Északra vándorolnak az állatok a tenger felmelegedése miatt

Dániában megjelent az eddig távoli polip, tonhal és szardella is, a halászoknak alkalmazkodni kell a változáshoz.

Dánia keleti partjainak közelében, a svéd partoktól nem messze készült felmérés, és a helyi halászok, vállalkozók beszámolója alapján számos új faj jelent meg az északi vizekben, melyek délebbről vándoroltak Dánia irányába. Ezek az állatok a klímaváltozás következtében, a tengervíz melegedése miatt kényszerültek élőhelyet változtatni.

A Dániai Műszaki Egyetem kutatója az Euronews stábjának elmondta: "az érintett fajok zömében hidegvérű állatok, amelyek a felső hőmérsékleti küszöbértékük alatt érzik jól magukat".

Gilleleje város kikötőjében a helyi vállalkozók olyan újonnan megjelenő egyedekről számoltak be, mint a lepényhal, vörös márna, polip, tőkehal, tonhal vagy szardella.

Az egyetem munkatársa, Mark Payne, arra is rávilágított, hogy a halászati szektor milyen megpróbáltatásoknak van kitéve az élővilág változása miatt. "A halászok arra kényszerülnek, hogy a halászati technikájukat és felszerelésüket hozzáigazítsák az új körülményekhez, továbbá változtatni kell azon is, ahogyan tárolják és feldolgozzák, valamint árulják a halat." - írja az Euronews.

Nagyzee fotója

Borítókép: Illusztráció (Flickr)

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.06.15 11:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Megkezdődött a hideg tengervíz feláramlása, hamarosan véget ér az El Niño
Egy hatalmas 7-es jelent meg a Csendes-óceán felett