Extrém erős lesz az UV-sugárzás

Extrém erős UV-sugárzással jön hétvégére a kánikula, ajánlatos lesz kerülni a közvetlen napsugárzást!

A záporokat, zivatarokat hozó hidegfront távozásával szárazabb, egyre melegebb légtömegek áramlanak térségünkbe, így hétvégén hamisítatlan nyári időben lesz részünk. Az erős júliusi napsütés azonban veszélyeket is rejt magában: az UV-sugárzás főként a 11 és 15 óra közötti időszakban érhet el többfelé extrém erős fokozatot!

10-15 perc alatt leéghetünk

Szombaton a Dunántúl fölé kissé nedvesebb levegő áramlik, így ott az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből helyenként egy-egy zápor vagy zivatar kialakulhat. Vasárnap ismét alig lesz felhő az égen, a tűző júliusi napsütésben pedig szinte már mindenhol 30 fok fölé melegszik délutánra a levegő, főként az ország keleti felén

nem lesz ritka a 33-34 fok sem

Biatorbágyon és Balatonföldváron működő webkameráink csütörtök délelőtti képei

Ebben az időjárási helyzetben - valamint annak köszönhetően, hogy a napsugarak hajlásszöge az év ezen időszakában a legnagyobb - főként a déli, kora délutáni az UV-sugárzás szintje több helyen akár az extrém 8-as fokozatot is elérheti! Ilyenkor már a normál bőrtípusúak is 10-15 perc alatt leéghetnek, ha tehetjük, a 11 és 15 óra közötti időszakban húzódjunk árnyékos helyre, illetve viseljünk napszemüveget, szalmakalapot, illetve magas faktorszámú fényvédő krémekkel óvjunk bőrünket a leégés ellen!

Az egyre melegebbé váló időben célszerű lesz növelni a napi folyadékbevitelt is!

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2014.07.03 12:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Egyre melegebb idő jön hétvégén
Jövő hét végétől térhet vissza a meleg