Ez történt februárban

A döntően anticiklonális hatások miatt februárban kevés csapadék hullott, csupán 24-én és 25-én havazott több helyen.

Az első hét időjárását továbbra is anticiklon alakította, tehát a leszálló légmozgások miatt csapadék nem hullott hazánk területén. 4-én egy gyenge hidegfront vonult át felettünk, ami mögött nyugat felől a korábbiaknál lényegesen enyhébb légtömegek áramlottak hozzánk. A front jótékony hatásaként megélénkült a szél, a megülepedett ködfelhőzet felszakadozott és sokfelé napos időben lehetett részünk. A hőmérsékletek jelentősen emelkedtek, 7-én sokfelé 10-15 °C közé, nyugaton 20 °C közelébe melegedett fel a levegő.A következő néhány napban a 8-ai gyenge hidegfront nyomán kissé csökkentek a hőmérsékletek, de továbbra is jobbára napos, száraz idő jellemezte a Kárpát-medence időjárását, keleten és északkeleten azonban helyenként tartósabban megmaradtak az éjszakai ködfoltok, így ott jelentősen elmaradt a nappali felmelegedés az ország más részeihez képest. 11-én egy gyors mozgású hidegfront előterében erősen megnövekedett a felhőzet, majd 12-én a délnyugati tájak kivételével kisütött a Nap és megerősödött az északnyugati szél. Sokfelé 50-60 km/h-át meghaladó lökéseket mértek.

Ezt követő néhány napban anticiklon helyeződött fölénk; többnyire erősen felhős vagy borult volt felettünk az égbolt, csak helyenként és időnként szakadozott fel a felhőzet, számottevő csapadék sehol sem esett, csupán 15-én estétől havazott északon, ott néhány cm hó hullott.

17-én aztán egy nyugat felől érkező ciklon előoldalán több fokkal enyhébb, ámde nagy nedvességtartalmú levegő érkezett, így a megvastagodó felhőzetből többfelé hullott vegyes halmazállapotú csapadék; délen eső, a köztes területeken havas eső, ónos eső, északon pedig hó.

19-től egy tőlünk messze délen örvénylő mediterrán ciklon hátoldalára kerültünk, így észak felől út nyílt az Észak-Európában felhalmozódott hideg levegő előtt. Napról-napra egyaránt csökkentek az éjszaka és nappali hőmérsékletek.

 

 

 

 

 

 

24-én és 25-én egy magassági légörvény és a felettünk lévő nedves légtömegek hatására a keleti és déli területeken beborult az ég sokfelé hullott a hó, ezzel egy időben azonban a nyugati és északnyugati tájakon derült, napsütéses időjárásban lehetett részünk. Délkeleten közel 2 napon keresztül közepesen illetve intenzíven havazott, ennek eredményeképpen 25-én estére 20 cm vastagságúvá hízott a hóréteg. A Tiszántúl egyéb részein is 10 cm vagy azt meghaladó hó hullott. Főleg Szegeden és Hódmezővásárhelyen lassult le a közlekedés, Szegeden ideiglenesen leállították a kamionforgalmat. A jegesedés miatt a Bertalan hídra a nagyméretű járművek nem tudtak felhajtani, egy-kettő keresztbe fordult.

 

A fotókat Benszi, geka megfigyelőinknek és a Kékestetőn elhelyezett webkameránknak köszönhetjük!

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2011.03.07 7:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ilyen meleg telünk még nem volt a mérések kezdete óta
A legmelegebb márciusok közé is beférne az idei február
Újabb budapesti rekordok születtek a tél utolsó napján