Először észleltek esőt a grönlandi jégplató csúcsán

Rövid időn belül újabb jelentős olvadási esemény zajlott le Grönlandon augusztus közepén. A sziget belsejében először észleltek esőt.

A július végi nagy olvadást követően rövid időn belül újabb jelentős olvadási esemény zajlott le Grönlandon augusztus 14-15. között, ami szokatlannak számít év ezen időszakában. A NASA műholdas adatai alapán az olvadás a július végitől kicsit kisebb, mintegy 872 ezer négyzetkilométeres területet érintett és főleg a sziget déli és középső részére korlátozódott, ahol

az átlagosnál 10-18 fokkal volt melegebb a levegő.

A hőmérséklet Nuuk-ban, Grönland legnagyobb városában a 20 fokot is elérte, a szokatlan meleg hatásra pedig többfelé figyeltek meg esőt, de nemcsak a partmenti területeken.

A hőmérséklet változás Grönlandon augusztus 14-én az augusztus 5. és 11. közötti átlaghoz viszonyítva (Forrás: NASA)

A Nemzeti Hó- és Jégadatközpont (NSIDC) beszámolója szerint a sziget belsejében, a tengerszint felett 3216 méteren fekvő Summit Station állomáson is 0 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, és mintegy 9 órán keresztül fagypont fölött is maradt.

A Summit Station állomáson mért hőmérséklet, harmatpont és légnyomás az olvadási esemény idején (Forrás: Nemzeti Hó- és Jégadatközpont (NSIDC))

Szűk 10 év alatt ez a haramdik alkalom, hogy egyáltalán 0 fok felett alakult a hőmérsékelt a Grönlandi jégplató csúcsán. Ráadásul ezzel egyidőben több órán keresztül figyeltek meg esőt az ott tartózkodó kutatók. Mindez azért rendkívüli, mert Grönland ezen részén, az állandó fagynak és a hatalmas jégplató felett uralkodó magas nyomásnak köszönhetően egyáltalán nem jellemző a folyékony csapadék.

A Summit Station állomás 1989 óta tartó működése során most először figyeltek meg esőt.

Az eső az utóbbi évtizedekben sajnos egyre gyakoribb jelenség Grönlandon. A csupasz jégfelszínekről lefolyva még nagyobb jégveszteséget idéz elő, így felgyorsítja az olvadást.

Borítókép: Imaggeo

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.08.20 16:41


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Hó és jég, reggel dér fehérített