Extrém hideget kap anyák napjára Amerika

Szokatlanul hideg légtömeg zúdul az USA keleti, északkeleti részére az ottani anyák napi hétvégén. 5-10 fokkal lesz hidegebb mint karácsonykor volt.

Bár már utolsó napjait éli az egyre jobban feldarabolódó poláris örvény, még egyszer támadásba lendül Európa és Amerika felé is. Hogy Európában, ezen belül hazánkban mit okozhat, arról tegnapi cikkünkben részletesen írtunk.

Amerikában az ottani hagyományok alapján május második vasárnapjára esik anyák napja. Az idei biztosan emlékezetes lesz, legalábbis ami az időjárást illeti. A sarkvidék felől ugyanis rendkívül hideg légtömeg indult el dél felé, ez éri el a hétvégén az USA északkeleti, keleti részét.

Mindez az ECMWF modell előrejelzéséből készült animáción:

Forrás: WXCharts.com

A hidegbetörés hatására egy aktív ciklon is kialakul, mely különösen az északkeleti tagállamokban okozhat hóviharokat. Májusban ez már arrafelé is meglehetősen szokatlan.

A nagykabátokra mindenképp szüksége lesz az ott élőknek, nagy területen

az átlagosnál 15-20 fokkal hidegebb idő köszönt be,

ami egyúttal azt is jelenti, hogy kb. 5-10 fokkal lesz hidegebb mint tavaly karácsonykor. A legtöbb negatív hőmérsékleti rekord is megdőlni látszik, éjszakánként sokfelé fog fagyni, helyenként akár -10 fok közelébe is csökkenhet a hőmérséklet. A hideg idő a jövő hét közepéig kitarthat.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.05.08 10:24


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő