Ez történt szeptemberben

Szeptember mindvégig őszies, az évszakhoz képest hűvösebb időt hozott, ráadásul ismét ciklonok áztatták országunkat.

Az augusztus végén érkezett ciklon szeptember első dekádjában is éreztette hatását, az első két napon erős volt a szél, majd jelentősen mérséklődött a légmozgás, ugyanakkor tartóssá vált az északias légáramlás és váltakozó nedvességtartalmú légtömegek alakították időjárásunkat, a hűvös hajnalokat mérsékelt nappali felmelegedés követte, elszórtan voltak kisebb záporok.


8-tól melegebb, ugyanakkor továbbra is gyakran nedves levegő határozta meg a Kárpát-medence időjárását, ráadásul 10-én dél-délkeleti irányból egy sekély ciklon többfelé okozott kiadós esőt, helyenként 24 óra leforgása alatt 60-80 mm eső hullott , sőt néhol még ennél is több. A ciklon napokig az országunk felett “tekergett”, így ekkor szinte alig volt napsütés, erősen párás, ködös volt a levegő. A rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék az ország középső területein másod illetve harmadfokú belvízvédelmi készültséget eredményezett, pincéket öntött el a víz.

13-a és 15-e között kissé szárazabb levegő volt felettünk, ezért több-kevesebb időre mindenütt kisütött a nap, majd 16-tól 4 napon keresztül egy hullámzó frontrendszer miatt sokfelé esett jelentős mennyiségű eső, sőt 17-én és 18-án egy mediterrán ciklon is kialakult, csak időnként vékonyodott el vagy szakadozott fel a felhőzet. Főleg a Dunántúlon 50 mm-t meghaladó mennyiségű eső esett, ezzel a hónap második dekádjának végére több helyen már bőven 100 mm feletti csapadékmennyiségeket mértek.

A ciklon távoztával anticiklon épült ki Közép-Európában, így hazánkban is, néhány napra beköszöntött a vénasszonyok nyara. A derült idő következtében erősödött az éjszakai lehűlés, reggelente pára-és ködfoltok képződtek, napközben több órás napsütés volt jellemző késő nyáriasan meleg hőmérsékletekkel.

A napos, őszi, kellemes napok 25-én értek véget, ekkor ugyanis egy hullámzó frontrendszer ciklonja miatt erősen megnövekedett a felhőzet és főként 26-án volt sokfelé eső, zápor, keleten néhol egy-egy zivatarE két nap leforgása alatt a Nyugat-Dunántúlon és északon jelentős - 30 mm feletti - csapadék hullott, sőt helyenként bőven 50 mm feletti értékeket regisztráltak Észlelőink. Ahogy ez évben többször, a csapadékos helyeken ismét megáradtak a patakok, kisebb folyók, másutt pedig a belvíz megjelenése nehezítette meg az ott élők életét.
A hónap végére október második felét idéző hőmérsékletek lettek jellemzőek, az évszakhoz képest több fokkal maradtak el az értékek, a tartósan fennmaradó északi áramlással több hullámban érkezett hűvösebb és egyben váltakozó nedvességtartalmú levegő, néhol már megjelentek a talajmenti fagyok. A több-kevesebb napsütés mellett többször erősen megnövekedett a felhőzet és elszórtan kisebb eső, záporok voltak jellemzőek.


A fotókat Kriszkee, romayor, hoffmannferi, anyu, attila, arnold21 megfigyelőinknek köszönjük!

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2010.10.03 8:51


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta