Kedd estétől ismét javult a világelső prognózis

Továbbfejlesztették a világ legpontosabbjának tartott európai előrejelző szoftvert.

Kedd este újból frissült az európai államok együttműködéseként létrejött, a világ legpontosabbjának tartott globális (azaz az egész Földre előrejelzést számoló) numerikus modellje, az ECMWF a legújabb, 45r1-es verzióra.

A június 5-én elrajtolt verzió legfőbb újdonsága a légköri és óceáni modellek összekapcsolása. Így például a légköri modell által számolt felszíni hőmérséklet és szél közvetlen hatással van a tengervíz felszíni vízhőmérsékletére és fordítva. Ez főként a hurrikánok útvonalának előrejelzésére van hatással, hiszen ezek az óriásviharok a tengervíz hőenergiájából "táplálkoznak".

Villámvalószínűség-előrejelzés és verifikáció az Időkép egyik partnerével, a Blitzortunggal

Természetesen a változtatások listája ennél sokkal hosszabb, az új változat még több műholdas adatot vesz majd alapul (például az új európai műhold, a Sentinel-3A hullámmagasság információiból következtetnek majd a tengerek feletti szélerősségre), ill. a többek közt Budapestről is napi 2 alkalommal felbocsátott meteorológiai ballonok (szondák) szél általi sodródását is figyelembe veszik majd.

A meteorológiai ballonok sodródását is számításba veszi az új modell

Javul még mindezeken felül a gyenge csapadék, a konvektív csapadék és a domborzat által keltett gravitációs hullámok kezelése és elérhetővé válik az

adott területre vonatkozó villámvalószínség-előrejelzés is.

A frissítés a meteorológia számos területén érezteti majd hatását, mivel az ECMWF-et világszerte számos szervezet veszi alapul prognózisai elkészítésekor. Az új verziót április óta a most nyugdíjba vonulóval párhuzamosan futtatva (ún. parallel-futásban) folyamatosan verifikálták, az eredmények bíztatók, az új modell ugyanis Európa felett

szinte minden paraméteren és időtávban jobb volt elődjénél.

"Pontozólap" - a zöld szín némi javulást, a telt zöld háromszög jelentős javulást jelent

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2018.06.05 15:24


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Jól vizsgázott a mesterséges intelligencia a Lee hurrikán előrejelzésében
Felforgatja a meteorológiát is a mesterséges intelligencia?
Megérkezett az új előrejelző modell