Északon viharok

Több cellából álló zivatartömb haladt át Budapest felett szerdán, este a zivatarok a Duna-Tisza-közén vesztegeltek.

Frissítve (21:50): Továbbra is a Duna-Tisza-közén, Jászberény közelében vesztegelnek a zivatarok, heves bennük a villámtevékenység.

Frissítve (19:45): Budapesttől délre, Ráckeve magasságában alakult ki két erős zivatartömb. Lassan mozognak kelet felé.

Frissítve (18:25): A vihar perceken belül eléri a fővárost, már dörög az ég. A zivatarok a Kisbér-Budapest vonalon sorakoznak fel, lassan mozognak kelet felé. Jégesőről egyelőre nincs hír.

Frissítve (17:25): A Bakonyban kialakult zivatar Budapest felé tart, várhatóan háromnegyed óra múlva érkezik. Kiadták a főváros környékére is a narancs riasztást.

Frissítve (17:05): Újabb cellák pattantak ki a Balatontól északra, a Bakony felett, eközben északnyugaton továbbra is intenzív a villámtevékenység.

Frissítve (16:55): A szupercella csak igen lassan helyeződik át, jellegzetes felhőzete remekül kivehető Karcsi8, répcelaki észlelőnk fotóján, köszönjük! A cella már több mint 2 órája életben van, jégesőt azonban egyelőre csak Kapuvárról jelentettek.

Frissítve (16:20): A Sopron-Kőszeg-Kapuvár háromszögből már zivatarokról szóló észlelések érkeznek, üllője hosszan elnyúlik. A határat átlépve a rendszer mintha veszített volna

erejéből. Az itt látható peremfelhőt a vas megyei Hegyfalun készítette Haertagram nevű észlelőnk, köszönjük! Várjuk fényképeiket!

Frissítve (16:00): a hatalmas zivatartömb továbbra is a határnál toporog, érdemes azonban megnézni a Kendig-csúcson található webkamera képét, ahol végigkövethető a vihar érkezése. A kamerát a Szombathelyi Erdészeti Zrt-nek köszönhetjük.

Kendig-csúcsi webkamera>>>

A tegnapi nap után a mai sem ígérkezik unalmasnak - már ami a zivatarokat illeti. Elsősorban az ország északi, északkeleti felén megfelelő paraméterek vannak ahhoz, hogy akár hevesebb zivatarok, szupercellák is kialakulhassanak. Az északi területeken érezhetően fülledt a levegő, a páratartalom ott 70-80% körül mozog.

Jelenleg Soprontól nyugatra, a határ mellett egy több cellából álló rendszer közelít, melyet igen heves villámtevékenység kísér (fél óra alatt közel 7000-8000 villámot produkált). A hatalmas üllők több mint 10 km magasra felnyúlnak.

Az OMSZ 24 órás riasztásában mindhárom északi régió narancssárga színezést kapott, nem véletlen, hiszen a zivatarokat felhőszakadás, viharos kifutószél, nagyobb méretű jégeső is kísérheti.

Amennyiben a zivatarok láncba/vonalba tudnak rendeződni, illetve szupercellává tudnak alakulni, az arra alkalmas terepviszonyok környezetébe - főleg az Északi-középhegységben - akár újra villámárvíz sújthatja a helyi lakosokat.

 

Szerző: Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2010.05.26 15:21


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat
Szivárványtengerben úsztunk
Viharosra fordul az idő