Ez történt decemberben

Többszöri havazás, olykor ónos eső, többfelé enyhe karácsony, tartós ködfoltok - a legfontosabb események röviden.

A meteorológiai tél első napjaiban máris megmutatta „fehér fogait” az időjárás. 2-ára ugyanis egy ciklon miatt mindenütt beborult az ég és az ország keleti felének kivételével több helyen havazott. A középső területeken havas eső, keleten eső esett.A Bakonyban 10 cm-es hóvastagságot mértek Észlelőink, míg máshol lepel-3 cm alakult ki. Az északnyugatira forduló erős szél helyenként hordta a havat. 4-én ismét csapadékosra fordult időjárásunk; egy melegfront felhőzete borította be az eget, északon havazott, délebbre havas eső, eső esett, de az idő előrehaladtával ott is inkább havazás lett jellemző. Az Északi-középhegység kiterjedt térségében 5-én virradóra 10 cm-esre dagadt a hóréteg.

A Dunántúlon hózáporokkal érkező gyengébb hidegfront távozása után 7-én jellemzően napos idő volt az ország csaknem egészén. A tél első nagy támadását a 8-án hajnalban érkező mediterrán ciklon hozta el.Ekkor először nyugaton, délnyugaton kezdődött havazás, mely napközben fokozatosan helyeződött át hazánk déli illetve délkeleti megyéire. Az északkeleti szél megerősödésével több helyről hófúvást jeleztek Észlelőink. A Mecsekben több útszakaszon is kötelezővé tették a hólánc használatát, emiatt piros riasztás volt érvényben. Helyenként 20 centinél is több hó hullott. Másnap a délkeleti tájakon vált járhatatlanná néhány útszakasz az erős szél következtében. 10-re elhagyta hazánkat a ciklon, kiderült az ég; a hófödte területeken -12, -15 fokig hűlt a levegő.

12-én a távolodó ciklon hátoldalán a keleti megyéket ismét nedves légtömegek érték el, arra sokfelé havazott, a Tiszántúlon helyenként 10 cm-es friss hóréteg alakult ki. Ugyanekkor a Dunántúlon változóan felhős volt az ég. Másnapra országszerte napsütés lett jellemző. 14-től átalakulás kezdődött, a nyugat-európai ciklon előoldalán megerősödő széllel enyhe, egyre inkább nedves levegő érkezett. 15-én sokfelé csapadékos időben volt részünk; délen és a Dunántúlon eső esett, míg északon-északkeleten eleinte ónos eső hullott, emiatt átmenetileg 3 megyében is piros figyelmztetést adtak ki. Északon illetve északkeleten jelentős mennyiségű csapadék esett, Észlelőink 15-25 mm-t regisztráltak, de másutt is több hullott 5 mm-nél.

Ezután nem történt jelentősebb változás időjárásunkban, maradt a párás levegő, többnyire borult égbolt. A frontok útvonala tőlünk távol esett, a légmozgás napokon keresztül minimális volt, így kedvező feltételek adódtak a ködképződéshez. Egyik másik nap tartósan megmaradt a sűrű köd. Mindössze 20-án szakadozott fel átmenetileg több helyen a ködfelhő és bújt elő a Nap. Elkezdődött a karácsony időjárásának latolgatása, két nagy légköri képződmény bizonytalan elhelyezkedése és kiterjedése miatt a hideg, havastól az enyhe, csapadékmentesig minden elképzelhető volt az ünnep előtt 5-7 nappal.

Eleinte tehát az északkelet-európai anticiklon volt meghatározó, ennek peremén kissé hidegebb levegő áramlott fölénk. 22-étől viszont a nyugat-európai ciklon vette át az uralmat, ennek áramlási rendszerében nedves, a magasban jóval melegebb levegő érkezett. 23-án reggel a Dunántúlon havazás kezdődött, mely fokozatosan tevődött át a keleti megyékre. Ugyanakkor északnyugaton, majd a középső országrész északi felében végül az Északi-középhegység vidékén is egyre több helyen váltott át a havazás ónos esőbe. Másnap délen, délnyugaton felszakadozott a felhőzet, míg az északi és északkeleti tájakon borult, ködös maradt az idő. 25-én többfelé 10-14 fokig emelkedett a hőmérséklet, ekkor a Dél-Dunántúl megerősödött a délnyugati szél.

 

Karácsony másnapján érkezett egy hidegfront, 27-ére az enyhe déli és délnyugati megyékben is mérséklődött a meleg. 28-án a soron következő – immáron erősebb – hidegfront felhőzete miatt sokfelé erősen felhős vagy borult volt az ég, elszórtan kisebb eső, zápor is előfordult. A Dunántúlon és a Tiszántúlon megerősödött a szél. Az év utolsó napjaiban a pára-és ködfoltok feloszlását követően többnyire derült, napos időt élvezhettünk. Helyenként azonban tartósnak bizonyultak a ködfoltok, ott napközben is legfeljebb fagypontig melegedett fel a levegő. Az éjszakákon -2, -7 fokig hűlt a levegő.

A fotókat Varga Tamás, Maxl, Rencsisovszki Tamás, Ondok Ferenc, tola62, Szemán Viktor, fanyuvo, Kovács Gábor Endre, Bakos Liza észlelőink valamint Dobos Gábor és Gellért Attila olvasóink készítették.

« 2011 december

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2013.01.06 9:12


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
Az év egyik utolsó tűzgömbje villant fel felettünk éjjel (videó)
Mohácsnál is kiöntött a Duna