Ez történt májusban

Május elhozta a sokak által oly várt időszakot, a hideg és esős kezdet után mind gyakoribbakká váltak a zivatarok.

Sokfelé borult és esős idővel köszöntött be az utolsó tavaszi hónapunk. Délen szinte egész nap esett az eső, északnyugaton és északkeleten a megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan zivatarok is kipattantak, néhol jelentősebb mennyiségű csapadék kíséretében. Másodikára átmenetileg felszakadozott a felhőzet, kisütött a Nap.

3-án egy markáns hidegfront robogott át a Kárpát-medencén. A front érkezését olvasóink ez évben először az oly kedvelt Percről-percre rovatunkban kísérhették figyelemmel. A feltornyosuló felhőkből nyugaton szórványosan, keleten helyenként voltak záporok, zivatarok.

A hirtelen északnyugatra forduló szél mintegy 10 °C-kal hozott hidegebb levegőt térségünkbe, nem egy helyen alig 1 óra leforgása alatt csökkent ennyit a hőmérséklet. A Dunántúlon többfelé viharossá fokozódott a szél, Balatonőszödön 101 km/h-ás széllökést is mértek. A nagy szél szerencsére nagyobb károk nélkül vonult át, főleg kisebb faágak estek áldozatul a viharnak.

A hideg levegő beáramlása ezzel azonban nem ért véget, 5-én és 6-án hajnalra többfelé fagypont közelébe süllyedt a hőmérséklet. 6-án reggel vacogóan hideg reggelben indulhatunk munkába, ekkor ugyanis több, mint egy évszázados rekord dőlt meg fővárosunkban. Ferihegyen 1,3 °C-ig hűlt le a levegő, sőt többfelé fagyott az éjszaka. Az országos rekord is a múlté lett, Zabarban -4,2 °C-ot mutattak a hőmérők higanyszálai. A mezőgazdaság több területét fagykár érte.

 

Ezután sem volt érezhető tartós javulás, hiszen 8-án egy magassági hidegcsepp haladt át a Kárpát-medence felett. Többnyire erősen felhős vagy borult égboltra tekinthettünk a fel ekkor. A Kékestetőn üzemelő webkameránk tanúsága szerint még hó is hullott.

9-től fokozatosan anticiklon helyeződött fölénk, így 12-ig a több órás napsütést csak a délutáni gomolyfelhő-képződés zavarta meg, helyenként kisebb záporok is kialakultak, de számottevő mennyiségű csapadék sehol sem esett. A hőmérsékletek nagyjából az ebben az időszakban megszokott értékek körül alakultak, délutánonként többfelé 25 °C-nál is melegebbet mértek.

 

13-án virradóra aztán egy gyenge hidegfront miatt átmenetileg erősen megnövekedett a felhőzet és gyenge eső, zápor is esett. Később kisütött a Nap és a délutáni órákban északkeleten szórványosan volt zápor, zivatar.

Két napot sem kellett várnunk a következő, immáron sokkal erősebb hidegfrontra. 14-én a nyugati tájainkat megközelítette a front és a nedvesebbé és labilissá váló légkörben erőteljesen megnövekedett a gomolyfelhőzet, záporok, zivatarok alakultak. Ausztriában – Soprontól mindössze 18 km-re – Szárazvámban tornádót figyeltek, ez volt tehát az év második forgószele térségünkben. Szerencsére jelentősebb károk nem keletkeztek, főleg a háztetők sínylették meg a vihart.

15-én jött a soron következő hidegfront. Ekkor a Dunántúlon már jobbára borongós idő volt többfelé esővel, majd 16-ára virradóra a keleti tájakon beborult az égbolt és sokfelé esett kiadós – 20 mm-nél is több - eső. Eleinte elszórtan gyenge zivatartevékenység is megfigyelhető volt. Másnapra, vagyis 16-ára mindenütt jelentősen jelentősen lehűlt a levegő, a csúcshőmérsékletek mindössze 14 és 19 °C között alakultak, 17-én hajnalban pedig az északi megyékben több helyen 5 °C alá süllyedt a hőmérséklet.

 

18-tól anticiklon épült ki hazánk területén, helyi hatások alakították időjárásunkat. Ennek megfelelően az éjszakai és délelőtti órákban többnyire derült maradt az égbolt, több órán át sütött a Nap, később a közepes mértékű gomolyfelhő-képződésből elszórtan voltak nyárias záporok, villámlás és dörgés kíséretében zivatarok. A sok napsütés és a felettünk található enyhe levegőnek köszönhetően egyre magasabbra kúszott fel a hőmérő higanyszála. A napok múltával egyre több helyen pattantak ki zivatarok a délutáni órákban. Sajnálatos mód 21-én az egyik zivatarban halálos villámcsapás ért egy idős asszonyt Gárdonyban.

 

23-án egy gyenge hidegfront hatásaként a korábbi napoknál is több helyen alakultak záporok és zivatarok, erről a népszerű Percről-percre rovatunkban élő közvetítéssel jelentkeztünk. A zivatarokat több helyen is jégeső kísérte. A teljesség igénye nélkül Kismaroson, Gyöngyösön, Csongrádon és a szerbiai Pellérden is kb. borsó vagy meggymag méretű jégdarabok hullottak. Gyöngyösön és a Pécs melletti Egerágon a felhőszakadás következtében utcákat öntött el a víz. Ugyanezen a napon Lakiteleken egy tubát fotóztak le.

Az egynapos szeles, már-már kánikulai nap után 27-én késő délután egy erőteljesebb hidegfront érte el országunk nyugati területeit. A lassú mozgású front átvonulását kétnaposra nyúló Percről-percrében követhették nyomon olvasóink. Mivel az esti órákra pattantak ki a zivatarok, így a Dunántúlon élők többfelé valóságos villámshowban gyönyörködhettek az éjszaka folyamán. A cellák egyesülve vonalba rendeződtek - squall line alakult ki – és a Balatonon keresztül késő este a Fővárost is elérték a villámokkal tarkított zivatarok. Másnap a Dunántúlon jelentősen lehűlt a levegő, helyenként a 15 °C-ot sem érte el a csúcshőmérséklet, ugyanakkor keleten még 30 °C is előfordult. Először a hideg és a meleg légtömeg találkozásánál illetve az Északi-középhegységben és Szlovákiában, majd késő délutántól a Tiszántúlon a magasra törő gomolyfelhőkből erős széllökések és felhőszakadás közepette intenzív zivatarokban lehetett részünk. Ezúttal a Tiszántúlon jött létre egy squall line.

 

A hónap utolsó napja sem telt el hevesebb zivatarok nélkül, ezúttal főként az ország középső részein törtek ki helyi viharok. Néhol fél óra, alig egy óra leforgása alatt 20-30 mm-nyi eső is hullott. Csongrád utcáit egy felhőszakadás után tengelyig érő víz öntötte el, a csatornák nem voltak képesek elvezetni a nagy mennyiségű csapadékot.

 

A fotókat qmesZ, csaby83, qwantumqwark, HeavenMan, sulti, Vinnland, knorbi82 észlelőinknek és Sandó Gábornak köszönhetjük!

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2011.06.11 0:47


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Félhavinál több eső esett néhol