Ez történt augusztusban

Több hidegfront, zivatarlánc, tornádó és rekord látogatottság - kaptunk hideget és meleget az elmúlt hónapban.

hidegfront átvonulásával indult, 3-án már a déli órákban a Dunántúlon több helyen alakult ki zivatar, majd az idő előrehaladtával illetve a front mozgásával ezek fokozatosan tevődtek át az ország keletebbi tájaira, főként a Duna-Tisza közére. A zivatarok két hullámban érkeztek, a délután második felében illetve kora este a Dél-Dunántúlon nyugat felől keleti irányba haladva többfelé volt zivatar, helyenként jégesővel, rövid ideig tartó ámde annál intenzívebb csapadékhullás kíséretében. Szerencsére károkat sehol sem okozott a vihar, általában borsó nagyságú jég esett és a megélénkülő szelet nem kísérték erős vagy viharos széllökések.

A következő hidegfrontra alig kellett pár napot várnunk, ugyanis 5-én késő este - éjfélre - nyugaton Szlovénia irányából egy squall line lépett be országunkba, amely az éjszaka folyamán a Dunántúlon egyre több helyen okozott heves villámlások és felhőszakadások közepette zivatarokat. 6-án a zivatarok mentén élők több helyen csaknem éjszakai sötétségre ébredhetek, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt a Dunántúl északkeleti harmadában fekvő településeken az utcákon ideiglenesen a víz lett az úr.

A mezoskálájú konvektív rendszer a fővároson átvonulva a délelőtti órákban az Északi-középhegység vidékén hagyta el hazánkat. Ezzel egyidőben a szerb-román határon észak felé mozogva egy szupercella miatt piros zivatarfigyelmeztetés lépett életbe először a Dél-Alföldön, később az Észak-Alföldön, majd Észak-Magyarországon. A szupercella mozgása nyomán a zivatarokat erős, sőt viharos széllökések kísérték, többfelé törtek le faágak, dőltek ki fák, melyek helyenként megnehezítették a közlekedést, sőt néhány helyen utakat kellett lezárni.
Ezzel még nem ért végett a nap, hiszen érkezett egy harmadik zivatarhullám is Szerbia felől. Egy konvergenciazóna mentén - az Esztergom-Budapest-Kecskemét-Szeged - vonalba rendeződtek a zivatarok, a kora esti időpontban az égboltot szemlélők sokfelé gyönyörködhettek villámparádéban. Mint utóbb megtudtuk olvasóink rekord számban követték nyomon a viharok mozgását, 6-án a Gemius/Webaudit független mérései alapján mintegy közel 340.000 egyedi néző kereste fel honlapunkat és mindeközben több, mint 4.000.000 oldalletöltés történt.

Néhány eseménytelen napot követően 13-án kora este Szlovénia irányából egy hullámzó frontrendszerhez kapcsolódóan egyre több helyen helyen pattantak ki zivatarcellák, melyek északkeleti irányba mozdulva országunk felé közelítettek. Először Zala és Vas megyében, majd a Balaton felé mind több helyről érkeztek heves zivatarról, felhőszakadásról, erős szélről szóló megfigyelések. A zivatargócok az idő előrehaladtával egyre több helyen egyesültek, mígnem egy északnyugat-délkelet irányú zivatarlánccá fejlődtek. Budapestet röviddel éjfél előtt érte el, a Sziget Fesztivál résztvevőit menekülésre kényszerítette a vihar. Az OMSZ villámlokalizációs rendszere egyetlen óra leforgása alatt 100.000-ret is bőven meghaladó villámot regisztrált, ennyit eddig még sosem mért. A zivatarlánc hossza sem volt hétköznapi, becsléseink szerint mintegy 300 km hosszan nyúlt el.

Az eseménydús időjárás ezzel nem ért véget, 15-én ugyanis a keleti országrészben több helyen pattantak ki zivatarok, melyeket ismételten viharos erejű szél és jégeső kísérte. A légköri viszonyok kedveztek tuba illetve tornádó kialakulásához, amit szemfüles viharvadászok ki is használtak, Deák Péter nevű megfigyelőnknek sikerült egy, a földet elérő felhőtölcsért, vagyis tornádót megörökíteni Egertől mintegy 7-8 km-re északra. Ez a vihar pár órával korábban Szolnokon is tombolt, több fát döntött ki a szél és 4 cm-es jégdarabok hullottak az égből.

A korábban említett napok óta hazánktól nyugatra elhelyezkedő hullámzó frontrendszer hidegfrontja 16-án haladt át felettünk. A páradús és labilis levegőben sokfelé alakultak ki zivatarok. Eleinte a Dunántúlon, majd a délután és este folyamán egyre inkább keletre korlátozódtak a heves események. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Dunától keletre lévő régiók mindegyikében piros zivatarfigyelmeztetést, később zivatarriasztást adott ki.A zivatarok délután vonalba rendeződtek és tovább erősödtek. Főleg az ország északi felében voltak erős zivatarok; ezekben nagyobb területen felhőszakadás, 3-5 centis jégdarabok és 90-100 km/h kifutószél is előfordult. Az alacsony felhőalap és nagy szélnyírás következtében először Diósjenőnél, majd Mezőkövesdnél és végül Hidasnémetinél is tornádót figyeltek meg lelkes észlelőink. Szerencsére egyik sem lakott területen csapott le, így jelentősebb károkat nem okoztak. A rendkívül erős szél útját kicsavart fák, meghajlított közúti jelzőtáblák, kidőlt villanyoszlopok jelezték.

23-ig nyugodalmas, napsütéses időjárásban volt részünk fokozatos melegedéssel, majd 24-én egy újabb hidegfront érte el hazánkat. Ekkor nyugaton jelentősen csökkent a hőmérséklet, keleten viszont még maradt a kánikula. Másnap mindenütt mérsékelt felmelegedés volt jellemző, a front a lehűlésen túl zivatarokat nem hozott, ezután ismét visszatért a kánikula, de ez nem volt hosszú életű, 27-én ugyanis egy évszakváltó hidegfront vonult át a Kárpát-medencén.

Heves viharokat ugyan sehonnan sem jelentettek észlelőink, viszont több helyen fordult elő zápor és zivatar, valamint többfelé megerősödött a szél. Ezzel véget ért a nyár, a következő napokban a hőmérsékletek nem érték el a front előtti értékeket, sőt tovább hűlt a levegő, a sokéves átlagnál hűvösebb volt.

 

A hónap utolsó napjaira tovább romlott az időjárásunk, a hűvös hajnalokat mérsékelt felmelegedés követte, ráadásul 31-én egy ciklon hidegfrontja miatt tovább csökkentek a hőmérsékletek, kora délutánra sem melegedett a levegő 20 °C-ig. A megerősödő szél és a csapadékos időjárás következtében joggal hihettük azt, hogy már bőven benne vagyunk az őszben. Az esti órákra a Dunántúlon viharossá fokozódott a szél, a legnagyobb széllökések elérték a 90 km/h-át. Nyugati szomszédunknál Ausztriában, a hegyekben nem egy helyen jelentős mennyiségű hullott jelezvén: itt van az ősz, itt van újra...

 

A fotókat Szaturnusz, mnandy, twister25, pazitomi, Bassman és nem regisztrált megfigyelőinknek köszönjük!

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2010.09.02 11:00


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta