Ex-hurrikánként éri el hétfőn a Brit-szigeteket Helene

Nagy mennyiségű csapadékot, akár 100 km/óra fölötti széllökéseket hozhat Helene hétfő estétől a Brit-szigetek térségébe.

Jó néhány napja Afrika nyugati partjai mellett alakult ki a Helene névre keresztelt hurrikán, mely egy ideig nyugat-északnyugat felé haladt, ezt követően azonban észak-északkelet felé fordult, és a Brit-szigeteket vette célba.

Hétfő este érheti el Írországot

A korábban 2-es fokozatot is elérő hurrikán ugyan trópusi viharrá szelídült, de így sem veszélytelen, a számítások szerint ex-hurrikánként hétfő este éri el előbb Írországot, majd Nagy-Britannia nyugati és északi részét.

Helene előrejelzett útvonala a GFS modell alapján (forrás: WXCHARTS.EU)

100-110 km/órás széllel jöhet a vihar

A légörvény nagy mennyiségű esővel és viharos erejű széllel csaphat le a térségben. A legerősebb széllökések sebessége a korábban vártnál alacsonyabbnak ígérkezik, de még így is elérheti a 100-110 km/órát.

Európa nagy részére 30 fokot hoz Helene

A ciklon előoldalán déli-délnyugati áramlással érkező meleg levegő stabilizáló hatást gyakorol majd a kontinens fölött kialakuló anticiklonra, így a hét első felében a mediterrán térség mellett nem csak nálunk, de Közép- és Nyugat-Európa nagy részén is igazi nyári időre, többfelé 30 fokot is elérő maximumokra számíthatunk.

Borítókép: A Helene hurrikán "élete" kezdetén Nyugat-Afrika partjai mellett (fotó: NASA)

Szerző: Időkép
Megjelent: 2018.09.15 12:08


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket
102 km/órás széllel és jó kis lehűléssel érkezett a front
Rendesen megbillent a Balaton