Ez történt júniusban

Megszámlálhatatlan zivatar és felhőszakadás, holdfogyatkozás, pár napos kánikula és rekord hideg színesítette előző hónapunkat.

Nem sok pihenőt hagyott a légkör az előző hónap után, zivatarok zivatarokat követtek egészen 9-ig bezárólag. A hosszú napokig felettünk lévő anticiklon miatt helyi hatások alakították időjárásunkat. 2-án a főváros térségében és a középső országrészben borult haragba az égbolt. A fenti helyeken sokfelé volt zápor, felhőszakadással, jégesővel, erős széllökésekkel kísért zivatar. A magasba törő gomolyok bődületes látványt adtak.

 

3-án sem kímélték az égiek a Kárpát-medencét, ezúttal északkeleten és a Dunántúlon volt hangos a környék. Ibrányban erős kifutószéllel érkezett a vihar, mely a háztetőket bontotta meg, fák dőltek az utakra és villanyvezetékekre.

Természetesen 4-e is a zivatarok jegyében telt, ezen a napon a Dunántúlon és északon mozgott több tucat különálló cella. Többek közt Pécsen és Nagykanizsán felhőszakadás és jégeső is előfordult. 5-én már-már menetrendszerűen törtek a magasba a gomolyfelhők, főleg az Északi-középhegység vidékén illetve az Alföld északabbi tájain törtek ki zivatartok. Az intenzív csapadékhullás következtében helyenként közel nullára csökkent a látótávolság, az M3-ason kénytelenek voltak az autósok leállni. Gyöngyös környékén a vihar fákat döntött ki, villámárvizek keletkeztek.

 

6-án a Dunántúl kivételével a korábbi napoknál is erősebb zivatarok voltak országunkban. Először a Főváros környezetében, majd a délután közepétől a Duna vonalától keletre sokfelé pattantak ki heves zivatarok. Budapestet és a Dunakanyar vidékét ezúttal több intenzív cella is elkapta, egyes kerületekben a felhőszakadás után hömpölygött a víz. A Margitszigeten és Pilisszentkereszten egy-egy emberbe villám csapott. Kora este a déli megyékben a „második felvonás” ugyancsak villámlások, mennydörgések és erős kifutó szél kíséretében érkezett meg. Általában apró jég esett, de helyenként cseresznye nagyságú darabok is estek. A zivataros időjárásban 363 ezernél is több látogató választotta oldalunkat.

 

Egy kissé nyugodalmasabb nap után 8-a ismét a zivatarok és felhőszakadások jegyében telt. Medárd napján két zivatarlánc is kialakult; az egyik késő délelőtt a Duna vonalának környezetében, a másik néhány órával később az Észak-Alföld vidékén. Kunmadaras, Mezőkövesd és Kecskemét közelében is ritkán látott vihar söpört végig; lecsökkent látótáv, leszakadt faágak és bokáig vagy térd lábszárig érő víz nehezítette a közlekedést.

 

9-én egy hidegfronttal ért végett a záporos, zivataros időjárás. Az ezt követő pár napban nyugaton több órára kisütött a Nap, ugyanakkor keleten egy ciklon benyúló felhőzete miatt csak kevés napsütésben volt részünk, helyenként még gyenge eső is előfordult, mérsékelt felmelegedés volt jellemző. 13-tól aztán melegebb légtömegek érkeztek fölénk; többnyire kellemes, napos, napról-napra melegedő idő volt, csak 14-én alakultak ki szórványosan záporok, zivatarok. A zivatargócok lassú áthelyeződése miatt helyenként jelentős – 20 mm feletti – csapadékmennyiséget is mérhettünk.

 

15-én este - 11 év múltán - teljes holdfogyatkozást figyelhettünk meg országunkból. Az égiek kedveztek, sokfelé teljesen derült volt az égbolt.

 

A mozgalmas időjárás 18-án egy markáns hidegfront átvonulásával folytatódott. Az esti óráktól mindenütt erősen megnövekedett a felhőzet és másnap sokfelé inkább őszies hangulatú, erősen felhős, olykor borult időjárásban lehetett részünk.

Többfelé esett eső, sőt északnyugaton zivatar is volt. Az Alpokalján pedig jelentős, 25-30 mm közötti mennyiségű csapadék hullott. A front igen jelentős lehűléssel járt, 10 °C-kal esett vissza a hőmérséklet, az élénk szél tovább csökkentette hőérzetünket.

 

A front mögött gyors és egyben nagymértékű felmelegedés ment végbe. Két-három nap alatt a hegységek kivételével mindenütt 30 °C fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála a délutáni órákra. Mindez az erőteljes déli-délnyugati áramlásnak volt köszönhető. 22-én az ország számos pontján az év eddigi legmelegebb napját élhettük meg. A tikkasztó meleg, az extrém magas UV-B sugárzás és a nyári napforduló következtében a Nap nagy beesési szöge miatt hőség-és UV-B-riadót rendeltek el.

 

23-án fordulatot vet időjárásunk, a hétvége közeledtével ugyanis az esti órákban egy hidegfront érkezett. Az éjszaka nyugat felől kelet felé haladva egy vonalba rendeződött zivatarrendszer haladt át az országon. A villámok sokaságával tarkított rendszert több lelkes észlelőnk megörökítette. Az esti vihar 373 ezer, rekordszámú érdeklődőt vonzott oldalunkhoz. 25-én a keleti-északkeleti területeken egy összeáramlási vonal mentén erősen megnövekedett a felhőzet, az Időkép viharvadász csapatának egy szupercellát sikerült elkapni. 26-án virradóra megnyugodott időjárásunk, mely kedvezett az erőteljes lehűlésnek; Zabaron hidegrekord dőlt meg, 3,4 °C-ig süllyedt a hőmérséklet.

A hónap legvégén is változékony maradt az időjárásunk, kelet felől egy sekély ciklon kiterjedt felhőzete fokozatosan borította be az égboltot. Eleinte keleten és a Duna–Tisza közén, majd másutt is eső, záporok, zivatarok alakultak ki. 30-án északnyugatról egy újabb hidegfront érte el a Kárpát-medencét, ezért ezen a napon a zivatarokat immáron szórványosan – a középső területeken – felhőszakadás kísérte.

 

A fotókat Posza, conversano, BotaBalage20, tompy, farkasb, JK71 észlelőinknek valamint Herczeg Lászlónak és Kiss Máriának köszönhetjük!

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2011.07.03 21:08


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta