Ez történt márciusban

Igen száraz, gyakorta szeles idővel telt el a tavasz első hónapja, 17-én Baján és Budapesten is rekord meleget mértek.

A meteorológiai tavasz enyhe idővel kezdődött, az első napokban még több helyen – főleg nyugaton – 15 °C közelébe kúszott fel a hőmérő higanyszála, majd napról-napra hidegebb levegő szivárgott be hazánkba északkelet felől. Kezdetben kb. 4-7 °C-kal volt melegebb a sokéves átlagnál, majd egy-két fokkal ez alá süllyedt a hőmérséklet, erősödtek az éjszakai fagyok. Nem volt változás az égképben, jellemzően kevés felhő takarta az égboltot, sokat sütött a Nap, csapadék tehát sehol sem hullott. A lehűlés végül 7-én érte el a mélypontját, ekkor hajnalban északkeleten és az Északi-középhegységben pár fokkal -10 °C alá hűlt le a levegő.

 

8-án egy gyenge melegfront felhőzete borította be az égboltot, északon helyenként jelentéktelen eső, havas eső, hószállingózás is előfordult. A front mögött kissé enyhébb és szárazabb léghullámok érkeztek, ezért gyengültek, ritkultak a hajnali órákban mért fagyok és néhány fokkal emelkedtek a nappali hőmérsékletek. Lassan megmutatkoztak a langymeleg tavasz előjelei a modellszámításokban és a természetben, észlelőink szebbnél szebb fotókat töltöttek fel a tavasz hírnökéről, a hóvirágról.

11-én megerősödő szél kíséretében hidegfront vonult át felettünk. Ennek következtében országszerte erősen megnövekedett a felhőzet, több helyen volt eső, záporeső. Ezt követő két napban is többnyire felhős volt az égbolt, de számottevő mennyiségű csapadék sehol sem esett, 14-től vált naposabbá időjárásunk. A front által hozott csapadék semmit sem enyhített a szárazságon, általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter. Nemzeti Ünnepünkig mérsékelt felmelegedés tapasztalhattunk, a csúcshőmérsékletek általában 10 és 15 °C között alakultak, északon és északkeleten hajnalonta fagyott.

 

Az ünnepet követő hosszú hétvégén ránk köszöntött a nyárias jellegű időjárás; a szinte zavartalan napsütést csak 18-án (vasárnap) zavarta élénk, a Dunántúlon erős délnyugati szél. Az erőteljes felmelegedés következtében 17-én megdőlt az országos és fővárosi napi abszolút maximum hőmérséklet. Baján 24,5 °C-ig, míg Budapesten 22,0 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. 19-én egy gyenge hidegfront vonult át felettünk, több helyen megerősödött a szél, északkeleten valamint délnyugaton helyenként jelentéktelen eső, záporeső is előfordult. Néhány fokkal lehűlt a levegő, ám még így is melegebb maradt, mint amit ebben az időszakban megszokhattunk.

 

A frontot követően egy héten keresztül anticiklon uralta térségünk időjárását. A leszálló légmozgások miatt túlnyomóan derült volt az égbolt, általában napi 9-11 órát sütött a Nap. Olyannyira tikkasztóan száraz levegő volt felettünk, hogy a délutáni órákra több helyen a relatív páratartalom 20 % alá csökkent. Normál esetben ennyire alacsony értéket legfeljebb nyári kánikula idején szoktunk mérni. 24-én egy közeledő hidegfront előterében helyenként gyenge zivatarok pattantak ki. A hűvös (zömmel -3, +6 °C között) éjszakákat igen gyors hőmérséklet-emelkedés követte, a csúcsértékeket 20 °C közelében alakultak, ami kb. 5-7 °C-kal magasabb a sokéves átlagnál. Az említett front végül számottevő felhőzet-növekedés nélkül, de megerősödő széllel vonult át.

26-án ritka szép látvány tárult elénk az égbolt nyugati részén, a Vénusz, a Jupiter és a Hold bolygóegyüttállásában gyönyörködhettünk, szerencsére nem zavarták felhők a látványt.

 

Gyakran szeles, de többé-kevésbé napos, az átlagosnál pár fokkal enyhébb időjárás határozta meg március utolsó napjait. Az anticiklonális hatások fokozatosan veszítettek erejükből, e következtében 29-én, majd 31-én este is hidegfront vonult át felettünk. Mindkét frontból csak elszórtan voltak záporok, a hosszú hetek óta tartó szárazságon egyik sem változtatott, sőt az erős, olykor viharos szél miatt helyenként porviharok fordultak elő. Fákat tört ketté, háztetőket rongált meg a helyenként 100 km/h körüli lökések. Kolontáron a szálló por koncentrációja négy és félszerese volt az egészségügyi határértéknek.

 

A fotókat kontiki, Knaky, csaby83, Posza, revesz88, hajdumet és tib107 megfigyelőinknek köszönhetjük!

 

<<< 2011 március

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.04.04 9:38


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Sosem volt még ilyen meleg a március, mint idén
Idén egy hónappal hamarabb zöldült ki a természet
Az idei március volt a legenyhébb 1901 óta