Ez történt augusztusban

Aszályos hetek állnak mögöttünk, szélsőségesen meleget és hideget egyaránt mérhettünk.

Egyre melegebb időbe volt részünk a hónap elején. Egy érintőlegesen hidegfront ugyan az ország északi-északnyugati megyéiben átmenetileg megtorpantotta a melegedést, ott szórványosan pattantak ki zivatarok, melyeket jégeső, erős széllökések, néhol felhőszakadás kísért. Ezután viszont Afrika felől irgalmatlan hőség árasztotta el a Kárpát-medencét, még a hegyvidéki területeken is elérte vagy kissé meghaladta a napi maximum hőmérséklet a 30 °C-ot, míg sokfelé 35 °C fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála.A hőhullám tetőfokát 6-án érte el, ekkor nem egy helyen 40 °C-ot közelítette meg a napi maximum hőmérséklet, Pakson 39,7 °C-ot mértek. Másnap virradóra többfelé megerősödő északnyugati szél kíséretében egy száraz hidegfront vonult át hazánk felett. A front fokozatosan érkeztek hűvösebb légtömegek, átlagossá mérséklődött a kánikula. A 10-12-e közötti hétvége időjárását egy magassági hidegcsepp alakította, a nappali gomolyfelhő-képződésből helyenként jelentéktelen záporok is kialakultak. A hőmérséklet még mélyebbre süllyedt, 12-én nappal sem volt több 25 °C-nál, míg hajnalban a szélcsendes derült helyeken 10 °C alatti minimumokat regisztráltak.

 

13-tól ha lassan is, de egyre inkább melegebb levegő érkezett fölénk, igaz eleinte még csípősen hideg volt reggelente, 14-én Zabaron 3,5 °C-ig zuhant le a hőmérő higanyszála, megdőlt a hidegrekord. A Perseidák meteorraj megfigyelőket főleg az éjszaka első felében fogadták helyenként felhős tájak, később ideálisak voltak körülmények. Az aszályos idő következtében a Balaton vízszintje jelentősen süllyedt, ráadásul a szárazság kedvezett a sokak életét megnehezítő parlagfű pollenjeinek tovaterjedésében, helyenként másodfokú riasztást kellett elrendelni.

 

Az igazán nagy meleg államalapításunk ünnepén köszöntött ránk, délyugat felől egy anticiklon peremén afrikai eredetű légtömegek érték el a Kárpát-medencét. Az igen száraz levegőben ekkora sokfelé 35 °C-ig vagy kissé e fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála. A folytatás még ennél is forróbb napokat tartogatott; először 22-én Baján 39,1 °C-os hőséget mértek, vagyis pont annyit, mint 1992-ben. Két nappal később aztán 5 éve nem látott (érzékelt) magasságokig forrósodott fel a levegő – mely természetesen elég volt a rekorddöntéshez – 24-én ugyancsak Baján mérték a legmelegebbet, 40,4 °C-ot. A rendkívüli meleg és száraz levegő kedvező feltételeket adott porördögök kialakulásának, egyiket videóra rögzítették. A következő nap egy árnyalattal kevésbé volt meleg, Körösszakálon 38,7 °C-os hőség tombolt.

 

A rendkívüli melegnek 26-án egy hidegfront átvonulása vetett véget. A nyugat felől megnövekvő felhőzetből a 27-ére virradó éjszakán több helyen volt kisebb eső, záporeső, napközben keleten itt-ott zivatar. Sajnos a front semmit sem enyhített a hosszú hetek óta tartó aszályon. Ellenben viszont kellemesen lehűlt a levegő, átlagos köré csökkentek a hőmérsékletek. A völgyekben a hajnali órákra olyannyira lehűlt, hogy 28-án reggel Nógrád megyei Zabaron 1,7 °C-os rekord hidegben dideregtek a korán útra indulók. Ha már viharfelhők nem, de akadt más látványosság a szerencsésebbeknek, a Duna Vác és Budapesti szakaszán sok-sok év után megpillanthattuk a kérészek virágzását. Az utolsó napokban visszatért a nyár, sőt a kánikula, csak 31-én egy hullámzó frontálzóna hatásaként nyugaton fordult ősziesre az idő, ott kb. 10 °C-kal estek vissza a hőmérsékletek, gyenge eső is előfordult.

 

A fotókat alxiki, Miklós Györgyi, Matusek László, Monos Gábor, Kovács Sándor, king09 és Bodrogi Attila észlelőink készítették.

 

<<< 2011 augusztus

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.09.02 4:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta