Ez történt februárban

A hónap közepéig zord téli időt élhettünk át, délen 30-50 cm-es hóréteg alakult ki, Baján -26,1 °C-ot mértek.

Az utóbbi évek legnagyobb zimankójával köszöntött be a február. Az északkeletről Európa déli és nyugati területei fölé zúduló szibériai eredetű rendkívül hideg légtömeg a mediterrán térségben ciklont generált. Közép-és Kelet-Európában, így hazánkban igen erőteljesen lehűlt a levegő, sokfelé havazott.

 

A természetes jégfelületek jegesedésnek indultak, azonban ekkor még életveszélyes volt rájuk merészkedni. 2-án itt-ott -20 °C-ig süllyedt a hőmérséklet. Hazánkban az említett mediterrán ciklon 3-án érkezett meg. A hóhelyzet alakulását a maratoni hosszúságúra nyúlt Percről-percrében élőben közvetítettük. Ekkor a -10 °C-os hidegben dél felől északra tolódva egyre több helyen kezdődött havazás, éjszakáig viszont az északon élők kimaradtak a fehér áldásból. Másnap a nyugati megyék kivételével országszerte egész nap esett a hó, a déli és keleti megyékben estig többfelé 25-35 cm-es vastagságúvá hízott a hóréteg. A hófúvás és nagy hó következtében a közlekedés lelassult,több helyen tanítási szünetet rendeltek el az iskolában. 5-én este az átmenetileg felszakadozó felhőzet miatt a középső tájakon helyenként -20 °C alá zuhant a hőmérséklet, két napon is rekord hideg volt napközben, 8-án Baján -26,1 °C-ig hűlt a levegő. 6-án újból erőt kapott a ciklon, előbb délelőtt, majd délutántól illetve az éjszaka havazott. Nyugaton az erős szél hordta a havat. Északkeleten ekkorszámottevő mennyiség nem esett. A tél csúcspontja már-már hihetetlen, rekordszámú látogatott vonzott az Időképhez, 3-án 733.803-an keresték fel honlapunkat, 8.383.326 oldalletöltést kezdeményeztek. Köszönjük, hogy minket választottak!

 

 

7-től anticiklon épült ki felettünk, ennek áramlási rendszerében szárazabb levegő érkezett fölénk, ugyan 9-én egy magassági hidegörvény érintette országunkat. Emiatt elszórtan ismét előfordult hószállingózás, gyenge havazás. A szokatlanul hideg idő tovább folytatódott, a hóval borított területeken általában -20 és -25 °C süllyedt a hőmérséklet, ott napközben sem mértek többet -10 °C-nál, reggelente helyenként köd képződött. Az álló és folyóvizeink többsége befagyott. Az Északi-középhegységben ahol kevesebb hó borította a talajt több fokkal melegebbet mértek.

 

Az ezt követő napokban sem tágított a tél hazánkból, az Appennini-félsziget felett örvénylő mediterrán ciklon áramlási rendszerében délnyugaton többfelé újabb havazásban volt részünk, itt az fél métert is elérte a hóvastagság. Átmenetileg 14-én szárazabb levegő került fölénk, ekkor változóan felhős-napos időben lehetett részünk. Még mindig több helyen erősen lehűlt a levegő, éjjelente -15, -20 °C-okat is mértek, igaz napközben nyugaton többnyire gyengén olvadt.

 

 

 

0:48 és 1:54 másodpercnél villámlik, dörög!

 

15-én északnyugat felől délkelet felé tartó ciklon meleg-, majd hidegfrontja söpört végig országunkon. Az erősen megnövekvő felhőzetből intenzív hózáporok alakultak ki, sőt hózivatarokról is érkeztek beszámolók szerkesztőségünkbe, az erős hózáporokban drasztikusan lecsökkent a látótáv. A természetszerűleg megerősödő szél hordta a havat, az utakon lelassult a közlekedés. Másnap az erős, a Dunántúlon viharos erejű szél miatt hóátfúvások keletkeztek, a középső vidékeken több utat is le kellett zárni, a hókotrók után szinte percek alatt visszafújta a szél a havat.

 

Átmenetileg szárazabb levegő került fölénk, 18-án a középső megyékben élők több órás napsütést élvezhettek. 19-én egy lassan mozgó hidegfront felhőzete borította be országunkat, mely hullámot vetett és csak 20-án vonult vonult át felettünk. Többfelé volt eső, havas eső, gyenge havazás, hószállingózás. Ezekben a napokban összességében pár fokot melegedett a levegő, napközben csaknem mindenütt olvadt a korábban lehullott hó, sőt már kora tavaszt várhattuk.

 

A hidegfront elvonulása után anticiklon húzódott fölénk, a reggeli párásság, ködfoltok megszűnése után kevés felhő volt az égen, sokat sütött a Nap. További melegedést tapasztalhattunk, a magasban is enyhébb léghullámok érkeztek, csupán 23-án volt hidegebb a ködös, felhős Tiszántúlon. Megélénkülő északnyugati szél társaságában 24-én az Alpokalján élők ízelítőt kaptak a tavaszból, 20 °C közelébe emelkedett a hőmérséklet. A Dunántúlon erős, máshol élénk szél csak lassan csillapodott, a Bakonyban és Budapesten viharos erejű, 80-90 km/h körüli lökéseket regisztráltak másodperces szélmérőink.

 

A következő néhány napban még hidegebb és immáron nedves levegő érkezett a Kárpát-medencébe. Ennek hatására 28-án virradóra a Dunántúlon havazás kezdődött, mely a nap folyamán lassan, fokozatosan kelet felé tevődött át. Nyugaton ezzel egy időben a havazást, havas eső, majd eső váltotta fel. A Tél utolsó rúgása lepel-8 cm-es vizes hóréteg kialakulására volt elegendő. A szökőnapon az összes hó elolvadt, hiszen ekkor a bezúduló meleg levegő miatt a csúcshőmérséklet a legtöbb helyen 10 és 15 °C között alakult.

 

A fotókat Bencmaster, Posza, Balázs Anita, HeavenMan, Zajac, Jegecske, Norberto_14 megfigyelőinknek és nem regisztrált  olvasóinknak köszönhetjük! A videót Vincze András készítette.

 

2011 február > > >

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.03.02 9:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ilyen meleg telünk még nem volt a mérések kezdete óta
A legmelegebb márciusok közé is beférne az idei február
Újabb budapesti rekordok születtek a tél utolsó napján