Extrém magas UV-B (frissítve: hőségriadó)

Szerdán országszerte akár 8,1-ig is nőhet az UV-B sugárzás erőssége. Kerüljük a napfényt!

Friss (szerda délután): Elsőfokú hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos csütörtökre az Alföld, a Közép-Magyarország és a Dél-Dunántúl régiókra. A hőmérséklet helyenként a 35 fokot is átlépheti. Estétől, nyugat felől érkezik az enyhülést hozó hidegfront, néhol heves zivatarok is előfordulhatnak.

A hétvégén átvonult hidegfront nyomában tiszta levegő érkezett a Kárpát-medencébe, a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium mérései szerint Budapest belvárosában is kiváló minőségű a levegő. Ezzel párhuzamosan a kedden esedékes nyári napforduló miatt napokban a legnagyobb a beesési szöge a Napnak, a két tényező együttálássa pedig igen magas sugárzást okoz majd hazánkban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a szerda kora délutáni napsütésben országszerte nagyon erős, helyenként extrém magas UV-B sugárzás várható. Az akár 8,1-es UV Indexű sugarakban a bőr akár negyed óra alatt leéghet. Ha tehetjük délelőtt 10 és délután 4 óra között kerüljük a közvetlen napfényt, ha mégis a szabad ég alatt lenne teendőnk, mindenképpen gondoskodjunk bőrünk védelméről.

Közhiedelemmel ellentétben a bőr bevizezése nem nyújt védelmet a sugarak ellen!

Az Időkép előrejelzése szerint holnap az erős napsütésben hőségre is számíthatunk, a délutáni csúcshőmérséklet 30 és 34 fok körül alakul, a déli határon azonban a 35 fok sem kizárt.

Kövessék figyelemmel a mindenkori UV-B sugárzást térképünkön!

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2011.06.21 21:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)