Ez történt augusztusban

Sokáig tikkasztó hőség, a hónap első harmadában a Dunántúlon több helyen hatalmas felhőszakadások, az Alföldön mindvégig szárazság uralkodott.

Július utolsó kettő hetének esős és hűvös napjai után augusztus eleje lassú javulást és melegedést hozott, végre részesei lehettünk egy meleg és többé-kevésbé napos hétvégének. 4-ig ugyan – egyre kisebb gyakoriság – mellett még az ország számos pontján voltak záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás is kísért. A 3-ról 4-re virradó éjszaka a Dunántúl nyugati-északnyugati részein nagy területi átlagban 30-50 mm-nyi eső esett; Dél-Baranyában pedig egy erős zivatargócból rövid idő alatt Villány térségére 100 mm-nyi eső hullott.

 

Csillagászati szempontból sem telt el eseménytelenül az első hét, 5-én 21:46-kor ugyanis egy meteor pár másodperces felvillanásáról számolt be az ország minden tájáról több száz lelkes olvasónk a Facebookon és az oldalunkon szinte egyszerre. Somogy megyében és környezetében élők a fényjelenségen felül a meteor robbanását is hallották.

 

A folytatásban tehát délnyugat felől napról-napra melegebb légtömegek érkeztek, három nap erejéig visszatért a hamisíthatatlan nyár hazánkba, végre élvezhettük a Nap jótékony hatását, olyannyira, hogy 8-án a déli és keleti megyékben 33-34 °C-os csúcshőmérsékletet mértek automata mérőállomásaink.Ezen a napon aztán egy erős hidegfront érkezett, mintegy 10 °C-kal hűlt le mögötte a levegő. A hidegfront átvonulását a megerősödő szél és a sokfelé kialakuló futó záporok, főleg keleten zivatarok jelezték. Másnapra fokozatos felszakadozott a felhőzet kisütött a Nap, de 10-én még északkeleten előfordultak futó záporok, zivatarok. A front előtt már 7-én északon több helyen pattantak ki zivatarok, a felhőszakadások következtében Győrben, Sopronban és Kapuváron a víz utcákat és pincéket öntött el.

 

11-én hajnalban hidegrekordot könyvelhettünk el. A leálló szél és a kiderülő égbolt alatt a Dunántúlon és északon sokfelé 10 °C alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Nagykanizsán egészen hidegre ébredhettek az ott élők, a korán útra indulóknak 5,1 °C-ot kellett elviselniük, de Szécsényben is csak pár tizedfokkal (Tmin: 5,5 °C) volt enyhébb az éjszaka. Ezután túlnyomóan derült, száraz napok következtek, a Perseida meteorraj megfigyelését mindössze a telihold nehezítette meg. Napról-napra magasabb hőmérsékleteket mérhettünk, országosan kánikula lett jellemző. A következő gyenge hidegfront 15-én este érte el nyugati megyéinket. Ennek hatásaként a Dunántúlon sokfelé volt zápor, zivatar, helyeként felhőszakadás, néhány fokkal csökkentek a hőmérsékletek.

 

 

A következőekben ismét felhőmentes, száraz időben volt részünk, majd egy gyenge hidegfront miatt a Dunántúlon viharos széllökésekkel zivatarok pattantak ki, Fonyódon 117 km/h-ás lökést regisztráltak a műszerek. A viharban tucatjával kidőlő fák következtében akadozott a vonatközlekedés és több ezer háztartásban volt rövidebb-hosszabb ideig áramszünet.

 

Ezt követően folytatódott a tikkasztó hőség, napokig felhő sem volt országunk felett. Déli irányból egyre melegebb, forróbb levegő érkezett, amely következtében a maximum hőmérsékletek mind több helyen érték el vagy lépték át a 35 °C-ot. Először 24-én adtuk át a múltnak a napi rekordhőmérsékleteket, ekkor Bugacon 39,1 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála, míg Újpesten 36,6 °C-ot regisztráltak a mérőműszerek. A következő napon ismét túlszárnyaltuk a szélsőértékeket, Baján 39,2 °C-kal, a fővárosban Pestszentlőrincen 38 °C-kal tetőzött a hőség. 26-ára egy árnyalattal alacsonyabb csúcsértékeket mérhettünk, azonban még ekkor is rekord dőlt, Újpesten 37 °C-ig melegedett fel a levegő.

 

27-én a rendkívüli hőséget egy viszonylag gyenge évszakváltó hidegfront (az ősz folyamán nagy valószínűséggel már nem lesz hőség) zárta le, ugyanis csak a Nyugat-Dunántúlon pattantak ki zivatarok. A front átvonultát leginkább a feltámadó szél jelezte, de ez is csak a Dunántúlon volt jellemző. A Kab-hegyen és a Balaton térségében 90-100 km/h lökéseket mértek. Ezután tehát nem tért vissza a hőség, de fagyoskodnunk sem kellett, a délutáni órákra többfelé elérte vagy megközelítette a hőmérséklet a 30 °C-ot.

 

A fotókat Czékó Gábornak, viki89-nek, HeavenMannak, cs911-nek, Lawrencedesignnek megfigyelőinknek és a balatonszárszói webkameránknak köszönhetjük!

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2011.09.01 14:57


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta