Ez történt szeptemberben

Észrevétlenül fordultunk át a nyárból az őszbe, számatalan nyári és több hőség napban volt részünk.

Elsején egy gyenge hidegfronttal nyitott szeptember. Az éjszakai órákra megnövekedett a felhőzet és az ország déli kétharmadán sokfelé volt zápor, zivatar. Helyenként jelentős – 10 mm feletti – mennyiségű csapadék hullott. Másnapra felszakadozott a felhőzet és csak északkeleten valamint délnyugaton alakultak ki kisebb záporok. 4-ig száraz időben volt részünk, sokat sütött a Nap, kevés felhő képződött. Mindezt a felettünk lévő anticiklon száraz levegője okozta.

 

5-én este aztán egy újabb, erősebb hidegfront érte el a Kárpát-medencét. Napközben ennek még olyannyira nem volt hatása, hogy megdőlt a napi melegrekord, Túrkevén 34,8 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Kora estétől az említett front hatásaként a Kisalföldön, majd az Alföldön és a Tiszántúlon egyre többfelé pattantak ki zivatarok. A Duna–Tisza köze és a Dél-Dunántúl kivételével kis mértékben enyhült a hetek óta tartó aszály.

 

Ezután is az sokéves átlagnál több fokkal melegebb jellemezte időjárásunkat és sokat sütött a Nap. Egy érintőleges ciklon következtében csak 8-án és 9-én volt több felhő felettünk, ugyanakkor számottevő mennyiségű csapadék ekkor sehol sem hullott, kisebb záporok fordultak elő. A következő szélsőségesen meleg napig nem kellett sokat várnunk, a mérések kezdete óta 11-én még sosem mértek 34 °C fölötti hőmérsékletet, Bugacon 34,5 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála.A következő átmeneti erősebb felhősödést egy hidegfront átvonulása hozta meg a 15-re virradó éjjelen. Több helyen zápor, zivatar is előfordult. Tehát a kezdeti hűvösebb levegőt egyre melegebb cserélte fel, 18-ig júliust idéző napos, száraz, nyári hőmérsékletű időben volt részünk.

19-én egy hullámzó frontrendszer hidegfrontja érte el nyugati megyéinket, de ekkor még csak a Dunántúlon hűlt vissza a levegő, keleten strandidő fogadta a kilátogatókat. A délutáni óráktól aztán a megvastagodó felhőzetből egyre többfelé eredt el az eső, eleinte zivatarok is kialakultak. Keleten, északkeleten élők szárazon maradtak, területi átlagban minimális mennyiségű csapadék hullott és csak kisebb mértékben csökkent a hőmérséklet. 20-án is az említett frontrendszer alakította időjárásunkat, igaz ekkor már csak gyenge eső, záporok voltak a többnyire erősen felhős égboltból. Az Alpok magasabb csúcsain (1500 m felett) a havazás fehérbe öltöztette a tájat.

 

Ezt követően anticiklon épült ki felettünk, a leszálló légmozgások miatt túlnyomóan napos időben volt részünk, csupán 21-én és 22-én képződtek ködfoltok, de ezek már délelőtt mindenütt feloszlottak.Egy érintő hidegfront után egy-két fokkal hűvösebb levegő szivárgott hazánkba, mely leginkább az éjszakai hőmérsékletet befolyásolta, nem egy helyen 5 °C alá hűlt le a levegő kora reggelre, Zabarban 1 °C-ot mértek. Szeptember végéig tehát ez említett anticiklon felhőoszlató hatásként derült volt az ég; a hűvös reggelek után délutánra nyárias hőmérséklet jellemezte hazánk időjárását, sokfelé 25 °C fölé melegedett fel a levegő.

Ugyan nem kötődik szorosan hazánk időjárási eseményeihez, azonban - mivel látogatottsági adataink alapján sokan érdeklődtek eziránt – nem mehetünk el szó nélkül a működésképtelen UARS műhold lezuhanásáról illetve annak utolsó napjairól, óráiról. A NASA többször módosította az UARS (Upper Atmosphere Research Satellite, azaz a Felső Légköri Kutató Műhold) légkörbe jutásának és megsemmisülésének időpontját és helyét, végül utólagos számítások alapján Kanada felett izzott fel a 6 tonnás szerkezet, darabjai pedig az óceánba hullhattak.

 

 

A fotókat tib107-nek, HeavenMannak, viki89-nek, Jajcának, zolee2000-nek martelyman1-nek és istvan1234 megfigyelőinknek köszönhetjük!

 

2010 szeptember > > >

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2011.10.03 16:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta