Ez történt decemberben

2011 utolsó hónapjában végre zonális időjárási helyzet alakult ki, több front és azok csapadékmezeje vonult át felettünk.

Hosszú hetek után végre átalakulás vette kezdetét, a közel két hónapig tartó anticiklon-uralom megtört. A messze Észak-Európában vonuló ciklonok délebbre húzódtak, megerősödött a délnyugati áramlás, ami felszaggatta a megülepedett hideg légpárnát. Jelentősen megenyhült a levegő, a déli megyékben elérte a 15 °C-ot a csúcshőmérséklet. 5-én egy erős hidegfront vonult át a Kárpát-medence felett. Sokfelé eleredt az eső, a déli megyékben 20 mm-nél is több csapadék hullott. A megújult széltérképünkön élesben „tesztelhettük” a másodperces szélmérőszenzorainkat.

 

Egy melegfrontot követően 7-én este északnyugatira forduló és megerősödő szél társaságában hidegfront érkezett, több helyen volt gyenge eső, záporeső. Az Északi-középhegység magasabb tájain 1-2 cm-nyi hó is hullott. Tartósan azonban nem maradt meg a „látvány hó”, mivel maradt az évszakhoz képest több fokkal enyhébb levegő, napközben mindenütt pozitív tartományba emelkedett a hőmérséklet, 10-én délen és délnyugaton helyenként 15 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

A továbbiakban sem nyugodott meg időjárásunk, meleg-és hidegfrontok váltogatták egymást, nem egy alkalommal 24 órán belül többször is. Megkezdődött az esélylatolgatás a fehér karácsonyra tekintettel. Az enyhe levegőben felhős, borult és napos időszakok valamint területek egyaránt előfordultak. Többfelé volt eső - fokozatosan enyhült a hónapok óta tartó szárazság - 15-én este a Mátrában hó, a Kékestetőn az idény első hóemberét is elkészítették. Ugyanezen a napon a déli területeken villámlás és dörgés kíséretében zivatar is előfordult.

 

16-án este újabb, ezúttal erős hidegfront érkezett nyugat felől, ennek hatásaként sokfelé megerősödött a délnyugati szél és megnövekedett a felhőzet. Másnap virradóra egyre többfelé eredt el az eső, az ország nagy részén jelentő mennyiségű csapadék hullott, helyenként 20-30 mm is. A magasabb területeken zömében hó hullott; a Kékestető, a Nagy Hideg-hegy és Galyatető csúcsai téli, havas hangulatot öltöttek. A front mögött 3-8 °C-kal hűlt le a levegő. 19-én egy mediterrán ciklon felhőzete borította be az égboltot, észak-északkelet kivételével sokfelé havazott, az ország déli harmadában helyenként a 10 cm-t is meghaladta a frissen lehullott hó vastagsága. A következő nap fokozatosan eltávolodott a ciklon és nyugat felől lassanként felszakadozott a felhőzet. A hóval borított és derült tájakon 21-én hajnalra lezuhant a hőmérséklet, ott -10 °C alatti értékeket mértek, sőt Baja környezetében -15,6 °C-os hideget rögzített az Országos Meteorológiai Szolgálat állomása.

 

 

Karácsonyig nem történt jelentősebb mértékű változás, a gyakran erősen felhős, borult ég, helyenként tartósan ködös levegő mellett majd' mindenütt volt kevés napsütés. Néhány milliméternyi csapadék csaknem mindenütt esett; az ország hidegebb keleti-északkeleti harmadában főleg hószállingózás vagy gyenge havazás fordult elő, míg az enyhébb nyugaton esőben érkezett az égi áldás. Ebből fakadóan a Szenteste a keleti-északkeleti megyékben lett fehér, ott általában lepel-5 cm közötti hóréteget mértek. Karácsony első napa az átvonult hidegfront mögött a Tiszántúl kivételével sokfelé napos idővel telt, a Dunántúlon általában 6-8 °C-ig melegedett fel a levegő.

 

A két ünnep közötti időjárást ismét magasnyomású mező alakította; a talaj közelében megülepedett nedves levegő miatt ködpárna húzódott fölénk. Jobbára erősen felhős vagy borult volt az ég, párás a levegő, keleten több helyen tartós ködfoltok is voltak, csak nyugaton szakadozott fel időnként a felhőzet. Helyenként szitálásról, ónos szitálásról, az Északi-középhegység térségéből hószállingózásról is érkeztek észlelések. A hőmérsékletek napközben néhány fokkal fagypont fölött, míg éjszaka fagypont környékén szóródtak.

 

Az év utolsó napján egy hidegfront mögött érkező száraz levegőnek köszönhetően felszakadozott a felhőzet és több órára kisütött a Nap, csupán a keleti-északkeleti térségben bizonyult tartósnak a köd és felhő. Általában 5 és 8 °C közé melegedett fel a levegő, a felhős tájakon azonban nem mértek többet 2 °C-nál.

 

A fotókat pilismeteor1, seaman, tupa, arnold21 és Azrob16 megfigyelőinknek köszönhetjük!

 

2010 december >>>

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.01.02 10:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
Az év egyik utolsó tűzgömbje villant fel felettünk éjjel (videó)
Mohácsnál is kiöntött a Duna