Ez történt áprilisban

Az év első tornádója és tubája, porvihar, hózáporok, 105 km/h-ás széllökés, több magassági hideg légörvény - ezek a címszavak az előző hónapból.

Az elsején átvonult frontrendszer után - mely északon szórványosan záporokat, helyenként zivatarokat okozott - két napsütéses nap következett. A délutánonként képződő gomolyfelhőkből csapadék sehol sem hullott, a hőmérséklet 20 °C közelébe emelkedett. Mindeközben Szolnokon telepítésre került az Időkép második radarja. következő front érkeztéig nem kellett sokat várnunk, 4-én egy markáns hidegfront miatt északnyugat felől megnövekedett a felhőzet, többfelé volt zápor, helyenként egy-egy zivatar. Sokfelé megerősödött, a Dunántúlon viharossá fokozódott az északnyugati szél, másodperces szélmérő rendszerünk Bakonyszombathelyen 105 km/h-ás széllökést rögzített. Másnap a keleti vidékeken is felszakadozott a felhőzet, elállt az eső, 6-8 °C-kal lett hűvösebb. Ezzel együtt még napokig szeles maradt az időjárásunk, több front is áthaladt a Kárpát-medence felett. 9-én és 10-én is porvihar miatt kellett lezárni a Bicske és Herceghalom közötti útszakaszt. A por és homok keveréke jelentősen lecsökkentette a belátható úthosszt, helyenként több centiméter por rakódott az útra.

A nyári hevesebb zivatarok nyomon követése végett Keszthelyen került felszerelésre az Időkép harmadik radarja. Ezzel együtt az ország 95%-át láthatjuk élőben HD felbontásban (150 m/pixel) a lokátorok által rögzített képeket.

12-én egy újabb erős hidegfront vágtázott át országunkon. Többfelé megerősödött, a Dunántúl északi felében viharossá fokozódott a szél, 100 km/h körüli legnagyobb széllökéseket mérhettünk. Délnyugaton és északkeleten szórványosan voltak zivatarok. Az egyik cella a kb. Eger-Debrecen vonalon szupercellává fejlődött, de szerencsére károkat sehol sem okozott. A következő napokban sem nyugodott időjárásunk, a hideg levegő beáramlása tovább folytatódott. A felettünk létrejövő magassági hideg légörvény hatására 13-án főleg a Kisalföldön robogtak át záporok. Intenzívebb gócokban hódara, hózápor, ún. graupel-zápor is megfigyelhető, a Nagy-Hideg hegyen lepelnyi hullott. 14-én a konvektív események színhelye áttevődött a keleti országrészre. Bánkútról, Kékestetőről, sőt az Alföld számos pontjáról jelentettek lelkes észlelőink hózáport, hódarát. Némelyik cella igen szép látványával hívta fel magára figyelmünket, gyönyörű fractusokat illetve virgákat (csapadéksávokat) láthattunk az égen. Beszámolók szerint a Mátrában hózivatar vonult át.

 

15-től fokozatosan eltávolodott tőlünk a magassági hidegcsepp és időjárásunkat egyre inkább anticiklonális hatások vették át. A száraz, leszálló légmozgásoknak köszönhetően a következő bő egy hét során többnyire derült vagy gyengén felhős volt az égbolt, csak a délutáni órákban növekedett meg erősebben a felhőzet, csapadék azonban ezekből a felhőkből sehol sem esett. Az időszak elején helyenként a hajnali minimumok még fagypont környékén alakultak, később a nappali felmelegedés erősödésével az éjszakai hőmérsékletek is emelkedtek. 21-én, 22-én és 23-án több helyen is nyári napot könyvelhettünk, a csúcsértékek elérték vagy egy-két fokkal meghaladták a 25 °C-ot.

24-én és 25-én egy magassági hidegörvény egyre nedvesebb levegőt szállított fölénk, ezért több felhő volt az égen, több helyen esőt, záport, helyenként még zivatart is észleltek lelkes megfigyelőink. A légörvény távozása után is megmaradt időjárásunk változékony jellege, délnyugat felől ugyanis váltakozó, de többnyire nedves, páradús légtömegeket alakították a Kárpát-medence időjárását. Eleinte inkább csak a Dunántúlon, majd a hónap utolsó két napján már többfelé alakultak ki záporok, zivatarok a délutáni illetve kora esti órákban a megnövekvő gomolyfelhőzetből. Itt-ott erősebb zivatargócokkal is találkozhatunk, melyekben kisebb méretű jég és/vagy felhőszakadás is előfordult.

 

30-án a légkör kedvező feltételei miatt Érpatakon tornádót figyeltek meg, ez volt tehát a szezon első hevesen örvénylő légoszlopa. Információink szerint a széltölcsér nem végzett pusztítást, az ugyanis egy lakatlan területen ért földet. Nem ez volt az egyetlen látványosság ezen a napon, a vas megyei Rábahídvégen is sikerült felhőtölcsért fotózni, igaz, az nem ért földet, így tubának minősül.

A fotókat attila, tibiapu, Omegas, xmano és Beus1013 észlelőniknek valamint romayor webkamerájának köszönhetjük!

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2011.05.08 10:37


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Viszlát fagy
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő