Ez történt októberben

Magvető hava nyári napokkal indult, majd egy hidegfrontot követően belecsöppentünk a hűvösebb, fagyokkal tarkított az őszbe.

A hónap első néhány napjában - a masszív anticiklon miatt - folytatódott a szeptemberi nyár, vagyis a kissé hűvös éjszakákat enyhe nappalok követték, sokfelé elérte vagy pár fokkal meghaladta a hőmérséklet a 25 °C-ot. Számottevő felhőzet sehol sem volt, sokat sütött a Nap.&nbsp

A változás előjeleként az égbolton megjelentek a fátyolfelhők. 7-én hajnalban északnyugat felől egy markáns hidegfront érte el országunkat. A nap folyamán megerősödő széllel, a Dunántúlon nagyobb mennyiségű esővel vágtázott át a front, mögötte kb. 15 °C-kal érkezett hidegebb levegő, a szél tovább rontotta hőérzetünket, többfelé beindult a fűtési szezon.9-én a délutáni gomolyfelhőkből délkeleten a záporok mellett jégeső is hullott. A front apropóján az Időkép egyik legnagyobb mértékű fejlesztésére került napfény, két új radarállomással bővült lokátor hálózatunk.

A következő három napon meglehetősen lehűlt a levegő, északon és nyugaton reggelre 0 °C közelébe csökkent a hőmérséklet, sőt 10-én virradóra fagyott is. Ugyanezen a napon viszont egy melegfront felhőzete miatt nyugat felől fokozatosan megnövekedett a felhőzet, enyhült a levegő, estétől több helyen volt gyenge eső vagy szitálás. A következő két napban a többszöri felhősödésből szórványosan gyenge eső, záporok fordultak elő, de ezzel együtt is kissé melegebb volt a sokéves átlagnál, több helyen is 20 °C fölé melegedett fel a levegő.

 

 

 

 

 

 

Az enyhülés azonban csak átmenetinek bizonyult, 13-tól ugyanis egyre hidegebb, sarkvidéki eredetű, száraz levegő érkezett hozzánk észak felől. Mind a nappali, mind pedig az éjszakai hőmérsékletek egyre mélyebbre süllyedtek, reggelente fagyott. A Bükkben illetve északkeleten a délutáni záporokból itt-ott hódara-zápor is előfordult.

 

Olyannyira hidegre fordult időjárásunk, hogy a hóágyúzás következtében 17-én Eplényben megnyithatott a tanuló sípálya. 18-án érte el mélypontját az éjszakai lehűlés, Nyírlugoson -8,7 °C-ig szaladt le a hőmérő higanyszála reggelre, de addig is több rekordot adtunk át a múltnak.

Ezt követően egy északnyugat-európai ciklon előoldalán melegebb léghullámok érkeztek, mindenütt jelentősen megenyhült a levegő, 19-én az ország északkeleti harmadát leszámítva a délutáni hőmérséklet elérte a 20 °C-ot.

A két napig tartó jó időnek egy hullámzó frontálzóna hidegfrontja vetett véget, a felhőkből sokfelé volt eső, 20-án este a Mátrában havazott is. Az említett frontrendszer igen lassan távolodott térségünkből, később pedig egy magassági hidegörvény szállított fölénk enyhe, nagy nedvességtartalmú levegőt. E kettő együttesének következtében több napig lehangoló, borongós időjárásban volt részünk. Többször és többfelé esett az eső, az ország jelentős részén a fenti időszakban a 10 mm-t is meghaladta a csapadékösszeg. A felhők meggátolták a kisugárzást, megenyhültek a reggelek, az éjszakai fagyok megszűntek. Napközben 10-15 °C közé emelkedett a hőmérséklet, sőt a naposabb keleten melegebbet is mértek.

 

 

 

 

 

 

31-ig számottevő változás nem volt, egy anticiklon határozta meg a Kárpát-medence időjárását. Nyugaton gyakran tekinthettünk fel erősen felhős égre, sőt helyenként csak lassan ritkult a hajnalra képződött köd, míg másutt az időnkénti felhőzetnövekedés mellett a napsütés volt túlsúlyban. A hajnalok hűvösebbé váltak, több helyen fagypontig vagy egy-két fokkal az alá süllyedt a hőmérséklet, napközben viszont sokfelé 15 °C körüli értékekig melegedett fel a levegő.

 

A fotókat eNeF, dora87, marc84, Omegas, agfayagnes, P!T és szf63 megfigyelőinknek köszönhetjük!

 

2010 október >>>

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2011.11.01 13:00


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta