Extrém, 67 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki kontinensünkön

Dermesztő fagyokat hozott a hétfő reggel is Skandináviában, Krétán viszont strandidő volt délután.

Extrémnek számító hőmérséklet-különbség alakult ki hétfőn Észak- és Dél-Európa között. Skandinávia északi részét már több napja uralja a sarkvidéki légtömeg: a térségben éjszakánként több helyen süllyed -30 fok alá a hőmérséklet és van, ahol napközben sincs melegebb -25, -30 foknál. Vasárnap -37,3 fokos fagyot mértek a svédországi Nikkaluoktában, hétfő hajnalban pedig ugyancsak Svédországban (Kvikkjokk Arrenjarka) -35,7 fokig hűlt le a levegő. 

A dermesztő késő őszi hidegből most átugrunk a nyárba. Kréta szigetén ugyanis kifejezetten nyárias hőmérsékleteket regisztráltak hétfő délután. A Krétai Malia Parkban mérték a legmelegebbet, ahol 31,1 fok volt a csúcshőmérséklet.

Így tehát egy napon belül Európa északi és déli szeglete között 66,8, kicsit kerekítve 67 fokos hőmérséklet-különbség alakult. 

Mind a Skandináviában, mind a Görögországban mért hőmérsékleti érték jelentősen eltér a sokévi átlagtól, ebben pedig az Európa felett uralodó áramlási viszonyoknak is nagy szerepe volt.

Hétfői maximum hőmérsékletek Görögországban. (Forrás: Meteo.gr)

A jelenleg a Brit-szigetektől nyugatra elhelyezkedő blokkoló anticiklon állja útját az enyhe óceáni légtömegnek, miközben keleti peremén sarkvidéki eredetű levegő zúdul le a kontinensünkre. Meteorológiai szakkifejezéssel élve egy magassági teknő mélyült ki hétfőn Nyugat- és Közép-Európa fölött. Ennek a teknőnek az előoldali áramlási rendszerében helyezkedett el Görögország is, melynek eredményeként erős, délnyugati áramlással érkezett a meleg levegő Észak-Afrika felől. 

Ábra forrása: Climatebook.gr

 

Borítókép: Illusztráció (Pixabay)

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.11.30 11:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Jövő hét végétől térhet vissza a meleg
-3 fok volt a leghidegebb ma reggel
-2, -3 fok lesz holnap reggel északon