Ez történt 2012-ben

Baja volt tavaly az abszolút leghidegebb és legmelegebb hely is hazánkban, 66,5 fokos éves hőingást mértek ott.

Január

Az év első hónapjának nagyobb részét – mintegy kétharmadát – a sokéves átlagnál melegebb időjárás jellemezte. Nem volt folyamatosan melegebb a szokásosnál, hiszen többször vonult át felettünk egy-egy hidegfront, ekkor többfelé megerősödött, főleg a Dunántúlon viharossá fokozódott a szél. Elsősorban a hegyekben és északkeleten érkezett hó formájában a csapadék, de voltak olyan napok is amikor máshol is hó, graupelzápor hullott; a Bakonyban és a fővárosban 15-én hózivatar is volt. A hónap közepén egy frontrendszer következtében többnyire erősen felhős vagy borult volt az ég, nyugaton eső, míg keleten és északkeleten inkább hó esett, de számottevő mennyiség nem jött össze. Ezután jobbára napos, enyhe időben volt részünk, nem egy helyen még a hóvirágok is előbújtak. 24-től aztán változás kezdődött, egy anticiklon peremén a megerősödő szél egyre hidegebb levegőt szállított fölénk, zord napok következtek, mind gyakoribbá váltak a -10 fok alatti minimum hőmérsékletek.

 

 

Február

Mintegy két héten keresztül igen hideg, zord, téli időjárás volt jellemző hazánkra. Északkelet felől ugyanis szibériai eredetű rendkívül hideg levegő árasztotta el Európa nagy részét, így a mediterrán térséget is. Ennek következtében egy ciklon fejlődött ki, mely sokfelé jelentős havazást okozott. 3-tól 6-ig kisebb megszakításokkal havazott. A nyugati megyéket leszámítva 10-35 cm-es hóréteg alakult ki. Két napon is rekord hideg volt napközben, 8-án Baján -26,1 °C-ig hűlt a levegő. A csúcshőmérsékletek több napon át a -10 fokot is alig érték el. Az álló és folyóvizeink többsége befagyott. Egy újabb mediterrán ciklon miatt ezúttal a délnyugaton élőknek lett emlékezetes február. 15-én északnyugat felől délkelet felé tartó ciklon meleg-, majd hidegfrontja söpört végig országunkon. Az erősen megnövekvő felhőzetből az intenzív hózáporok mellett hózivatarokról is érkeztek beszámolók szerkesztőségünkbe, az erős hózáporokban drasztikusan lecsökkent a látótáv. Az erős szél percek alatt hóbuckákat épített az utakon. A 20-án átvonuló hidegfront elvonulása után anticiklon húzódott fölénk. Egyre melegebb léghullámok érkeztek, 24-én az Alpokalján élők ízelítőt kaptak a tavaszból, 20 °C közelébe emelkedett a hőmérséklet. A hónap végén még egy utolsó rúgásra futotta tél tábornoktól, ekkor lepel-8 cm-es hóréteg tudott kialakulni.

 

 

Március

A meteorológiai tavasz enyhe idővel kezdődött, majd egyre hűvösebbre, sőt hidegebbre fordult időjárásunk. A kezdeti 4-7 fokos pozitív anomáliát követően 7-re ugyanilyen mértékű negatív anomáliát könyvelhettünk el, ekkor hajnalban északkeleten és az Északi-középhegységben pár fokkal -10 °C alá hűlt le a levegő. Mindvégig napos égkép volt meghatározó. Ezután változatosabb, enyhébb napok jöttek; előbb egy melegfront felhőzete miatt borult be az ég, helyenként jelentéktelen eső, havas eső, hószállingózás is előfordult. 11-én megerősödő szél kíséretében hidegfront vonult át felettünk; országszerte fordult elő eső, záporeső. 14-től naposabbá vált időjárásunk. A hetek óta tartó szárazság indokolttá tette az általános tűzgyújtási tilalom elrendelését. Az erőteljes felmelegedés következtében 17-én megdőlt az országos és fővárosi napi abszolút maximum hőmérséklet. Baján 24,5 °C-ig, míg Budapesten 22,0 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. A 19-ei gyenge illetve a 26-ra átvonuló erősebb hidegfront közt a leszálló légmozgásoknak miatt tikkasztóan száraz levegő töltötte ki a Kárpát-medencét. A gyakran erős, olykor viharos szél miatt helyenként porviharok fordultak elő.

 

 

Április

A legelső napokban viszonylag hűvös időjárása után délnyugatira forduló áramlásnak köszönhetően gyorsan melegedett a levegő. A sekély ciklonális mező kedvezett a gomolyfelhő-képződésnek, záporoknak, zivataroknak. Húsvét után hideg levegő zúdult be hazánkba, 8-án több helyen alakultak ki látványos hózáporok, 10-én virradóra csaknem mindenütt fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, Zabaron -9 °C-ig hűlt a levegő, 55 éves minimum-rekord dőlt meg. A gyümölcsösök jelentős fagykárt szenvdtek el. A sorozatosan felhős, borongós, mérsékelten meleg hétvégéknek egy 24-én átvonuló hidegfront vetett véget. A front nyomában többfelé pattantak ki zivatarok, melyeket jégeső, erős széllökések és látványos felhők kísértek. Ezt követően napról-napra melegebb léghullámok érkeztek, erősödött a felmelegedés. Az Afrika felől érkező szokatlanul meleg, száraz levegő hatásaként sorozatban dőltek meg a napi országos és fővárosi melegrekordok. 28-án Körösszakálon 31,3 °C-ot, 30-án Újpesten 32,0 °C-ot mértek. A Bugacnál pusztító avartűz még a világűrből látszódott.

 

 

Május

Folytatódott az átlagosnál jóval melegebb időjárás. A legtöbb helyen 30 fok fölé melegedett a levegő a délutáni órákra, hőzivatarok pattantak ki a sekély ciklonális mező hatásaként. 3-án sorban hatodszor dőlt meg a napi melegrekord, ekkor sokfelé törtek ki zivatarok, melyeket viharos széllökések, jégeső kísért, véget ért a kora kánikula. 5-én este a szuperhold látványában gyönyörködhetünk. 7-én újabb hidegfront érkezett, a délkeleten kialakuló – feltehetőleg szupercellás - zivatarcellát jégeső kísérte, Orosházán tornádót figyeltek meg. A naposra, már-már kánikulaira forduló idő a fagyosszentek első napjáig – 12-ig – tartott ki, ekkor ugyanis egy markáns hidegfront érkezett,15 fokkal hidegebb levegőt hozott az erős szél, később egy mediterrán ciklon miatt volt borult az ég, többfelé eső esett. A hideg 18-án hajnalban érte el mélypontját, Bándon -2,5 fokig a hűlt a levegő. 22-24 között sokfelé volt eső, zápor, zivatar, Pécsen 24 óra leforgása alatt 90 mm-nyi csapadék hullott. Május utolsó napjaiban egy lassan mozgó magassági hidegörvény miatt mérsékelten meleg volt, a gomolyfelhő-képződésből záporok, zivatarok alakultak ki.

 

 

Június

Mozgalmasan kezdődött a nyár, hiszen rögtön egy hidegfront átvonulása miatt záporok, zivatarok alakultak ki, Nyíracsádon tornádót figyeltek meg szemfüles észlelőink. Pár napos erőteljes melegedés után 4-én újabb hidegfront érkezett; sokfelé pattantak ki zivatarok, melyeket felhőszakadás, viharos erejű kifutószél kísért.Az ezután ránk köszöntő kánikulai meleg 9-ig tartott, ekkor egy hullámzó frontrendszer hidegfrontja érte el hazánkat, a déli megyékben lenyűgözően látványos szupercella robogott át. A felhőkkel tarkított gyakorta esős, kissé hűvös időnek 14-én szakadt vége, addig több tubát is lencsevégre kaptak megfigyelőink. 16-tól hamisíthatatlan kánikulai meleget élvezhettünk; olyannyira magasra szökött fel a hőmérő higanyszála, hogy piros hőségriasztás rendeltek el. Sorozatban dőltek meg a napi melegrekordok, 35-36 fokok is előfordultak. 21-én enyhült a hőség, egy héten keresztül kissé változatosabb időben volt részünk; záporok, zivatarok pattantak ki. Június utolsó napjaira embertelen meleg köszöntött be hazánkba, az ÁNTSZ 5 napon keresztül tartó hőségriadót rendelt el, mindemellett az UV-sugárzás extrém, 8-asnál nagyobb értéket ért el. 30-án Bugacon 38,2 fokot mértek.

 

 

Július

A rendkívüli kánikula miatt 10 naposra nyúlt a hőségriadó. Újabb rekordok dőltek meg, 2-án Túrkevén 38,4 fokos, Újpesten 37,3 fokos hőség tombolt.3-án egy hullámzó frontrendszer előterében zivatarok pattantak ki a délutáni illetve esti óráktól. A forróság végül 6-án tetőzött, Fülöpházán 39,3 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. 9-én kiterjedtebb és erősebb zivatarok is kialakultak, Abádszalókon a jégverés következtében házak rongálódtak meg. A 11-én érkező újabb, ezúttal erőteljesebb hidegfront elmosta a Balaton Soundot, míg a 14-ei hidegfront a Kab-hegyen 126 km/h-ás széllökést „produkált”. A frontokkal tarkított idő 19-én tovább folytatódott, a viharok miatt fák dőltek ki, ármakimaradások is előfordultak. Egy átmeneti napos időt követően délnyugat felől 24-től négy napon keresztül egy magassági hidegörvény húzódott fölénk. A fülledt, párás, átlagosan meleg levegő kiváló feltételeket szolgáltatott a zivatarok kialakulásának. Kissé enyhült az aszály. A távolodó és feloszló hidegörvény mögött visszatért a kánikula. A 29-ei hatalmas széllel érkező szupercellás hidegfront a Dunakanyar körzetében rengeteg kárt okozott, voltak helyek ahol gyökerestől fordultak ki a fák, míg máshol háztetőket sodort el.

 

 

Augusztus

A nyár utolsó hónapjában összeségében sokáig tombolt a kánikula, az ország döntő részén – kisebb körzeteket leszámítva – alig hullott mérhető mennyiségű eső.Az első hőhullám tetőfokát 6-án érte el, ekkor nem egy helyen 40 °C-ot közelítette meg a napi maximum hőmérséklet, Pakson 39,7 °C-ot mértek. 10-14 között volt egy hideg periódus, ezt egy magassági hidegcseppnek köszönhettük. 14-én Zabaron 3,5 °C-ig zuhant le a hőmérő higanyszála, megdőlt a hidegrekord. Az aszályos idő miatt jelentősen mértékben süllyedt a Balaton vízszintje, az allergiásokat pedig a parlagfű megszaporodott pollenjei okoztak kellemetlen napokat.Az igazán nagy hőhullám államalapításunk ünnepén köszöntött ránk, sokfelé 35 °C-ig vagy kissé e fölé emelkedett a hőmérséklet. A folytatás még ennél is forróbb napokat tartogatott, 24-én Baján mérték a legmelegebbet, 40,4 °C-ot. Ez volt tehát az év melegebb napja. A rendkívüli meleg 26-án egy hidegfront átvonulásával zárult. Sajnos a front semmit sem enyhített a hosszú hetek óta tartó aszályon. Ellenben viszont kellemesen lehűlt a levegő, sőt 28-án reggel a Nógrád megyei Zabaron 1,7 °C-os rekord hidegben dideregtek a korán útra indulók.

 

 

Szeptember

Az első napokban egy hullámzó forontálzóna „ketté vágta” országunkat; nyugaton jelentősen lehűlt a levegő, míg keleten kánikula tombolt, Körösszakálon 35,2 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, rekord dőlt.A száraz időjárás miatt nem csak a tavaink vízszintje csökkent le nagy mértékben, hanem a folyóinkon is igen alacsony vízállásokat regisztráltak. A Felső-Tiszán helyenként térdig érő vízben lehetett átgázolni, leállt a hajóközlekedés. A 6-án átvonult hidegfrontot követően újból nyári időjárásban volt részünk, mind magasabb hőmérsékletet mérhettünk.A 12-én érkező hidegfront a korábbinál erősebb volt, legalább néhány milliméter eső országszerte esett, ám ezután visszatért a nyár. A következő hidegfront 19-én vágtázott át felettünk, ebből végre sokfelé jelentős mennyiségű (15-30 mm) eső esett, 21-én virradóra helyenként fagypont alá hűlt a levegő. 27-re olyannyira meleg léghullámok érték el hazánkat, hogy két rekord is megdőlt, Orosházán 32,6 fokot jeleztek a mérőműszerek. Őszi változékony idő volt a hónap utolsó napjaiban, 28-án a legdélibb megyékben esett számottevő mennyiségű eső.

 

 

Október

Felhős, változékonnyá váló időjárással kezdődött október. Egy hullámzó frontálzóna hidegfrontja 2-án haladt keresztül országunkon.Szeged térségében kora este az őszt megcáfolandóan egy gyorsvonat sebességével szupercella vágtázott át. Az erősödő éjszakai lehűlést mérsékelt felmelegedés követte, helyenként csak lassan oszlott fel a pára-és köd. A 7-én érkező hidegfronttal megerősödött a szél, a Balatonnál 118 km/h-ás széllökést mértek. A kissé csapadékosabb napok után sem tűntek el a Maros homokszigetei. 10-től néhány fokos melegedést kezdődött, azonban jobbára a felhők uralták az égboltot. A 16-án átvonuló mediterrán ciklon a Dunántúlon adott kiadós esőt. Ezután anticiklon épült ki, egyre melegebb léghullámok érkeztek. 20-án érte el csúcsát a meleg, több rekord is megdőlt, Körösszakálon 26,8 fokot mértek a legmelegebb délutáni órákban. A folytatásban hűvösebbre fordult időjárásunk, a reggelre képződött pára-és ködfoltok egyre makacsabbak voltak. A Skandináva felől bezúduló hideg levegő mediterrán ciklont generált, mely 3-4 napon keresztül határozta meg időjárásunkat. Eleinte mindenütt eső esett, majd nyugaton és északon látogatást tett a tél, ott általában 2-8 cm hó hullott. 29-én helyenként hamisíthatatlan téli tájkép fogadta az útra indulókat.

 

 

November

Egy mediterrán ciklon miatt esősen és szelesen indult az ősz utolsó hónapja. 5-én hajnalban egy hidegfront érte el északnyugati vidékünket, mely napközben délkelet felé haladva söpört át felettünk.Az Alpokalja térségében közel egy havi csapadékmennyiség esett. A front távozását követően felhősebb és naposabb időszakok is voltak, 10-én sokfelé maradt meg a reggelre képződő köd. 12-én újabb frontálzóna érkezett, először nyugaton és északon, majd délen is esett eső. Ezt követően magas nyomású légköri képződmény alakult ki, mely kedvezett a pára-és ködképződésnek, napról-napra egyre több helyen nyirkossá, szürkévé vált időjárásunk. Napról-napra romlott a levegő minősége, legelőször Nyíregyházán és Miskolcon haladta meg a szálló por koncentrációja az egészségügyi határértéket. Mindvégig melegebb volt a szokásosnál, országos átlagban néhány fokos pozitív anomália mutatkozott. 27-től változás kezdődött időjárásunkban, lassan leépült a fölöttünk lévő anticiklon, fokozatosan megélénkült a szél, igen enyhe légtömegeket érkeztek. Melegrekord is dőlt. Ezzel zárult az enyhe ősz, hiszen 29-én este hidegfront érkezett, a hónap utolsó napjára mintegy 6-9 fokkal hűlt le a levegő.

 

 

December

Egy ciklon következtében kelet kivételével többfelé havazással köszöntött be az első téli hónap. 5-én virradóra az Északi-középhegység kiterjedt térségében 10 cm-esre dagadt a hóréteg. Helyenként hófúvások is voltak. A tél első nagy támadását a 8-án hajnalban érkező mediterrán ciklon hozta el. A déli megyékben havazott, a Mecsekben több útszakaszon is kötelezővé tették a hólánc használatát, emiatt piros riasztás volt érvényben. Helyenként 20 centinél is több hó hullott. 10-én reggelre a hófödte tájakon -12, -15 fokig hűlt a levegő. 12-én a Tiszántúlon nem egy helyen 10 cm hó esett. 14-től a nyugat-európai ciklon előoldalára kerülve megenyhült az idő. 15-én országszerte esett; délen és nyugaton eső, északon és északkeleten kezdetben ónos eső. Emiatt néhány óra időtartamra három megyére is piros riasztást adtak ki. Ezt követően a Kárpát-medencére jellemző ködös-nyiros idő lett úrrá, napközben is megmaradtak a sűrű ködfoltok. 22-étől a nyugat-európai ciklon áramlás rendszerében enyhe, nedves légtömegeket érkeztek fölénk. 23-án a havazás ónos esőben fordult át. Karácsony első napján délen és nyugaton tavasziasan enyhe, 10-14 fokos csúcshőmérsékleteket regisztráltak a műszerek. Az év utolsó napjaiban a pára-és ködfoltok feloszlását követően többnyire derült, napos időt élvezhettünk.

 

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2013.01.26 15:20


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta