Ez történt decemberben

Ónos eső, mediterrán ciklonok, nagy havazás, belvíz, rekord széllökés és meleg - címszavak 2010 utolsó hónapjából.

December első óráiban mindjárt találkozhatunk a csapadék majd' minden formájával; ahogy a november utolsó napjait, úgy e hónap legelejét is mediterrán ciklon határozta meg. Tehát elsején kora hajnaltól a déli-délnyugati tájak felől mind több helyen volt csapadék, eleinte több helyen havazott, de már délelőttől egyre több helyen havas eső, ónos eső, fagyott eső váltotta fel a havazást. Emiatt az Országos Meteorológiai Szolgálat fokozatosan mindenhol elrendelte a másodfokú figyelmeztetést a tartós ónos esőre tekintettel. A több órán át tartós ónos eső eredményeként faágak törtek le és szakadtak villanyvezetékekre, települések maradtak áramszolgáltatás nélkül, autók csúsztak árokba, kamionok fordultak keresztbe.

 

A következő néhány nap is a csapadékról szólt. 3-án a keleti megyékben eső, nyugaton-északnyugaton havazás nehezítette a közlekedők dolgát, nyugaton 30 cm vastagságúvá gyarapodott a hóréteg. Az elmúlt időszak kimondottan csapadékos időjárása és fagypont fölé emelkedő hőmérsékletek, vagyis az olvadás miatt 6-ára mintegy 5 Budapestnek megfelelő terület került a belvíz fogsága alá és 16 településen kellett harmadfokú készültséget elrendelni. Az időjárás szeszélye tovább színesítette napjainkat. A tél támadása után átmenetileg igen enyhe levegő érkezett fölénk délnyugat felől. 7-én 30 éves rekord dőlt meg, ezen a napon ugyanis a meteorológiai mérések kezdetei óta még sosem mértek olyan meleget, mint ekkor, Sellyén 18,5 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. 8-án is hasonló magasságokba emelkedett a hőmérséklet, ekkor viszont nem könyvelhettünk el rekordot. Említést kell még tennünk, hogy nem mindenütt volt „tavasz”, az Északi-középhegységben és az északnyugati tájakon legfeljebb 5 °C-ot mérhettünk a délutáni órákban.

 

A szokatlanul enyhe időjárásnak végül 9-én egy évszakváltó markáns hidegfront vetett véget, melyet természetesen élőben követhettek nyomon olvasóink a népszerű Percről-percre rovatunkban. A front viharossá fokozódó széllel vágtázott át országunkon, hajnalban több fokkal melegebb volt, mint délután. A Dunántúlon a legerősebb széllökések meghaladták a 100 km/h-át, sőt a Kab-hegyen az Országos Meteorológiai Szolgálat állomásán 171,7 km/h-ás, rekord széllökést mértek. Az erős szél miatt a Balaton kiöntött, a déli parton lévő sétányt elöntötte a víz.

 

Ezt követő egy hétben folytatódott a téli időjárás; észak felől ugyanis egy magassági hidegörvény érkezett fölénk és többnyire erősen felhős vagy borult volt az égbolt, helyenként azonban hosszabb időszakokra is felszakadozott a felhőzet. Többfelé volt gyenge havazás, hószállingózás, jellemzően lepel és 3 cm közötti friss hóréteg alakult ki. Az éjszakákon a kevésbé felhős és hóval borított területeken -10 és -15 °C közé hűlt a levegő, a fagyzugos helyeken még ennél is hidegebb volt. Napközben is nagyrészt fagypont alatt alakultak a hőmérsékletek.

Újabb változás időjárásunkban 18-án történt, ekkor egy mediterrán ciklon érkezett a Kárpát-medencébe és mivel messze fagypont alatt voltak a hőmérsékletek így a lehulló csapadék mindenütt hó formájában esett. Hajnaltól fokozatosan terjedt át a havazás a keleti megyékre, a legtöbb hó délnyugaton hullott, ott helyenként 40 cm vastagságúvá hízott a hóréteg. Mivel a ciklon széllel párosult Észlelőink többfelé jeleztek hófúvást, ezen a napon igazi téli időben lehetett részünk. A ciklon gyors mozgása miatt másnap reggelre felszakadozott a felhőzet, országszerte jelentősen lehűlt a levegő, pár tized fok híján majdnem megdőlt a december 19-ei hidegrekord, Martonvásáron -23,7 °C-ig hűlt a levegő.

 

Az ezután következő pár napban a Kárpát-medencétől nyugatra lévő ciklon illetve a keletre elterülő anticiklon között erősödő déli, délnyugati áramlással egyre enyhébb levegő érkezett fölénk, ezért napról-napra egyre nagyobb területen olvadt el a hó, a Szentestét az ország jelentős részén hó nélkül ünnepelhettük, sőt 24-én majdnem megdőlt a melegrekord, ekkor ugyanis Sellyén 17,2 °C-ig emelkedett a hőmérséklet, ami pont 0,5 °C-kal maradt el az 1958-ban Békéscsabán mért melegtől.

 

25-én illetve 26-án áthaladt felettünk egy újabb mediterrán ciklon, így ismét többfelé hullott csapadék. 25-én délutántól fokozatosan havazás váltotta fel az esőt, és másnap, sőt harmadnap az ország középső és keleti vidékein többfelé 10 cm-t meghaladó hó hullott, így végül fehér lett a karácsony.

Az év utolsó napjaiban aztán jelentősebb hó nem hullott, anticiklon épült ki felettünk és ennek következtében egyre többfelé maradt borongós, párás vagy ködös az idő. Kezdetben a hóval borított és kevésbé felhős helyeken éjszakánként zord hideg volt, -15 és -20 °C közé süllyedt a hőmérséklet, majd a ködfelhőzet megmaradásával éjjelente kissé enyhült a levegő. A magasabb hegyeinkben azonban több órára kisütött a Nap, oda nem kúszott fel a ködfelhőzet.

 

A fotókat ÉjszakaiAngyal, kisjani60, mrP, awjelw, felugyelo, Blackdaemon és David92 megfigyelőinknek köszönhetjük!

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2011.01.03 15:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
Az év egyik utolsó tűzgömbje villant fel felettünk éjjel (videó)
Mohácsnál is kiöntött a Duna