Esősen indul a hét

A napsütéses vasárnapot hétfőn feltámadó szél és eső követi majd. Frissítve!

itt és itt), péntek este megérkezett hazánkba az évszakváltó hidegfront, melynek nyomában 10-15 fokos hőmérsékletvisszaesést regisztráltunk országszerte. A front átvonulását követően vasárnapra kitisztult az ég, de a levegő már csak 20-22 fokosra melegedett kora délutánra.

 Ami az elkövetkező napokat illeti, ez a "mérsékelt jóidő" sem lesz hosszúéletű, hétfőn ugyanis a csípős hajnalra ébredhetünk, fagyzugos helyeken akár 5-6 fokig hűlhet a levegő, majd a nap folyamán egy újabb hidegfront éri el hazánkat. Délelőtt még csak a Kisalföldön, délutánra viszont az ország egyre nagyobb területén élénkül meg az északnyugati szél és kezd el újból esni az eső. Az esti órákban az Alföldön egy-két helyen meg is dörrenhet az ég.


SZÉL:
Hétfőn leginkább az Alföld déli és középső területein fokozódhat viharossá a szél (60 km/h), a keddi napon azonban már északnyugaton, a középső és a délkeleti megyékben is viharos szélre készülhetünk, az Észak-Dunántúlon akár  90 km/h-s széllökések is előfordulhatnak majd. Szerdán reggelre a Tisza vonalától nyugatra többfelé lesz viharos az északnyugati irányú szél, szintén akár 90-100 km/h-t meghaladó lökésekkel. Napközben is marad majd a viharos szél, ez alól csak a keleti és északkeleti határszél jelenthet kivételt. Csütörtökön már csendesedik a légmozgás, ekkor már csak élénk lökések fordulhatnak elő.


A 2 nap leforgása alatt helyenként nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat: délen és a Tiszántúlon akár 15-20 mm-t meghaladó, másutt pedig akár 10-15 mm körüli mennyiség.

ZIVATAR:
Kedden a keleti-északkeleti megyék kivételével elszórtan számíthatunk egy-egy zivatar kipattanására, ám a problémát nem ez okozhatja majd elsősorban, hanem inkább a felázott talaj és a viharos szél kombinációja: letört faágak, kicsavart fák biztosan előfordulnak majd.

EGY-KÉT JÓ TANÁCS:

- Igyekezzünk autónkkal védett helyre állni, hogy megóvjuk egy esetlegesen elkorhadt fa letépett ágától!

- A szeles, hűvös, nyirkos időben könnyedén megfázhatunk, ne szégyelljük elővenni őszi kabátunkat, vastagabb pulóverünket sem! Fogyasszunk sok C-vitamint, igyunk meg egy-egy bögre forró teát!

- A következő napok a hidegfrontra érzékenyek mellett a reumatikus fájdalmakban szenvedők, illetve az érszűkületesek panaszai is fokozódhatnak; utóbbiak próbálják meg melegen tartani végtagjaikat!

 

Szerző: Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2010.08.29 18:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Egyre melegebb idő jön hétvégén