkal az átlag feletti hőmérsékletek voltak jellemzőek, vagyis néhány fokkal fagypont felett alakult a kora reggeli hőmérséklet, míg délután általában kevéssel 10 fok feletti értékeket mérhettünk.

 

 

12-én újabb frontálzóna érkezett, így az eleinte csak fátyolfelhős déli és keleti megyékben is megvastagodott a felhőzet;ám estig csak a nyugati és északi vidékeken esett, szemerkélt az eső. Másnap észak felől lassan csökkent a felhőzet, a kezdetben még esős déli területeken is megszűnt a csapadék; északnyugat felől anticiklon húzódott fölénk. A magas nyomású légköri képződmény egyre inkább kedvezett a pára-és ködképződésnek, napról-napra egyre több helyen nyirkossá, szürkévé vált időjárásunk. Tetőzött a darvak létszáma országunk területén, melyek minden év ezen időszakában pihennek meg Hortobágy és a Dél-Alföld pusztákkal övezett tavain.

 

A korábbi várakozásokkal ellentétben nem mindenütt záródott be a ködfelhőzet. Éjjelente ugyan nem egy helyen képződött köd, keleten és délkeleten viszont napközben sokfelé a Nap sugarai győzedelmeskedtek. Itt a hőmérséklet a legtöbbször elérte vagy egy-két fokkal meghaladta a 10 fokot.Ugyanakkor a dunántúli és a középső megyékben igazi, novemberi idő volt a meghatározó. Napról-napra romlott a levegő minősége, legelőször Nyíregyházán és Miskolcon haladta meg a szálló por koncentrációja az egészségügyi határértéket. Később keleten, délkeleten is tartósan párássá, ködössé vált a levegő. Napközben igaz többfelé felszállt a köd, ugyanakkor borult maradt az ég. Csak kevés helyen és rövid időre bukkant elő a Nap. Ezzel együtt azonban a szokásosnál mindvégig melegebb volt, országos átlagban néhány fokos pozitív anomália mutatkozott. A reggeli órákra csak itt-ott süllyedt fagypontig a hőmérséklet.

 

 

 

27-től változás kezdődött időjárásunkban, lassan leépült a fölöttünk lévő anticiklon, fokozatosan megélénkült a szél, a zárt felhőréteg felszakadozott, hosszabb-rövidebb időszakokra kisütött a Nap. Délnyugati áramlással igen enyhe légtömegeket érkeztek, Budapesten 15,6 fokkal megdőlt a napi melegrekord. 29-én is rekord született, Kecskeméten 17,7 fokot mértek. Ezzel zárult az enyhe ősz, hiszen az esti órákban hidegfront érkezett, többfelé eleredt az eső, záporeső, itt-ott megdörrent az ég. Az északnyugatira forduló szél a hónap utolsó napjára mintegy 6-9 fokkal hűtötte le a levegőt.

 

 

A fotókat Peti73, pampers, Apacika, Rippel Erik, Pallai Marianna, Balint39 és Ondok Ferenc észlelőink készítették.

 

<<< 2011 november

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.12.06 11:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta