Esős lehet a szenteste

Eshet szenteste, de nem a hó. Karácsony első napjára azonban megérkezik a hideg, havazásra is van esély.

Már nyakunkon a karácsony ezzel összhangban pedig az előrejelzések is kezdenek egyre tisztább képet festeni az ünnepi időjárásról. Lássuk mi várható jelen állás szerint. 

Egy kis tavasz az ünnepek előtt

Kedden és szerdán nyugat felől, a közeledő hidegfront előoldalán enyhébb, óceáni eredetű léghullámok érik el a Kárpát-medencét. A meleget az egyre inkább feltámadó délnyugati szél hozza, melynek hatására kedden már 10 fok közeli maximumokat mérhetünk a Dunántúlon. Szerdán pedig az északkeleti tájakat leszámítva mindenhol elérheti a csúcshőmérséklet a 10 fokot, sőt dényugaton akár

a 15 fokot is megközelíthetjük.

A tavaszias meleg mellé napsütést is kaphatunk. A felhősebb, esősebb kedd után, szerdán dél felől nagy területen felszakadozhat a felhőzet.

Az ECMWF szerda délutánra vonatkozó előrejelzése a 850 hPa-os szint (kb. 1500 méter) hőmérsékletének és a tengerszinti légnyomás várható alakulására. (Forrás: WXCharts.com)

Jön a hideg

Az enyhe idő csütörtökön is kitarthat, a déli országrészben 10-15 fok között alakulhatnak a maximumok. Közben megérkezik a hidegfront csapadékrendszere, és a nap második felében egyre több helyen elered az eső. Jelen állás szerint a

szenteste is esős lehet

az ország nagy részén. Persze jobban örülnénk a hónak, de erre sajnos minimális az esély. Ennek oka pedig az, hogy a csapadék és a magasban érkező fagyos levegő várhatóan nem kerül átfedésbe. A magasabb légrétegekben majd csak csütörtök éjjel érkezhet meg sarkvidéki eredetű hideg levegő.

Mi a helyzet a hóval?

A hóról azonban nem kell teljesen lemondanunk. Karácsony első és második napján a legtöbb helyen már kellően hideg lesz a légkör ahhoz, hogy a csapadék hó, havas eső formájában hulljon le, erős, helyenként viharos északi széllel érkezik majd a hideg. Az viszont, hogy lesz-e csapadék és hol már más kérdés, itt azért még vannak bizonytalanságok. 

A mostani lehetséges forgatókönyv az az, hogy a hidegfront hullámot vet az Alpokon, amiből akár egy mediterrán ciklon is kialakulhat Olaszország felett. Ez a ciklon karácsony első napján jelentős csapadékot hozhat a déli, délnyugati tájakra. Ezt egyelőre az ECMWF fáklya diagrammja is alátámasztja, melyen látható, hogy a csapadék mellett a hideg levegő is rendelkezésre állhat, ahhoz, hogy havas eső, havazás alakulhasson ki.

Forrás: ECMWF

Azonban ne felejtsük el, hogy az ilyen helyzetek sok bizonytalanságot hordoznak magukban. Emiatt a következő napokban ez a forgatókönyv jelentősen módosulhat.


Kövessétek folyamatosan frissülő előrejelzéseinket ITT.

Borítókép: Barta Andrea

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.12.19 20:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több eső esett néhol
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban