Esősen indul a november

A hét hátralévő részében megenyhül az idő, november elsején sokfelé fog esni.

Sokakat meglepett a hét elején érkezett átmeneti tél, a Dunántúl és a Mátra magasabb pontjain helyenként 10 cm-t meghaladó friss hóréteg is kialakult. A hideg levegő keddre virradóra nyugalomba jutott, ekkor és ma hajnalban az ország nagy részén fagyott, a leghidegebbet automata észlelőhálózatunk Óbarokon mérte: itt szerda reggelre  -5,5 fokig süllyedt a hőmérséklet.

A tél azonban egyelőre visszavonulót fúj, a hosszú hétvégére visszatér az időjárás a normális kerékvágásba, délnyugat felől ugyanis egy Északnyugat-Európa fölötti középponttal örvénylő hatalmas kiterjedésű ciklon előoldalán enyhe, de gyakran nagy nedvességtartalmú légtömegek áramlanak térségünk fölé.

November elsején, Mindenszentek napján teljes mértékben a naptárhoz igazodik időjárásunk: egy peremciklon hatására délnyugat felől beborul az ég, és országszerte számítanunk kell esőre, délutántól pedig egyre inkább záporos jellegű csapadékra van kilátás, miközben délen, délnyugaton átmenetileg a felhőzet is felszakadozhat, így arrafelé akár 16-17 fokot is mérhetünk a délutáni órákban. Észak felé haladva hűvösebb lesz, egészen északon például alig kúszik 5 fok fölé a hőmérő higanyszála a legmelegebb órákban. Kellemetlen tényezőként szolgálhat a megerősödő délkeleti szél, mely főként a Dunántúli-középhegységben, a Dunántúl délkeleti és az Alföld délnyugati részén gyakran viharos erejűvé is válik, a legerősebb széllökések elérhetik a 70-75 km/órát.

Pénteken egy gyenge hidegfront mentén ismét több helyen alakul majd ki eső, zápor, a szél északnyugatira fordul és a front mentén átmenetileg megerősödik. Jelentősen megenyhül a hajnali órák hőmérséklete, délután hazánk nagy részén 9-14°C lesz meghatározó, délkeleten mérhetünk ennél melegebbet, akár 15-18 fokot.

Szombaton átmenetileg szünetelni fog a csapadék, tipikus november eleji időre van kilátás, párás, ködös hajnallal, délután pedig a változóan felhős időben többnyire 10 és 16 fok közötti értékeket olvashatunk le hőmérőinkről.

Vasárnaptól ismét nagy nedvességtartalmú légtömegek határozzák meg időjárásunkat, így ismét egyre nagyobb területen ered el az eső, záporok is kialakulnak, és a légmozgás ismét megerősödik.

A változékony, gyakran csapadékkal kísért időjárás a jövő hét első napjaiban is meghatározó lehet. Folyamatosan frissülő előrejelzésünket nyomon követhetik itt.

A cikkünkben megjelent képek Luigi Punto és Mira - mozdonyvezetone képei, köszönjük!

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.10.31 13:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett