Ez történt áprilisban

10-én Zabaron -9 °C-ig hűlt a levegő, míg a hónap végére 32 °C-os hőség köszöntött be. Zivatarokból sem volt hiány.

Március utolsó hidegfrontjának nyomában elsejére több fokkal visszaestek a hőmérsékletek, a maximumok mindössze 10 °C közelben szóródtak, főként északon és északkeleten hózáporok, záporok is kialakultak. Ezt követően a délnyugatira forduló áramlásnak köszönhetően gyorsan melegedett a levegő, azonban 2-án hajnalban sokfelé fagypont alá süllyedt a hőmérséklet. A sekély ciklonális mező és a meleg, nedves levegő egyre inkább kedvezett a gomolyfelhő-képződésnek, záporoknak, zivataroknak. 5-én az ország északi harmadán és nyugaton sokfelé, máshol elszórtan pattantak ki zivatarok, melyeket helyenként felhőszakadás és jégeső kísért. Az Időkép villámlokalizációs rendszere több tízezer villámot érzékelt.

 

A húsvéti hosszú hétvégét egy markáns hidegfront határozta meg, ugyan szombaton még a Dunántúl kivételével enyhe maradt az idő. A megerősödő széllel észak-északnyugat felől igen hideg levegő zúdult be a Kárpát-medencébe. A gomolyfelhőkből 8-án több helyen alakultak ki látványos hózáporok, a legtöbb helyen azonban legalább egy-két órára a Nap is előbújt. A hidegfront mögött száraz léghullámok érkeztek. A leálló légmozgás és kiderülő égbolt alatt 10-én virradóra csaknem mindenütt fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, Zabaron -9 °C-ig hűlt a levegő, 55 éves minimum-rekord dőlt meg. A fővárosban sem mértek még ezen a napon ennyire hideget, -2,6 °C-ot. A későbbiekben megállapítást nyert, hogy a kemény fagyok a gyümölcsösökben 40-50 %-os fagykárt okoztak.

 

12-én egy lassú mozgású hidegfrontnak köszönhetően a megnövekvő gomolyfelhőzetből zápor-és zivatargócok pattantak ki az ország középső és keleti megyéiben. Cegléden apró szemű jég kísért egy zivatart. A soron következő hétvége is felhős, borongós idővel telt, ugyanis egy mediterrán ciklon kiterjedt felhőzete borította be az égboltot. Elszórtan volt gyenge eső, záporeső, nagyobb mennyiségű csapadék viszont sehol sem esett. A délnyugati, előoldali áramlás enyhe levegőt szállított fölénk, kevéssel a sokéves átlag fölött alakultak a hőmérsékletek.

 

17-re több fokot hűlt a levegő, a ciklon hátoldalán megerősödő széllel hidegebb levegő árasztotta el hazánkat. Voltak helyek ahol egész nap borult maradt az ég és esett az eső. A következő napokban aztán lassanként újból melegebbre fordult időjárásunk, délnyugatira fordult az áramlás. Ezzel együtt azonban nem szűnt meg a ciklonális mező. A nedves légtömegek miatt gyakran tekinthetünk fel erősen felhős égboltra, csak rövid időre szakadozott fel a felhőzet. A gomolyfelhő-képződésből többször és több helyen voltak záporok, zivatarok, helyenként jégeső. A felhősebb, mérsékelten meleg, esős idő egészen 25-ig tartott ki. A határozott melegedést megelőzően 24-én egy erősebb hidegfront vonult át felettünk. A front nyomában többfelé pattantak ki zivatarok, melyeket jégeső, erős széllökések és látványos felhők kísértek, sőt az esti órákban a Dunántúl keleti felében Észlelőink szivárványt is láthattak. A front útvonalát az idei konvektív szezon első Percről-percéjében kísérhették nyomon olvasóink. A naplementében tündöklő viharfelhők csodás látványt nyújtottak a szerencséseknek. Másnap nyugat felől felszakadozott a felhőzet, főleg keleten volt még eső, zápor. A csapadékosabb időszak csak kis mértékben enyhített az utóbbi pár hónap aszályán.

 

 

 

Ezt követően napról-napra melegebb léghullámok érkeztek, erősödött a felmelegedés.

Az Afrika felől érkező szokatlanul meleg, száraz levegő hatásaként sorozatban dőltek meg a napi országos és fővárosi melegrekordok. Elsőként 28-án mutatott a hőmérő higanyszála annyit, mint még előtte egyszer sem, ekkor Körösszakálon 31,3 °C-ot, Budapesten pedig 30,5 °C-ot mértek. 29-én a többfelé megerősödő déli szélben az előző naphoz hasonlóan értékeket rögzítettek a mérőállomások, Győrött 30,6 °C-kal újabb rekord született. Bugacnál avar-és erdőtűz pusztított, amely olyan hatalmas kiterjedésű volt, hogy még a világűrből is látszódott. A napsütéses kánikula a hónap utolsó napján is tombolt, Újpesten 32,0 °C-ig melegedett fel a levegő. Ezzel egyszerre dőlt meg az országos és a budapesti rekord.

 

A fotókat seaman, SG36, matramet, hunszabi93, Posza, mark, attila és tmartinka megfigyelőinknek köszönhetjük!

 

<<< 2011 április

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.05.07 5:05


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő