Ez történt 2011-ben

Csapadékszegény évet tudhatunk magunk mögött, az éves középhőmérséklet magasabban alakult a sokéves átlagnál.

Január

2010 rendkívül csapadékos éve után 2011 első hónapja megváltást hozott, ugyanis jobbára száraz légtömegek uralták hazánk időjárását. A kezdeti hideg, ködfelhős napok után egy Nyugat-európai ciklonrendszer előoldalán délnyugatról sokkal enyhébb levegő érkezett, Boldogasszony havának több mint a fele tavasziasan enyhén telt. Olyannyira felmelegedett a levegő, hogy 15-én Szombathelyen beállt az 1993-ban Somogyszobon mért napi maximum rekord, a 13,6 °C. A hónap harmadik dekádjára aztán lassan napról-napra hűvösebbre fordult időjárásunk. A keményen fagyos éjszakákat fagyos nappalok követték, különösen a hóval területeken hűlt le jelentősen a levegő, a -15 °C körüli minimumok sem voltak ritkák. Ezen felül 4-én a nyugati megyékben élő szerencsések részleges napfogyatkozásnak figyelhettek meg, míg 29-én este 4,7-es magnitúdójú földrengés rázta meg hazánk egy részét – amiről az Időkép elsőnek számolt be Olvasóinak –, epicentruma Oroszlánynál volt.

 

Február

Böjtelő hava hidegen, erősen fagyosan indult, majd nyugat felől megenyhült a levegő, a második dekádig összességében a sokéves átlagnak megfelelő hőmérsékletű időben volt részünk, 7-én délután néhol 20 °C közeli meleget mértek. 19-től tehát egy tőlünk messze délen örvénylő mediterrán ciklon hátoldalára kerültünk, így észak felől út nyílt az Észak-Európában felhalmozódott hideg levegő előtt. 24-én és 25-én egy magassági légörvény helyeződött fölénk, nyugat-északnyugat kivételével sokfelé havazott. A tél legnagyobb havazása volt délkeleten, ott két napig hullott a hó, a 20 cm vastagságúvá hízott hóréteg miatt lelassult a közlekedés.

 

Március

Nehezen akart tágítani a tél hazánkból, 2-án például többfelé havazott. 6-án pedig egy markáns hidegfront robogott keresztül rajtunk, a megerősödő szélben hózáporok alakultak, sőt este a korábban említett délkeleti tájakon a napközben olvadó hó ismét 10 centiméteressé gyarapodott. 11-én végül megérkezett a tavasz, közel egy hétig élvezhettük a Nap langymeleg sugarait. 16-tól egy mediterrán ciklon miatt borult, csapadékos napok voltak, sőt a hegyekben hó is hullott. A csapadékos időnek végül egy Nyugat-Európa felől ránk helyeződő anticiklon vetett véget. Száraz és napról-napra melegebb levegő érte el hazánkat, ezért a tavaszi, több órás napsütés mellett egyre magasabbra emelkedtek a hőmérsékletek, 25-én Somogyban 23-24 °C körüli csúcshőmérsékleteket mérhettünk. A télies kezdetet zivataros hidegfront zárta, 26-án villámlások és dörgések kíséretében elindult a konvektív szezon.

 

Április

Változatosan, de sokfelé szárazon telt Szent György hava. A 4-én átvonuló markáns hidegfront Bakonyszombathelyen 105 km/h-ás széllökést eredményezett, záporok és zivatarok is előfordultak. Mivel a front nem okozott nagyobb mennyiségű csapadékot és napokig szeles maradt időjárásunk helyenként porviharok alakultak ki. 12-én újabb erős hidegfront érkezett, ennek nyomában pedig egy magassági hideg légörvény alakult ki. Kedvezőek voltak tehát a körülmények intenzívebb záporok, elszórtan zivatarokhoz, a hegyekben graupel-záporokhoz. A hidegcsepp eltávolodását követően anticiklonális hatások érvényesültek; sok napsütés, kevés felhő és egyre melegebb levegő alakította időjárásunkat, pár napon át a 25 °C-ot is elérték a csúcshőmérsékletek. 24-én egy légörvény helyeződött fölénk, többfelé záporok, itt-ott erősebb zivatargócokkal is találkozhattunk, 30-án Érpatakon tornádót figyeltek meg.

 

Május

Hidegen, esősen és szelesen telt a hónap első harmada, melyet leginkább a 3-ai erős hidegfront okozott. A percről-percre rovatunkban tudósítottuk a 101 km/h-ás széllökéssel átrobogó front érkezését. E mögött még napokig érkezett a hideg levegő és olyannyira lehűlt a levegő, hogy 6-a virradóra az országos és budapesti rekord is megdőlt, Zabaron -4,2 °C-ot mértek. 8-án egy magassági hidegcsepp miatt a záporokon kívül a Kékestetőn hó is keveredett a csapadékba. Néhány kellemesebb, enyhébb nap után két hidegfront is érkezett; jelentősebb eső, záporok és zivatarok is voltak, Szárazvámban tornádót figyeltek meg. Ezt követően anticiklon és benne létrejövő helyi hatások – délutáni gomolyfelhők, zivatarok – alakították időjárásunkat, az egyik hevesebb gócban 21-én halálos villámcsapás ért egy asszonyt. A következő napokban országossá váltak a zivatarok; két alkalommal is élőben – itt és itt – közvetítettük a jégesővel és felhőszakadással kísért, olykor squall line alakult cellák mozgását. Pünkösd havának utolsó napján Csongrád utcáit egy felhőszakadás után tengelyig érő víz öntötte el.

 

Június

A zivatarok rajongóinak igen kedvezően indult a nyár, 9-ig ugyanis rengeteg szép üllős felhőt láthattunk. Egy-egy hevesebb cellát cseresznye nagyságú jégeső, felhőszakadás, erős kifutószél kísért. Többek közt Pécsen és Nagykanizsán is villámárvizet okozott a 30-40 mm-nyi, rövid idő alatt lezúduló eső. Az intenzív csapadékhullás leállásra kényszerítette az M3-on autózókat. Az erősebb zivatarok után faágakat törtek le. Medárd napján az ország középső térségében pusztított a vihar. Az égiháborúval tarkított időnek 9-én egy hidegfront vetett véget, fokozatos melegedés indult el. 15-én a teljes holdfogyatkozást derült égbolt alatt figyelhettük meg. A 18-ai hidegfront után tikkasztóan meleg időt éltünk át, hőség-és UV-B-riadót rendeltek el. 23-án vonalba rendeződött zivatarlánccal vonult át egy hidegfront, 373 ezer olvasónk kísérte figyelemmel oldalunkat. 26-án virradóra Zabaron 3,4 °C-ig süllyedt a hőmérséklet, hidegrekord dőlt.

 

Július

Az előző hónap végén érkezett erős hidegfront és a mögötte kialakuló hidegcsepp következtében felhős, esős, hűvös napokban volt részünk. A front több látványos felhőtölcsért produkált. A légörvény a magasban olyannyira lehűtötte a levegőt, hogy a Magas-Tátrában 8 cm hó hullott. 6-tól gyökeres változás következett, afrikai eredetű száraz, igen meleg léghullámok érkeztek. 9-én, majd 10-én is megdőlt a napi rekordhőmérséklet, az utóbbin Túrkevén 39,1 °C-ot mértek. 14-én sem maradtunk rekord nélkül, Pakson 37,9 °C-ig hevült fel a levegő. Közben 11-én a Vértest 3,7-es földrengés rázta meg. 14-én Sopronban egy szupercellás zivatar miatt volt álmatlan éjszakájuk az ott lakóknak. 15-én keleten nehezítették az elalvást a hangoskodó, hatalmas villámparádéval kísért zivatarok. 18-án és 19-én sem volt nyugtunk, a győriek is szupercellát láthattak, a heves viharok pedig korlátozták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működését. 20-án egy mediterrán ciklon hidegfrontja viharos lökésekkel vágtázott át rajtunk, a rendkívüli időjárás 467 ezer – rekordszámú – látogatót vonzott honlapunkhoz. Ezt követően állandósult a sekély ciklonális mező; a gyakori felhősödésből sok eső esett, 29-én megdőlt a napi csapadékösszeg rekordja.

 

Augusztus

A Kisasszony havának nevezett hónapban csak lassan javult időjárásunk. A sok felhő mellett egyre többet élvezhettük a Nap sugarait, de még mindig többfelé voltak záporok, zivatarok, a Nyugat-Dunántúlon bőséges eső esett. Villányra igen rövid idő alatt 90-100 mm-t elérő csapadék hullott. 5-én egy meteor robbant fel Somogyban. 8-ig tehát egyre szárazabb és melegebb légtömegek érkeztek, többfelé kánikula volt. Ekkor azonban egy erős hidegfront érte el hazánkat, átvonulását záporok, zivatarok övezték. A front mögött 11-én hajnalban hidegrekordot könyvelhettünk el, Nagykanizsán 5,1 °C-ig hűlt le a levegő. A következő időszakban a Perseida meteorraj megfigyelését felhők nem zavarták. A 19-ei hidegfront a Dunántúlon erős széllökésekkel érkezett, Fonyódon 117 km/h-ás lökést regisztráltak a műszerek. A folytatásban rendkívüli hőség köszöntött be; Bugacon, Baján és a fővárosban is rekord értékek születtek. Végül 27-én egy gyenge hidegfronttal mérséklődött az elviselhetetlen hőség.

 

Szeptember

A naptári rendet megcáfolva az ősz első hónapja nyári időt hozott. Sokfelé több nyári napot regisztráltak, mint júniusban vagy júliusban, a havi középhőmérséklet országos viszonylatban kb. 3-5 °C-kal volt több a sokéves átlagnál. Az elsejei hidegfront számottevő mértékű lehűléssel nem járt, sőt 5-én Túrkevén 34,8 °C-os hőséggel napi melegrekord dőlt. Ekkor újabb hidegfront érkezett minimális mértékben enyhítve a kialakult aszályt. Ezt követően visszaállt a nyár, 11-én ismét rekord meleg lett, Bugacon 34,5 °C-ot mértek. A következő, immáron markánsabb hidegfront 19-én érkezett; jelentősebben lehűlt a levegő, de még így is melegebb maradt a megszokottnál. A szárazságon ez a front sem segített. Végül az utolsó napokig egy anticiklon miatt száraz, továbbra is enyhe napokat élhettünk át, az éjszakák azonban hidegebbre fordultak. Olyannyira sokat sütött a Nap, hogy egyes helyeken az e havi napsütéses órák száma megdőlt.

 

Október

Eleinte folytatódott a meleg, nyárias idő sok-sok napsütéssel, 25 °C körüli csúcshőmérsékletekkel. 7-én érkezett meg az ősz hazánkba, ekkor egy markáns hidegfront vonult át felettünk. Megerősödő széllel és nagyobb területre kiterjedő esővel mintegy 15 °C-kal hidegebb levegő zúdult be hazánkba, 10-én reggel fagypont alatti értékeket is mértek. Egy melegfrontot követően 13-tól sarkvidéki eredetű hideg légtömegek érkeztek, egyre idegebbre fordult időjárásunk. A hóágyúzás következtében 17-én Eplényben megnyithatott a tanuló sípálya. 18-án érte el mélypontját az éjszakai lehűlés, Nyírlugoson -8,7 °C-ig szaladt le a hőmérő higanyszála. Két napi enyhesség után egy hullámzó frontálzóna, majd egy magassági hidegörvény eredményezett hűvös, csapadékos időt. A Mátrában hó is hullott. A hónap végéig aztán anticiklon települt fölénk; nyugaton többnyire erősen felhős volt az ég, máshol sokat sütött a Nap, csapadék nem hullott.

 

November

Rendkívüli siváran telt 2011 utolsó előtti hónapja, ugyanis megszakítás nélkül anticiklon uralta hazánk illetve a Kárpát-medence időjárását. Kezdetben csak nyugaton, majd máshol is egyre inkább párásabbá vált a levegő, helyenként a ködfoltok tartósnak bizonyultak.10-től északkelet felől hideg levegő szivárgott be, napról-napra alacsonyabb értékeket mérhettünk. Az alacsonyszintű felhőzetből hószállingózás, itt-ott ipari havazás is előfordult. Átkeverő égmozgás hiányában a nagyvárosokban szmogriadót rendeltek el. A napok előrehaladtával országossá terebélyesedett a ködtakaró, csak a magasabb hegycsúcsaink nyúltak ki ködből, ott kellemes időben kirándulhattunk. Említést érdemlő front nem vonult át felettünk, a ködfelhőből legfeljebb szitálás, hószállingózás vagy szemcsés hó hullott. Országunk döntő részében nem volt mérhető mennyiségű csapadék, az elmúlt 110 év legszárazabb novemberét zártuk.

 

December

Az év előző időszakához hasonlóan a sokéves átlagnál melegebb időben volt részünk, körülbelül +2 °C-os anomália mutatkozott. Hosszú ínséges időszak után kissé mozgalmasabbá vált időjárásunk, az ún. blocking helyzetet zonális felállás vette át. Az első hidegfront megerősödő széllel 7-én este érkezett, az

Északi-középhegységben 1-2 cm-nyi hó is hullott. Átmeneti több fokos enyhülést követően újabb hidegfrontok vonultak át felettünk, 15-én a déli megyékben zivatar is előfordult. 19-én egy mediterrán ciklon felhőzete borította be az égboltot, észak-északkelet kivételével sokfelé havazott, az ország déli harmadában helyenként a 10 cm-t is meghaladta a frissen lehullott hó vastagsága. A havas és derült tájakon 21-én virradóra mérték a hónap legalacsonyabb hőmérsékleteit, Baja környezetében -15,6 °C-os hideget mértek. Ezután karácsony első napja és szilveszter kivételével döntően párás, borongós, ködös idővel teltek a napok, csak nyugaton szakadozott fel időnként a ködfelhő.

 

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.01.03 16:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben