Ez történt januárban

Nagyobbrészt az évszakos átlagnál enyhébb idővel telt el 2012 első hónapja, kevés csapadék hullott.

Az év első napjai kissé változatosan, de korán sem téliesen teltek el. Ugyan több hidegfront is átvonult felettünk, de nagyrészt déli-délnyugati maradt a légáramlás és ezzel enyhe, hol szárazabb, hol nedvesebb légtömegek érkeztek térségünkbe. Az ország déli és nyugati kétharmadán a napi csúcshőmérséklet 2-án, 3-án és 4-én a 10 °C-ot is meghaladta pár fokkal.

 

5-én egy ciklonális mező mélyült ki felettünk, a délnyugati szél többfelé megerősödött, este egy erőteljesebb hidegfront érkezett. Többfelé esett eső, északon és északkeleten havas eső. A front alig érezhető, pár fokos lehűléssel járt, ugyanakkor másnap is erősen szeles maradt az időjárásunk, a Dunántúlon és a középső országrészben viharos lökések is voltak. 7-én este melegfront felhőzete borította be az égboltot, sokfelé volt csapadék.

 

 

A Dunántúlon zömmel eső, míg a középső és keleti tájakon havas eső és hó hullott. Egy-két napos kevésbé felhős, inkább napos időszakot követően 9-én este újabb melegfront, majd azt követően egy hidegfront vonult át felettünk. Többfelé havazott, nyugaton azonban inkább eső, záporeső esett. A lehulló hó csak a Duna–Tisza köze egyes vidékin maradt meg és ismét a Dunántúlon fokozódott erőssé a szél. Az Északi-középhegységben ahol derült maradt az ég és hó fedte a felszínt 11-én reggelre -5, -8 °C-okat mértek.

 

13-ig azonban jóval a sokéves átlag feletti hőmérsékletek uralkodtak, többfelé +5 °C-os anomália mutatkozott a napi középhőmérsékletekben. Ekkor aztán erős hidegfront érte el a Kárpát-medencét, a megerősödő szél mellett a középső megyékben többfelé alakultak ki néhány percig tartó intenzív hózáporok, eleinte havas eső. Másnap illetve 15-én tovább folytatódott a hideg levegő bezúdulása, az ország számos pontjáról észleltek hózáport, graupel (jégdara) záport, sőt a fővárosból és a Bakonyból hózivatarról is érkezett jelentés.

 

A 16-ai napos időt követően frontrendszer érte el hazánkat, a megvastagodó felhőzetből 17-én és 18-án sokfelé volt csapadék; nyugaton átmeneti havazást, havas esőt követően az enyhébb légtömegek hatására döntően eső formájában érkezett a csapadék, míg a középső és keleti tájakon havas eső, többfelé hó hullott. Az északi-északkeleti megyékben ahol tartósabban beszorult a hideg levegő egy-egy derült éjszakán a hó borította a területeken -10 °C alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Fotós kollégánk saját maga is meggyőződött arról, hogy két egyforma hópehely nem létezik, erről képriportban számolt be olvasóinknak. 19-én és 20-án északkeletre korlátozódott a havazás, másutt eső esett, egy-két fokos további melegedés volt tapasztalható.

 

23-ig maradt az igen enyhe idő; a derült napos időszakok mellett voltak felhős körzetek is. A legtöbb helyen eső esett, de északkeleten elsősorban hó formájában hullott a csapadék. A sokéves átlagnál mintegy 3-8 °C-okkal mérhettünk melegebbet, több helyen éjszaka sem csökkent fagypont alá a hőmérséklet. A tavaszias időjárás miatt előbújtak a hóvirágok is. Az Időkép 8. születésnapját több fejlesztéssel tette emlékezetesebbé.

 

24-én jelentős változás vette kezdetét, az áramlás egyre inkább északira, északkeletire változott. A megerősödő, helyenként viharossá fokozódó szél napról-napra hidegebb, nagyrészt száraz levegőt szállított a Kárpát-medencébe. Nyugaton általában kevés volt a felhő, több órára kisütött a Nap. Keleten az erősen felhős égből 25-én néhol, 26-án egy összeáramlási vonal mentén több helyen észleltek havazást, hószállingózást Észlelőink.

 

27-én, 28-án is keleten volt borongós az idő, nyugaton viszont általában kevés felhő takarta az égboltot. Északkeleti áramlással egyre hidegebb, száraz légtömegek érkeztek, így január utolsó három napja aztán többnyire derült idővel zárult. Egyre zordabbra fagyok fordultak elő a Kárpát-medencében, egyes helyeken az éjszakai órákban -15, -17 °C-ig süllyedt a hőmérő higanyszála. Megkezdődött a február elejére prognosztizált mediterrán ciklon pályájának, a várható hó mennyiségének, területi-és időbeli eloszlásának latolgatása...

 

A fotókat dody, kenguru10r, Matthew92, chintamani, zsenak, SCortez21 és szabolcs68 megfigyelőinknek köszönhetjük!

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.02.01 7:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

2024 januárja lett a valaha mért legmelegebb január
Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon
Káprázatos gyémántpor halók alakultak ki a Dél-Alföldön