És mégis mozog a Föld!

Eseménydúsan alakult a hétfői nap az Időkép történetében. Rekord és baki. Vélemény.

Ismét rekordok születettek a tegnapi nap során. A Medián statisztikai- és elemezőcég független mérése szerint hétfőn minden eddiginél többen, 274 499-en keresték fel az Időképet, az aktuális vagy a várható időjárás iránt érdeklődve. Késő délután köszönthettük tízezredik rajongónkat Facebookon, pár órával később pedig befutott a kétmilliomodik észlelés is rendszerünkbe. A crystalsky nicknevű szerencsés észlelő 20:30-kor jelentett Füzesabonyból gyenge esőt gyenge északi széllel és 15,6˜ °C-os léghőmérséklettel.

Figyelemreméltó ugyanakkor, hogy a 30 napos számítógépes előrejelzés néhány óráig fennálló technikai hibájából fakadó téves előrejelzés nagyságrendekkel nagyobb médiavisszhangra talált a Pétfürdő közelében vasárnap tombolt tornádó helyett. A 30 napos előrejelzést egy, a megjelenéskor részletesen bemutatott eljárás szerint készíti egy program, mely a mindenkori, Európában uralkodó időjáráshoz hasonló állapotot keres az elmúlt évtizedekben, és a találatokból választja ki a legvalószínűbb folytatást.

Ennek ellenére egy hírportál például a hiba javítása után is 5 órán keresztül vezércikkben foglalkozott mindezzel, azt a véleményt hangoztatva, hogy egy héten túl egészen egyszerűen nincs értelme időjárási előrejelzést írni.

Igaz ugyan, hogy az időjárás előrejelzések az idő előrehaladtával egyre bizonytalanabbá válnak, ennek ellenére érdekes párhuzam az, hogy a kritikusan megszólaló orgánumok és külföldi szervezetek is készítenek 30 napos, sőt 3 hónapos előrejelzést is, ezeket a Google segítségével az érdeklődők hamar megtalálhatják.

A 30 napos előrejelzés az induláskor vártnál is jobban teljesít. A helyes felhasználás lényege, hogy nem csupán az adott napra kell megnézni a várható időjárást, hanem a környező napok tendenciáját is figyelembe kell venni. Bár akkor erről külön cikket nem írtunk, a 30 napos előrejelzésünk már április végén jelezte a május közepén várható igen esős és szeles időt, mely be is következett - emlékezetes, hogy közel 5 Balatonnak megfelelő mennyiségű víz hullott. (A bal oldali képen a május 2-i előrejelzésünk látható, mely 2 nap csúszással jelezte előre a május 16-18 közötti özönvizet.)

Hogy mindenki számára jobban érthető legyen a 30 napos előrejelzés működése, mostantól minden egyes nap kiírjuk, hogy éppen melyik, múltbéli időszak volt a leghasonlóbb a pillanatnyi helyzethez, vagyis, hogy min alapul a tendenciák becslése (a működésről részletes írás itt olvasható).

Természetesen mindezek mellett tovább építjük az időjárási adatok felelős ellenőrzését és közzétételét felügyelő rendszerünket. Külön köszönetet kell mondanunk térkép koordinátorainknak folyamatos munkájukért, aki a nap 24 órájában felügyelik a térképeken megjelenő adatokat. Csak a tegnapi nap során 265 online automatától származó 284 869 adatsort és 1304 különböző észlelőtől származó 3108 kézi észlelést ellenőriztek.

Ugyanígy meg kell említenünk, hogy a sokak által elképzeltnél jóval kisebb, de annál hatékonyabb apparátus végzi nálunk a meteorológiai, az értékesítési és a fejlesztési teendőket is. Az eredményesség bizonyítéka lesz a néhány napon belül bejelentésre kerülő újabb jelentős stratégiai együttműködés.

Az Időkép Csapata
2010. június 1.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2010.06.01 19:42


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 éves az Időkép
Mik történtek még 2004-ben, amikor az Időkép elindult?
Porvihar észlelés és figyelmeztetés az új appban