Ez történt májusban

Hidegben, melegben bővelkedett Pünkösd hava, többször élőben közvetítettük a viharok útját.

Ahogy búcsúzott április, úgy folytatódott május eleje. 1-jén az előző napokhoz hasonlóan ismét melegrekord dőlt, ezúttal Budapesten regisztrálták az abszolút maximumot, ott a napsütéses időben 32,9 °C-ot mértek. 2-tól az anticiklont sekély ciklonális mező váltotta fel, a fölénk kerülő nedvesebb, labilisabb légtömegek kedveztek a gomolyfelhő-képződésnek. 2-án viszont még országszerte szokatlanul meleg maradt a levegő, Törökszentmiklóson és Bugacon 33,3 °C-os csúcshőmérsékletet mérhettünk, ami ugyancsak rekordértéket jelentett. Ugyanezen a napon Kunmadarason tubát fotóztak.

 

3-án sorozatban hatodszor is megdőlt a napi melegrekord, ekkor 32,2 °C-os maximumot regisztráltak a műszerek Vásárosnaményban. Ekkor azonban északnyugat felől hidegebb levegő érkezett, a két légtömeg találkozásánál sokfelé törtek ki zivatarok, melyeket helyenként viharos erejű kifutószél, jégeső, néhol felhőszakadás kísért. Dunaújvárosban az egyik zivatarcella 99 km/h-ás széllökést produkált.

 

 

 

Ezután hűvösebbre, nyugodtabbra fordult időjárásunk, de még így is pár fokkal melegebb maradt a sokéves átlagnál. 5-én este sem vehettük le tekintettünket az égről, ekkor viszont nem a villámokban, hanem a szuperholdban gyönyörködhettünk. Szerkesztőségünkbe sok-sok fotó érkezett a jelenségről.

 

Pár nap nyugodtabb időjárása után 7-én egy sekély ciklon hidegfrontja érkezett a Kárpát-medencébe. A beboruló égből sokfelé hullott számottevő mennyiségű (5 mm feletti) eső. A déli és keleti megyékben a délutáni órákban heves zivatarok söpörtek át. A délkeleten kialakuló – feltehetőleg szupercellás - zivatarcellát jégeső kísérte, mely több települést érintve, Békéscsaba előtt csendesedett el. Hódmezővásárhelyen a jégeső fehérbe borította a tájat, míg Orosházán tornádót figyeltek meg. A következő napon keletről nehezen vonultak el a felhők, ekkor azonban már sehol esett említést érdemlő csapadék, mindenütt visszaestek a hőmérsékletek. Ezután napról-napra melegebb, száraz léghullámok érkeztek, erősödött a felmelegedés.

 

A kellemes, napos, már-már kánikulai idő a fagyosszentek első napjáig – 12-ig – tartott ki, ekkor ugyanis egy markáns hidegfront érkezett. A megerősödő szél a korábbiaknál 15 °C-kal hidegebb levegőt szállított hazánkba. Hevesebb zivatarok sehol sem alakultak ki, ugyanakkor több-kevesebb eső országszerte esett. A soron következő napokban egy mediterrán ciklon kiterjedt felhőzete miatt többször és többfelé volt esős időjárás, mindeközben ősziesen hideg napokat élhettünk át, a maximumok több helyen a 20 °C-ot sem érték el. Nem csak hazánkban, hanem Európa más vidékein is több fokkal átlag alatti hőmérsékleteket voltak, Szarajevóban havazott.

 

16-án megerősödő széllel egy hidegfront vonult át felettünk, e mögött hideg, nyugat felől fokozatosan egyre szárazabb légtömegek érkeztek. Másnap késő délutántól keleten is csökkent a felhőzet, megszűnt az eső, országszerte legyengült a légmozgás. Az erős szél okozta kiporzás miatt Kolontáron 2,5x-ére nőtt a szálló por koncentrációja. 18-án virradóra egyes dunántúli területeken fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála, Bándon -2,5 °C-ot, míg az OMSZ tájékoztatása szerint Pápán -2,0°C-ot mértek, ezzel megdőlt hidegrekord. Szerencsére a hétvégére jelentős enyhülés jött, ismét átlag körüli hőmérsékleteket mérhettünk.

 

 

A folytatásban egy ciklon illetve ciklonális mező határozta meg napjainkat. 22 és 24-e között nedves, labilis légtömegek áramlottak fölénk, ezért gyakran erősen megnövekedett a felhőzet, sokfelé volt eső, zápor, zivatar.

 

A zivatarokat több helyen felhőszakadás, jégeső kísérte, helyenként villámárvizeket okozott a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső, 2-én Pécsen 24 óra leforgása alatt 90 mm-nyi csapadék hullott.Észlelőink és Olvasóink számtalan fotóval, videóval segítették 3 naposra nyúlt élő közvetítésünket, a Percről percrét. A teljesség igénye nélkül a legnagyobb viharok helyszínei: Pécs, Komárom, Baja, Nyíregyháza, Balaton, Kiskunmajsa, Gyöngyös, Budapest, Vásárosdombó, Baktüttös.

 

 

A tavasz utolsó napjaiban egy lassan mozgó magassági hidegörvény miatt főleg a déli és délutáni órákban többször növekedett meg a gomolyfelhőzet, többfelé volt eső, zápor, zivatar.

 

Különösen 28-án kísérték a zivatarokat hevesebb események; jégeső, szélerősödés, itt-ott felhőszakadás. Ekkor a Nyírségben több észlelőnk is egy tubát figyelt meg Vaja térségében. A fölöttünk lévő viszonylag hidegebb levegő miatt mérsékelt nappali felmelegedés – Tmax általában 25 °C alatt – jellemezte időjárásunkat, hűvösek voltak az éjszakák.

 

 

 

A fotókat JK71, rebor, zsolti7615, balazs85, attila, atillakiralydombi, seaman, beatlowe, crisis, supercell, piros76, HeavenMan és tinell megfigyelőinknek valamint a Facebook profliunkra feltöltő Kálmán Imrének és Cserháti Péternek köszönhetjük! A videót Dianovics Balázs készítette.

 

<<< 2011 május

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.06.03 14:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viharosra fordul az idő
Felhővarázs Szombathely felett május első reggelén
Fürödjünk vagy hajózzunk 1-jén a Balatonnál?