Ez történt júliusban

Rendkívül mozgalmas, az ország déli felében száraz, míg északon helyenként kimondottan csapadékos volt az elmúlt hónap.

A június végén kezdődött rendkívül meleg idő e hónap első dekádjában megszakítás nélkül folytatódott tovább. A hegyvidéki területek kivételével a legtöbb helyen elérte vagy néhány fokkal meghaladta a 35 °C-ot a csúcshőmérséklet. Újabb rekordok dőltek meg, 2-án Túrkevén 38,4 °C-ot, Újpesten 37,3 °C-ot mértek, sőt ekkor a napi legalacsonyabb hőmérséklet maximuma is megdőlt, a fővárosban csupán 24,9 °C-ig hűlt le a levegő. A III. fokú hőségriadót az ÁNTSZ meghosszabbította, amely így egyhuzamban 10 napon keresztül volt érvényben. Egy hullámzó frontrendszer előterében a sok napsütés mellett először nyugaton, majd a fölénk húzódó sekély ciklonális mező miatt északkeleten is zivatarok pattantak ki a délutáni illetve esti órákban. Itt-ott felhőszakadás, jégeső is előfordult. A lokális zivataroktól eltekintve a nagy meleg miatt a kirándulók által kedvelt Fátyol-vízesés kiszáradt. 5-én nyugaton és északnyugaton sokfelé a zivatarok átmeneti felfrissülést hoztak, egy-egy gócból 20 mm-nél is több eső zuttyant le.

 

A forróság végül 6-án tetőzött, Fülöpházán 39,3 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála, tehát ekkor az év eddigi legmelegebb napját könyvelhettük el. Azegyik zivatarban lecsapó villám miatt Soltvadkert mellett 4 hektárnyi erdő gyulladt ki. A napról-napra lassan mérséklődő hőség alatt egy-egy zivatarcellát az ország nagy területéről megcsodálhattunk. 9-én kiterjedtebb és erősebb zivatarok is kialakultak. Először északkeleten adtak hírt Észlelőink özönvízszerű esőzésről, helyenként 3-4 cm-es jégdarabok hullottak, Abádszalókon a jégverés következtében házak rongálódtak meg. Kora estétől a nyugati megyéinkben élők tapasztalhatták a zivatarok frissítő hatását.

 

11-én újabb, ezúttal erőteljesebb hidegfront érte el hazánkat, a front mentén sokfelé pattantak ki zivatarok, melyeket felhőszakadás és jégeső is kísért. Az érkező vihar elmosta a Balaton Soundot, Kecskeméten viharos, 93 km/h-ás széllökést regisztráltak. Az éjszakába nyúló zivatarrendszerről több villámfotó érkezett szerkesztőségünkbe. A szupercellával „fűszerezett” vihart kivételes módon egy pilóta szemszögéből is megcsodálhattuk. A repülőgép saját radarfelvételei és a közel 10 km-es magasságban készült felvételeket oszthattunk meg olvasóinkkal. A hőség után kevésbé meleg, kissé változatos napok következtek, mígnem 14-én délután máris megérkezett a következő hidegfront, ami mögött aztán országszerte felfrissült a levegő, az OMSZ a Kab-hegyen 126 km/h-ás széllökést mért. 15-én a maximumok 25 °C környékén szóródtak, míg pár nappal korábban a Tátrában havazott.

 

 

 

Miközben a Balatonon egy mozgó jachton valamint a Hegyalja Fesztiválon újabb webkamerák segítségével követhettük nyomon az időjárás alakulását két napra betört a kánikula, 19-én helyenként 35 °C-nál is melegebbet mértek. E napon a kora esti órákban egy hullámzó frontálzóna hidegfrontja miatt az északi megyéken nyugatról keletre viharos széllökések közepette vihar vonult át.Megtépázott fák, áramkimaradások jelezték útját, Ferihegyen a kifutószél 107 km/h-ás széllökést produkált, az OMSZ rövid időre piros riasztást adott ki. Az említett frontzóna a következő két napon fokozatosan kelet, délkelet felé mozdult el, ezért az eddig napos és közel kánikulaian meleg déli és keleti megyékben is csökkent a hőmérséklet, több helyen csapadék is hullott.

 

Egy átmeneti napos időt követően délnyugat felől 24-től négy napon keresztül egy magassági hidegörvény húzódott fölénk. A fülledt, párás, átlagosan meleg levegő kiváló feltételeket szolgáltatott a zivatarok kialakulásának. Egy ilyen cella Balatonmáriafürdőn 115 km/h-ás kifutószelet produkált, míg Keszthelyen fák dőltek ki. A helyenként villámárvizeket okozó felhőszakadások közt több tubát is lencsevégre kaptak Észlelőink. Végre az ország döntő része megázott, kissé enyhült az aszály.

 

A távolodó és feloszló hidegörvény mögött ismét igen meleg napok következtek, helyenként 35-36 °C-os hőség tombolt. Egy közeledő hidegfront előtt 29-re virradó éjszaka az ország északnyugai harmadában zivatarok ébresztették az alvókat. Délután – átmeneti csendesedést követően – a magasra törő gomolyfelhőkből nyugat felől egyre több helyen törtek ki zivatarok. A legerősebbek a nyugati, középső és északi országrészben vonultak át. A Balaton partján üdülők számtalan fotóval örvendeztették meg közvetítőstábunkat, sőt ismét kaptunk felvételeket több ezer méteres magasságból. A szupercella átrobogásakor Siófokon 113 km/h-ás lökést regisztráltak. A főváros és a Dunakanyar körzetében a hatalmas szél rengeteg kárt okozott, voltak helyek ahol gyökerestől fordultak ki a fák, míg máshol háztetőket sodort el. Az áramkimaradások sem voltak ritkák, itt-ott fél napig kellett mellőzni az áramszolgáltatást.

 

 

A fotókat h_ati, Varga Tamás, Világosi Dávid, Hódos Tamás, Jónás Károly, Rippel Erik, Mocsári Milán, Kelemen Éva és bagatel7 észlelőink valamint Krizsán János és nem regisztrált olvasóink készítették.

 

<<< 2011 július

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.08.02 17:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta